Lebontják a Balatonnál az illegális stégeket

GettyImages-456537369

Az elmúlt években elszaporodtak a Balatonnál az illegális stégek, ebből lett elege a hatóságoknak, így a tavalyi bontási akciót idén is folytatják, elkezdik lebontani azokat.

Az elmúlt év után most Vonyarcvashegynél számolják fel azokat a stégeket, melyekre nem kértek engedélyt az építői. Ezek a stégek nem csak magánterületeken állnak, több közülük közterületről vezet a vízbe.

Van, ahol lezárt kapukkal is meg kell küzdeni, hogy az illegális stéget lebontsák

A bontást végző vízügy emberei sok helyen nem férnek hozzá az építményekhez, mivel azok kapukkal vannak elzárva. Ez azonban még a legális stégeknél is tilos, ha azok közterületről vezetnek a vízbe, írja az Infostart.

Lebontják az illegálisan épült stégeket a Balatonnál
Lebontják az illegálisan épült stégeket a BalatonnálRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Ezeken a helyeken a szakembereknek el kell bontaniuk a kerítést, esetenként a szögesdróttal védett kaput ahhoz, hogy bejuthassanak az elbontásra ítélet stéghez. Vannak olyan helyek is, ahol a mederből cölöpöket, horgászkarókat is ki kell szedniük.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség áprilisi közgyűlésén több tóparti település polgármestere is arra kérte a polgármestertársait, hogy segítsék a vízügy munkáját abban, hogy a kiszedett elemeket gyorsabban szállítsák el, a hatékonyabb munka érdekében.

A stégek lebontása azon túl, hogy illegálisan lettek felállítva, azért is fontos, mert vannak köztük olyanok is, melyeknél veszélyesek a vízből kilógó fakarók.

Tavaly 120 illegális stéget építettek

Az elmúlt évben Balatonmáriafürdőn 120 engedély nélküli stéget építettek. Ezeket flexszel vágták le a vízügy munkatársai, írta meg a 24.hu.

Tavaly augusztusban a város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt 33 év alatt nem léptek fel a hatóságok az illegális építmények ellen, ezért örültek annak, hogy végre döntés született azok eltávolításáról. Augusztusban meg is kezdték több engedély nélküli építmény elbontását az állami tulajdonú partszakaszon.

Már akkor is gondot jelentett, hogy több ilyen stég kapuval volt lezárva, amit egyébként kormányrendelet tilt. Mivel ha a közösségi partszakaszhoz kapcsolódik a stég, akkor az nem zárható le, ugyanis a tómeder állami tulajdon.

Amennyiben magánterületen építették fel szabályosan a bejárót, úgy arra nem kell kapu, hiszen arra a területre nem mehet idegen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek