Ha így megy tönkre az autód, akár az államot is perelheted

Lontai Ildikó
auto-per-elromlott
Olvasási idő kb. 3 perc

Az ügyvéd szerint pert is indíthatunk, ha bizonyítani tudjuk, hogy a közút hibái, kátyúi tették tönkre az autónkat.

Rengeteg a kátyús, gödrös és vályús útszakasz, a szakértő szerint a jelenlegi magyar utak közül minden másodikat fel kellene újítani, így ugyanis rengeteg autó megy tönkre. Egy ügyvéd pedig állítja, hogy a javítás összegét bizonyos esetekben ki lehet perelni az államtól – adta hírül az ATV.

Ha kátyú teszi tönkre az autónkat, perre vihetjük az ügyet

Borzalmas állapotban van hazánk közúthálózata – állítják a magyar autósok. Sokan úgy érzik egy-egy szakasz már olyan brutális minőségű, hogy autós közlekedésre alkalmatlan, ráadásul azon haladni néha még balesetveszélyes is lehet.

A szakértő szerint többek között a lengéscsillapítót és a a futómű alkatrészeit is tönkreteszik a rossz utak.

Ezért hazánkban akár kétszer annyit áll egy autó szervizben, mint Európa nyugati országaiban.

„A német és osztrák utakon másfél-kétszer annyit elmennek ezek az alkatrészek, mint a magyar utakon” – mondta el Huszár István, a Husz Car Autószervíz tulajdonosa.

Perrel élhet az az autós, akinek az úthibák miatt megy tönkre az autója
Perrel élhet az az autós, akinek az úthibák miatt megy tönkre az autójaLuckyTD / Getty Images Hungary

Az ATV Híradó által megkérdezett ügyvéd azt állítja, van mód arra, hogy pereljük az államot, ha úgy érezzük az út minősége miatt ment tönkre az autónk és ezt bizonyítani is tudjuk. Nagy Melánia ügyvéd a téma kapcsán elmondta:

„Ahhoz, hogy konkrétan eljárást indíthassak, az autónak kell valami olyan konkrét kárt szenvedni, amiben

okozati összefüggés áll fent az út minősége és az okozott kár között. Bizonyítani kell ezt az összefüggést, tanúvallomásokkal és fotófelvételekkel, és a közútkezelő akkor valószínűsíthetően meg fogja téríteni a kárunkat”

Több szakember is egyetértett abban, hogy nem szabad tovább halogatni a leromlott felsőbbrendű utak felújítását, hiszen ezek közül minden második katasztrofális állapotban van.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek