Óriási hiba az Apple Payben, sok magyartól vontak le jogtalanul nagyobb összeget

GettyImages-1388295260
Olvasási idő kb. 3 perc

Több hazai pénzintézetet is érintett az Apple Pay hibája, amely során indokolatlanul vontak le pénzt a magyarok bankszámlájáról. Volt, aki több százezer forintos tranzakcióról kapott értesítést.

Tömeges, indokolatlan levonásokról számoltak be az Apple Pay használatával kapcsolatban az Index olvasói, akiktől több ezertől több százezer forintig terjedő összegeket vontak le egyik pillanatról a másikra. Az egyik érintett számláját öt perc alatt 74 tranzakcióval összesen 550 ezer forinttól szabadította meg a mobilfizetési és digitális tárca szolgáltatása, amellyel az iPhone, Apple Watch, iPad és Mac készülékeken fizethet a felhasználó. 

A probléma szinte az összes hazai bankot érintette.

Az Apple Paynél történt hiba

Az OTP Bank tájékoztatása szerint a hiba az Apple-nél keletkezett, és ők is „százával” kapják az ügyfelektől a bejelentéseket. Az Erste Bankhoz is sok bejelentés érkezett, de a lap beszámolt olyan Raiffeisen bankos ügyfélről is, akitől 12 990 forintot vontak le egy olyan előfizetésért, amelyet már hónapokkal korábban lemondott. Mint írták, több MBH bankos és revolutos olvasó is jelezte, hogy a probléma őket is érinti,

egyiküknél például három tranzakcióval összesen 22 ezer forintot vontak le.

Önálló életre kelt az Apple Pay: valószínűleg korábbi tranzakciókat vont le újra, hibásan
Önálló életre kelt az Apple Pay: valószínűleg korábbi tranzakciókat vont le újra, hibásanChainarong Prasertthai / Getty Images Hungary

Korábbi tranzakciókat „másolt” a szolgáltatás

Noha azt az Apple cikkünk megjelenéséig nem erősítette meg, a lapnak küldött beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az Apple Pay a már korábban kifizetett előfizetéseket vonta le ismét hibásan. 

Az OTP Bank tájékoztatása szerint a hibát elhárították, az új tranzakciók már nem érintettek.

Az MBH a Díványnak megerősítette, hogy a június 26-i külső technikai hiba, amely során az Apple alkalmazásboltja egyes felhasználók bankkártyáit tévesen megterhelte, az MBH egyes ügyfeleit is érintette. 

„Kollégáink azonnal jelezték a problémát az Apple felé, és megtették a szükséges lépéseket. A téves tranzakciók jóváírásáról később tájékoztatjuk ügyfeleinket.”

Valamennyi pénzintézet azt tanácsolja pórul járt ügyfeleinek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a bankjukkal. A pénzintézetek többsége már értesült a problémáról és segítenek a helyzet rendezésében. Emellett érdemes jelenteni a hibát az Apple-nek is, amelyet az ügyfelek megtehetnek az Apple Pay alkalmazáson vagy az Apple ügyfélszolgálatán keresztül. Megoldás lehet az Apple Pay letiltása is, amely a legegyszerűbb módja a további levonásoknak, továbbá tanácsos megnézni a bankunk weboldalát a szolgáltatás használata előtt, hogy van-e bármilyen ismert hibáról hír azzal kapcsolatban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek