Ismét a nők kaphatnak kedvezményt a foglalkoztatásban

GettyImages-1456110991

Egyelőre cégenként eltérő, hogy kínálnak-e a munka világába visszatérő anyák részére úgynevezett kismamaműszakot. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a kisgyermekes dolgozók élete alkalmazkodjon a gyermek intézményi mindennapjaihoz, illetve a legkisebbek körüli egyéb teendőkhöz. A Nők40-hez hasonlóan ezt a megoldást is egy nemre szabták az ötletgazdák.

A kismamaműszakok arra teremtenek lehetőséget, hogy egy anya úgy térjen vissza a munka világába, ismét alkalmazkodva annak szabályaihoz, hogy közben kisgyermeke nevelését sem kell teljesen háttérbe szorítania. 

Az ilyen foglalkoztatási forma jó az anyának, hiszen családja igényeinek figyelembe vétele mellett is tud jövedelmet szerezni, de jó az adott cégnek és tágabb értelemben véve a gazdaságnak is.

Enyhíthető e megoldás által a munkaerőhiány, a nők pedig szélesebb körben járulhatnak hozzá így a GDP-hez, amint az a HelloVidék cikkéből kiderül.

A lap Fazekas Éva álláskeresési tanácsadótól megtudta, hogy az első látásra egyértelműen pozitívnak tűnő foglalkoztatási forma azért buktatókat is rejt. A kismamaműszak ugyanis átmeneti időszakra alkalmazandó: azokban az időkben valódi segítség, amikor az otthon töltött hónapok, évek után az anya újra felveszi a munka fonalát.

Biztosítani kell belőle visszautat a normál foglalkoztatásba, és a nőnek is tudatosítani kell magában, hogy idővel gyermeke másféle igényekkel rendelkezik majd, így neki sem kell örökre kismamaműszakban ragadnia.

Egy kisgyermek érkezése szó szerint beleszólhat az anya munkavégzésébe
Egy kisgyermek érkezése szó szerint beleszólhat az anya munkavégzésébeEkaterina Vasileva-Bagler / Getty Images Hungary

Erre a foglalkoztatási formára nem is minden nőnek van szüksége: csak az anyák maguk tudnak dönteni arról, élethelyzetük és gyermekeik száma alapján élnének-e a lehetőséggel.

Az egy vagy több gyermeket nevelő, egyedülálló vagy párkapcsolatban élő nők igényei ugyanis nagyon eltérők lehetnek, még a kismamaműszakot választók csoportján belül is.

Fazekas Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy ne kedvezményként, könnyítésként gondoljunk a kismamaműszakra: a munkáltató itt egy valós igényre reagál, és mindkét felet segíti abban, hogy a szükséges feladatokat elvégezze a dolgozó. Az az ideális, ha nemcsak kismamaműszakot, de egyéb alternatív munkaszervezési formákat is kínál dolgozóinak egy cég, úgymint:

  • home office,
  • tömbösített munkarend,
  • rövidített műszak,
  • a munkavégzés helyének megválasztása.

A kismamaműszakok még hatékonyabb működtetése kapcsán a jógyakorlatok cégek közti megosztását tartja fontosnak a szakértő, aki azt is aláhúzza, hogy a férfiakról sem szabad megfeledkezni, számukra is biztosítani kell a munka és a magánélet megfelelő arányát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek