Sokba kerül, ha itt szeretnél élni: Európa legdrágábbjai között a magyar főváros

lakas-koltozes-par-alberlet
Olvasási idő kb. 2 perc

Középmezőnyben van Budapest az európai uniós fővárosok között az albérletárakat tekintve – egy friss tanulmány szerint közvetlenül csupán két nagyváros áll Magyarország előtt a listán.

Nem kevesebb mint 17 százalékkal nőttek az albérletárak tavaly 2022-höz képest a főváros belső kerületeiben, így aki Budapest ezen részein szeretne élni, annak európai viszonylatban is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. 

Nagyot nőttek a bérleti díjak Budapesten

Amint azt az Index is megírta, az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány többek között az albérletárakat is összegezte. A vizsgálat során a budai 1., 2., 3, 11. és 12. kerületi lakások, valamint a pesti 5., 6., 7., 8., 9., 13. kerületben található, központi elhelyezkedésű ingatlanok adatai alapján számolták ki az átlagos fővárosi, 3 szobás albérletek árait. 

Nagyot nőttek tavaly az albérletárak
Nagyot nőttek tavaly az albérletárakfizkes / Getty Images Hungary

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kiemelte, a horvát főváros, Zágráb (20 százalék) és Bulgária központja, Szófia (20 százalék) után az uniós országok fővárosai között hazánkban emelkedtek a legnagyobb mértékben a vizsgálatba bevont lakások bérleti díjai az Eurostat tanulmánya szerint.

A Brexit miatt az uniós tagállamok fővárosai között London helyett a 2023-as adatok alapján Dublin lett a legköltségesebb település, ott a magyar főváros árainak a duplájáért bérelhetők ugyanekkora ingatlanok.

A covid is hozzátett az albérletárak emelkedéséhez

Az elmúlt pár évben a budapesti albérletpiac viszonyait több tényező is jelentős mértékben befolyásolta.  Először a koronavírus-járvány a piacra kerülő airbnb-s lakások miatt okozott kínálati sokkot, a gazdaság egyes szektorainak a korlátozása pedig visszaeső keresletet eredményezett. Ezt követően az orosz–ukrán háború miatt érkező ukrán menekültek borították fel a keresleti oldalt, majd a két számjegyűre ugró infláció is beleszólt az albérletek árába. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek