Ijesztő hírek a magyarok adósságairól: lakossági csőd fenyegethet?

GettyImages-1796742699
Olvasási idő kb. 2 perc

Soha nem volt még ilyen magas az egy hitelkártyára jutó adósság, egy magyar kártyaadós átlagosan 142 ezerrel tartozik bankjának.

A teljes hitelkártyatartozás 12 éves csúcson van a BiztosDöntés.hu kalkulációja szerint: a kamatok szépen csökkennek, az átlaghitel kamatától 20 százalékra van az uzsoraplafon, de az jár jól a hitelplasztikok használatával, aki időben visszafizeti havi költéseit és kihasználja a banki jóváírásokat Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője szerint.

A friss adatok azt mutatják, hogy a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében 22 hónapnyi csúcsot jelent a 2024 áprilisában az ügyfelek által felvett 121,2, illetve 68,2 milliárd forintnyi kölcsön, a hitelkártya-tartozások azonban ezt is meghaladják: 12 évi csúcsra emelkedtek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság hitelkártya-tartozása április végén 158,5 milliárd forint volt. Ez azt is jelenti, hogy egy év alatt 12 százalékkal nőtt a kártyabirtokosok kintlévősége.

A magyarok adósságai rég emelkedtek ilyen magas szintre
A magyarok adósságai rég emelkedtek ilyen magas szintred3sign / Getty Images Hungary

A magyarok hitelkártya-adósságai így alakulnak

Gergely Péter kalkulációja alapján adósonként 142 ezres tartozásra fordítható le a hatalmas összeg: 2020 tavaszán még csak 98 ezer forintos volt ugyanez a summa

Ma viszont könnyebb egy ilyen tetemes tartozást letudni, mivel a 141 900 forintos összeg kevesebb mint harmada a 437 849 forintos nettó átlagkeresetnek.

2013-ban a maihoz hasonlóan 150 milliárd forint felett volt a hitelkártya-tartozás, mely összesen 1,37 millió hitelkártya között oszlott meg. Az akkor egy kártyára jutó 112 500 forintos adósság a 151 ezer forintot alig meghaladó nettó átlagkereset közel háromnegyedét tette ki.

Ez az adósság ugyanakkor drága tartozás, a thm akár a mindenkori jegybanki alapkamatnál 39 százalékkal magasabb is lehet.

Ennek értelmében a bankok akár 46,25 százalékos kamatot is számíthatnának, de szerencsére nem teszik ezt.   

A hitelkártyákat a legkülönbözőbb akciókkal igyekeznek még vonzóbbá tenni a magyarok számára, de fontos tudni, hogy akkor járunk igazán jól a használatukkal, ha hamar visszafizetjük a tartozásokat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek