Adományoznál? Elmondjuk, mire figyelj

GettyImages-540790216

Karácsony közeledtével sokan szeretnének jótékonykodni. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni, hogy mind az adományozó, mind az adományozott jó érzésekkel tekintsen erre a gesztusra.

„Egyre többen fordulnak hozzánk, hogy támogatni szeretnék az otthonban élő édesanyákat és gyermekeiket, ami felemelő érzés, de sajnos még mindig sokan nem tudják, milyen módon tehetnék ezt meg” – mondja Sándorné Rabi Margit, a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. „Bár az utóbbi időben sokat fejlődött az adományozás, a mai napig kapunk olyan adománycsomagokat, amelyeket nem tudunk felhasználni. Ilyenkor nekünk is megszakad a szívünk.”

Informálódjunk!

Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, érdemes körültekintően eljárni. Az első és legfontosabb lépés, hogy tájékozódjunk az adott szervezetről. Az alapítványok átláthatósága, közösségi jelenléte segít abban, hogy jobban rálássunk a tevékenységükre és a mindennapjaikra. Mielőtt bármilyen adományt eljuttatnánk a szervezetnek, kérdezzünk rá, mire lenne szükségük. Hiába küldünk el öt pár új cipőt, ha az méretben senkire sem passzol.

Gondoljuk át, milyen módon adakoznánk

Számtalan módja lehet a segítségnyújtásnak: anyagi felajánlást tehetünk, tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel vagy tárgyi adományokkal járulhatunk hozzá az adott szervezet működéséhez. Sok helyen az önkénteseket is tárt karokkal várják – ezzel kapcsolatban is kérdezzük meg az általunk választott szervezetet.

Figyeljünk arra, hogy hordható, tiszta és az évszaknak megfelelő ruhát adományozzunk
Figyeljünk arra, hogy hordható, tiszta és az évszaknak megfelelő ruhát adományozzunkKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Olyan tárgyat adjunk, amit mi is szívesen kapnánk

Alapszabály, hogy csak olyan dolgokat adományozzunk, aminek mi magunk is örülnénk. Az adományozás nem lomtalanítás, ezért csak olyan tárgyakat ajándékozzunk, amelyek működőképesek, nem szorulnak javításra és nem hiányosak. Ha ruhát adományoznánk, vegyük figyelembe, mi lehet hasznos az adott közösség számára: nem biztos, hogy a jó állapotú, ám csekély használati értékkel bíró farsangi jelmez vagy báli ruha a legmegfelelőbb választás, vagy tél közepén a miniszoknya. Szakadt, foltos, rongyos ruhákat, koszos vagy kitaposott cipőt szintén nem szívesen kapnánk mi magunk sem. Lehetőleg nemek és méretek szerint válogatva juttassuk el adományunkat a kiválasztott szervezetnek, és lássuk el címkével a csomagot (például: női, L-es méret), hogy minél gyorsabban célba érjen a segítségünk. Egy anyaotthonban például a bentlakóknak alig vannak személyes tárgyaik, hiszen hátra kellett hagyniuk mindent. Ezért is fontos, hogy amit adományként kapnak, ne minőségi hibás vagy az aktuális évszakban nem hordható ruhadarab legyen. Lehetőleg előre egyeztessünk az adott intézménnyel, így sem bennünket, sem őket nem érik kellemetlen meglepetések.

Élelmiszerek: csak tiszta forrásból

A legfontosabb szabály, hogy csak nem lejárt szavatosságú, bontatlan élelmiszert adományozzunk. A szervezetek a jogszabályok értelmében nem fogadhatnak el olyan termékeket, amelyeken nincs feltüntetve a szavatossági idő: így például a házi lekvár sem megfelelő opció. A gyümölcs- és zöldségkonzervek, tartós élelmiszerek (például rizs, liszt, étolaj, konzerv készételek, tészták, édességek, bébiételek) többnyire jó választásnak bizonyulnak, csakúgy, mint a tisztító- és tisztálkodószerek. A Magyar Vöröskereszt honlapján akár még bevásárlólistát is letölthetünk a legkeresettebb termékekről.

Pénzbeli adományok

Számtalan lehetőség közül választhatunk, ha úgy döntöttünk, anyagilag szeretnénk támogatni egy általunk választott szervezetet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esetében például választhatjuk a bankkártyával, átutalással történő támogatást, de akár csekken is befizethetünk egy összeget. Hívhatjuk az adományvonalat, vagy a Kerekítsd fel!-programban részt vevő partnereknél történő vásárláskor támogathatjuk az adott segítő programot. „Most éppen olyan melegebb cipőkre és ruhákra gyűjtünk, amelyet a bentlakók maguknak választhatnak ki” – mondja a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. „Fontos szempont számunkra, hogy az otthonunkban élő gyerekek ne érzékeljék olyan nagynak a különbséget a többi kisgyermekhez képest. Legújabb projektünkkel azt szeretnénk érzékeltetni, hogy nekik is lehet olyan cipőjük, amit ők maguk választottak, a saját igényeik szerint. Nekünk ezek természetes dolgok, és talán el se tudjuk képzelni, mekkora boldogság ez számukra.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek