Az 5 másodperces szabály: felkaphatod az ételt, ha földre esett?

GettyImages-103899134

Főként a koronavírus-járványt megelőzően sokan voltunk hajlamosak meglehetősen lazán kezelni az élelmiszer-higiéniával kapcsolatos szabályokat: ha az étel a földre esett, és nem lett látványosan piszkos, felkaptuk és megettük, az 5 másodperces szabályra hivatkozva. De vajon csak magunkat áltattuk?

Az életben kevés olyan egyszerű mechanizmus létezik, mint az 5 másodperces szabály: különösebb magyarázat nélküli gyakorlatként hisszük azt, hogy ha elég gyorsan felvesszük a leesett falatot, annak semmi baja, bátran fogyasztható. Valószínűleg nincs az az ember, aki valaha tudományos magyarázatot követelt volna arra, miért is tehetjük meg ezt, annyira kényelmes gondolat nem veszni hagyni az utolsó kocka csokit, és egyszerűbb, ha a gyerek felveheti a kekszet, így nem kell végignéznünk, ahogy mélyen elgyászolja azt.

Az 5 másodperc mítosza

Nos, kezdjük a kellemetlen igazsággal: az 5 másodperces szabály teljesen légből kapott. Tudósok is kíváncsiak voltak arra, működik-e, ezért tesztelték,

így bebizonyosodott, hogy hiába kapsz fel rettentően gyorsan egy falatot, a baktériumok így is hozzátapadhatnak – ráadásul akár olyan mennyiségben, ami betegséghez vezethet.

Tehát felesleges azzal nyugtatnod magad, hogy hopp, már a kezedben is van, tulajdonképpen szinte le sem esett az ennivaló, mert ilyen nem létezik. Ebben nincs semmi meglepő, ugye?

5 másodperc ide vagy oda, a leesett étel nem emberi fogyasztásra való
5 másodperc ide vagy oda, a leesett étel nem emberi fogyasztásra valóJohn Howard / Getty Images Hungary

Ezt jó tudnod a földre esett ételről

Ha valamilyen okból kifolyólag ennyivel nem tudtunk volna meggyőzni, vannak még érveink amellett, hogy ne edd meg a földre esett ennivalót.

Ami tisztának tűnik, az nem feltétlenül az

Ez igaz a padlóra is. Lehet, hogy száraznak és tisztának látod, de többféle kórokozó képes hosszan is életben maradni a talajon. Elég jó az esélyed arra, hogy akkor is vannak baktériumok a padlón, amikor azt te olyan tisztának véled, hogy akár enni is lehetne róla.

A gyorsaság valóban számít

Az ugyanakkor tény, hogy minél hosszabb időt tölt a földön az étel, annál több kórokozó fog rátapadni. De ettől mi még nem biztatunk arra, hogy falatozz az asztal alól! Amint talajt ér az étel, azonnal kerülhet rá baktérium, tehát a megfelelő körülmények fennállása esetén a zuhanás pillanatától szennyezett a falat. A nedves ételek, mint mondjuk, egy fél barack, könnyebben gyűjtik össze a kórokozókat, mint egy száraz keksz.

Ha kétely merül fel benned, jó döntés kidobni az ételt

Bármilyen finom is legyen, okozhat hasmenést vagy másféle megbetegedést, ha már szennyezett. A baktériumokat nemcsak nem látjuk, de még ha látnánk azokat, akkor sem tudhatjuk, milyen mennyiség fertőz meg bennünket, így nem érdemes orosz rulettet játszani. Főként akkor, ha olyan felületre esett le az étel, amely háztartásodon belül is kimondottan piszkosnak számít. Kockáztatni egyszerűen nem éri meg.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra