Málta már az ókorban is fontos szerepet töltött be a kereskedelemben, így nem csoda, hogy szinte a világ minden tájáról érkeztek hozzájuk a finomságok, a különlegességek, a fűszerek. A tengerben ott van az a sok hal, a melegben édesre érik a paradicsom, az ételek színesek, az asztalon mindig rengeteg a zöldség és gyümölcs: teletömheti a hasát az is, aki nehezebb húsételekre, és az is, aki könnyebb vegetáriánus fogásokra éhezik. De bármit is választunk, próbáljuk ki melléjük az ízletes, több mint százéves pincészetből származó erős máltai borokat, kóstoljuk meg nemzeti üdítőitalukat, a narancsos-gyömbéres Kinnie-t, vagy igyunk egy pohár, helyben készült CISK nevű sört. A jó hangulat garantált, főleg, ha felkeressük a helyiek által látogatott kocsmákat, éttermeket, ahol igazi mediterrán hangulat vár helyi zenével, tánccal.
Máltai kenyér minden földi jóval
Aki csak megfordul a szigeten, utána hosszú évekig emlegeti a máltai előételeket, és nem véletlenül. Az alap egy kemencében sült, kívül sötét, ropogós kérgű, belül fehér kenyér, a ħobż Malti, amit szeletekre vágnak és olívaolajjal kennek meg. Ezután jön rá az érett helyi paradicsom, tonhal, kapribogyó, olívabogyó, hagymafélék, fűszerek – isteni élmény. Persze nemcsak egyféle szendvicset készítenek a kenyerekből, különböző mártogatósok, disznóbabból készült krém, azaz Bigilla is jár hozzá, illetve a helyi szigeteken legeltetett kecskék, juhok tejéből készült sajtkülönlegességek. Közülük a Gbejniet a legismertebb, ami frissen, szárítva és érlelve is az asztalra kerülhet akár magában, akár salátába kockázva, leveles tésztába töltve, bepanírozva és kirántva. A mini batyuk és piték is népszerűek az előételek között, nemcsak sajttal, de borsóval, ricottával, spenóttal is szívesen töltik meg őket. Aki valami hagyományosabbra vágyik, annak melegen ajánljuk a máltai fűszeres házi kolbászokat: nyersen, sütve, szárítva, grillezve is nagyon finomak.
Levesek és vegetáriánus fogások
A máltaiak egyik kedvence a halleves. Többféle változata ismert, az Aljotta rizzsel, paradicsommal, citrusfélékkel, fűszeresen készül, és akár tenger gyümölcseivel is feldobhatjuk, míg a Soppa tal-armla, azaz a szegény özvegyek számára is megfizethető változat rengeteg zöldséggel, tojással és sajttal bolondítja meg a halas ízvilágot. Aki inkább zöldséges, mint húsos fogásokra vágyik, és halat sem eszik, az is talál magának finomságokat. Sok helyi böjtöl minden pénteken, így előkerülnek a cukkinik, padlizsánok, paprikák, paradicsomok, készülnek az olíva- és kapribogyóval megbolondított lecsók, szószok, no meg a Bzar ahdar mimli, azaz a fűszeres töltelékkel készített zöldpaprika, vagy a Brungiel Mimli, azaz a töltött padlizsán. A grillezés előtt még megszórják helyi sajttal, úgy lesz tökéletes.
Nyúl és tengeri herkentyűk minden mennyiségben
Málta nemzeti étele a nyúl. Nincs olyan vendéglő vagy máltai konyha, ahol ne szerepelne, meglepően változatosan elkészítve. Magyarul meglehetősen viccesen hangzik a máltai neve, egy adag feneket kell kérnünk, ha nyulat ennénk.
Kóstoljuk meg pörköltként (Stuffat tal-fenek), pástétomként (Torta tal-fenek), olajban sütve vagy lassú tűzön porhanyósra főzve. Aki inkább szánja a nyuszikat, az rengeteg halból és a tenger gyümölcseiből válogathat, de találni a máltai étlapokon marhahúslevest, olívás marhahúst (Bragjoli), darált húsos fogásokat és sült, töltött csirkét (Tigiega mimlija) vagy borban párolt, aszalt szilvával töltött fürjet is.
Mennyei máltai desszertek
Egy étkezés sem az igazi desszert nélkül, Máltán pedig elképesztően sokféle sós és édes ropogtatnivaló közül választhatunk. A legismertebb, jellegzetes édességük az Imqaret: ez olajban sült, datolyával töltött gyémántformájú tésztát takar, amit frissen, melegen, porcukorral megszórva, fagyival körítve érdemes elfogyasztani. Aki igazi arab hangulatú desszertre vágyik, kóstolja meg a Qagħaq ta’ l-għaselt: a gyűrűformájú finomságot mézzel és melasszal készítik. A szicíliai hatást pedig a Kannoli mutatja: ropogós tésztát töltenek meg édes ricottás krémmel, majd cső alakúra sütik ki. Igazi máltai édesség a házi készítésű, fűszeres, cukormázzal bevont keksz (Biskuttini tar-rahal), a kakaós-narancshéjas, vaníliával, szerecsendióval és mazsolával megbolondított kenyérpuding vaníliaöntettel (Pudina tal-hobz), és a szezámpasztával, pörkölt tört mandulával készült Helwa tat-Tork. Az egészséges életmódot követőket fantasztikus, friss gyümölcssalátákkal várják.
A sós ropogtatnivalók szerelmesei gluténmentes, fűszeres, rizsből készített Twistiest, vagy a kenyérpótló, vékony, ropogós Gallettit eszegethetik mártogatósokkal vagy az olyannyira kedvelt babkrémmel.