Ezt az 5 dolgot nyugodtan kidobhatod a konyhádból

Mindig jól jön néhány új trükk, amikkel a konyhánk még praktikusabb lehet. Ez nemcsak abban segít, hogy a helyiség átláthatóbb legyen, de a munkafolyamatok is felgyorsulnak egy-egy okos trükk alkalmazása után.

A TheKitchn cikkében annak járt utána, mik voltak 2020 legnépszerűbb konyharendezési trendjei. A legtöbb rendezéssel, konyhai okoskodással kapcsolatos tavalyi cikk arról szólt, hogy a fiókokban, szekrényekben érdemes tovább rendezgetnünk a tárgyakat. A fiókon belüli evőeszköz-rendezőt már ismerjük, de ennél nem érdemes megállnod, ha áttekinthetőbb konyhát szeretnél. Néhány, fiókokba helyezett ráccsal a műanyag dobozokhoz való fedeleknek és a lábasfedőknek is átlátható helye lesz. 

Egy-két extra, teleszkópos rúd nemcsak a zuhanyfüggönyt tartja meg remekül, de az üveges fűszerek elhelyezésében is segít, és a mosogató alatt is új emeleteket képez a pakoláshoz. Szintén szuper ötlet volt, hogy szekrényeken belül egy-egy törülközőtartó segíthet az akasztós eszközök tárolásában, ráadásul a szekrények belső és külső oldala is alkalmas az akasztós tároláshoz. Ha ezt a teret kihasználod, még áttekinthetőbb lesz a konyhád.

Egy átlátszó irattartó tökéletes például a műanyag fedők tárolásához a szekrényajtók belső felén, így az eddig nem használt felületek is olcsón válhatnak extra tárolóvá. 

A gyereket is ügyesen a polcok közé érdemes rendezni.
A gyereket is ügyesen a polcok közé érdemes rendezni.Erdark / Getty Images Hungary

A konyharuhák sem sorban kilógatva, hanem a fiókban érzik a legjobban magukat, kicsire összehajtogatva. A módszer titka a konyharuhák sorba állítása egy fiókban, kosárban vagy rendszerezőben egymás mellett. Így átláthatóbb lesz, hány van egyáltalán és melyik tiszta éppen, és nem kell mindig kerülgetnünk, vagy látható helyre akasztanunk az éppen nem használt darabokat. 

És mindezeken túl van még pár dolog, amiktől már rég meg kellett volna szabadulnunk, mert csak a helyet foglalják, és a rendetlenséget hozzák magukkal. Melyek ezek? 

1. Túl sok eszköz a tálaláshoz

Tényleg adsz annyi vacsorát, hogy legyen 3 tányérszetted és millió pohár a tálaláshoz? Ha igen, szuper, ha mégsem, ajándékozz el belőlük egyet vagy kettőt egy-egy olyan barátnak vagy családtagnak, aki épp most költözik első otthonába. Ezek annyi helyet elfoglalnak a szekrényben, hogy ha másnak adod a fölösleges darabokat, te jársz jobban, és végre eltűnhet szem elől a konyhapulton állandó helyet kapott mixer, kenyérsütő és gyümölcscentrifuga.

2. Extra vázák

Egy vázagyűjtemény gyorsabban összeáll egy otthonban, mint gondolnánk, főleg, ha nemcsak mi vásároljuk előszeretettel őket, hanem ajándékba is kapunk néhányat. Remek egy szép váza, ha épp virágot veszünk és kapunk, de tényleg szokott lenni 4-6 csokor egyszerre a lakásban? 

Fokhagymát a fokhagymatartóba!
Fokhagymát a fokhagymatartóba!Socha / Getty Images Hungary

Ha nem, akkor szabadulj meg a vázáktól, sokkal rendezettebbnek tűnik majd a tér, ha nem áll benne belőlük öt üres darab a konyhaszekrény tetején. 

3. Régi fűszerek

Csak a ténylegesen használt fűszereket tartsd a szekrényben, mert jó eséllyel nincs szükséged háromféle mustármagra vagy a curryre, ha az első alkalommal kiderült, hogy utálod. Ally Milligan konyhaszervező, a Loveleaf alapítója szerint célszerű néhány évente az egész fűszerkészletet lecserélni, pár év után már úgysem annyira aromás egyik sem, mint eleinte. Ha épp csak kibontottad, de nem szereted, add olyan ismerősödnek, aki rendszeresen főz vele. 

4. Trükkös szerkentyűk

Biztosan vettél már olyasmit, ami elsőre jó ötletnek tűnt, de aztán kiderült, hogy nem is használod olyan gyakran, vagy épp rettenetes tisztítani és utálod használni. Ne hagyd a konyhapulton, ha nem kell mindennap! Ha azt tapasztalod, hogy valamit többet mozgatsz el az útból, mint amennyit valójában használod, gondolkodj el rajta, hogy szükséged van-e rá valójában. Ha mégsem lett a szenvedélyed a kenyérsütés, add el az eszközt egy online piactéren, és duplán jól járhatsz azzal, hogy megszabadultál tőle. 

5. Bögrék

Tudjuk, hogy minden karácsonyra kapsz egyet, mi is, ám a szakértő szerint mégis a bögrék a leginkább ludasak, ha rendezetlen konyhákról és szekrényekről van szó. Légy őszinte: hány bögrét használtok naponta? Legfeljebb kettőt? Négyet? Miért van akkor a szekrényben 18 belőlük? A szakember azt javasolja, hogy válasszunk ki három vagy négy kedvencet, és szabaduljunk meg minden olyantól, ami már csorba, vagy egyszerűen nem kell. Szuper ajándék, ceruzatartó, ecsettartó lesz belőle, de akár a garázsban vagy a fürdőszobában is új életre kelhetnek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra