Kezdj el szakit keresni, fél-egy év is lehet a várólista

Minden felújításhoz temérdek szakember kell, nem beszélve az építkezésekről. Megfelelő vállalkozót találni (értsd: aki nem hiteget, betartja, legfeljebb kéthetes csúszással a határidőt és megbízható minőségben dolgozik) manapság extra kihívásnak tűnik. Az árak az egekben, és még így is a legtöbb helyen fél-, de van, ahol egyéves várólista van.

Megkérdeztünk több, az építőiparban jelentős tapasztalattal rendelkező szakembert és vállalkozót is. Az árak – a többi között az évek óta fennálló szakemberhiány miatt – jelentősen megemelkedtek, de természetesen még mindig nagy különbség van az egyes régiók között.

Na de mégis, mennyi az annyi?

Ha például a burkolást nézzük, Borsod megyében már 2000 forintos négyzetméterár is lehet a munkadíj (anyagköltség nélkül), Budapesten jellemzően 8-10 ezer forint körül mozog most, az agglomerációban, illetve Pest megyében pedig ugyanez 5-6 ezer forint. Ebből is látszik, hogy igaz, amit a szakemberek általánosságban állítanak: a fővárosban dolgozó szakemberek drágábban, például Pest megyéhez viszonyítva legalább harminc százalékkal magasabb áron dolgoznak.

A másik, nagyon gyakran keresett szakmunka a festés-tapétázás-mázolás. A sima festés ára (javítás, glettelés, extrák nélkül) általánosságban 2000-2500 forint/nm. A végső ár annak függvényében emelkedik, hogy mennyit kell javítani, aládolgozni, glettelni, hány színre kell festeni, kérünk-e színelválasztást vagy bordűrt például. Ez utóbbi felrakása további 600-700 forinttal emeli meg a munkadíjat, folyóméterenként. A színelválasztás szakszerű megoldása 400 forint, a glettelés általában 600-700 forint pluszban, szintén folyóméterenként.

Borzasztó nehéz jó szakembert találni, de nem lehetetlen. Van néhány tippünk a kóklerek kiszűrésére.
Borzasztó nehéz jó szakembert találni, de nem lehetetlen. Van néhány tippünk a kóklerek kiszűrésére.sefa ozel / Getty Images Hungary

Mi a baj?

Szakemberek állítják, hogy munka rengeteg van (lenne, vagyis jellemzően csak tologatják maguk előtt, így alakulnak ki a hosszú várólisták), de szakember továbbra sincs, nagy a hiány. Utánajártunk az építőiparban szokásos fizetéseknek is: mégis mennyiért nincs szakember manapság. A képesítés nélküli segédmunkások napi 15 ezer, a szakmunkások 20-25 ezres nettó napibér alatt szóba sem állnak a lehetséges munkáltatóval. Tehát egy építőipari vállalkozónak, ha két segédmunkással dolgozik, az naponta (járulékokkal együtt) legalább 45 ezer forintjába kerül. Arra is kíváncsiak voltunk, van-e különbség, ha a segédmunkás vagy szakember munkavállalóként dolgozik, vagy saját, egyéni vállalkozásában? A megkérdezettek úgy vélik, hogy nincs, eltűnt a különbség, hiszen például egy szakmunkás esetében havi 22 nappal számolva, 550 ezret visz haza nettóban úgy, hogy a kivitelezésért nem neki, személyesen kell garanciát vállalnia, sem pedig a saját járulékait fizetnie, a munkaeszközöket biztosítania. A költségeket és járulékokat a vállalkozó nem tudja tovább hárítani az ügyfelekre, a fenti átlagárakon vállal munkát, szóval ő biztosan nem jár jobban.

Már az is szakember, aki amúgy nem

A lapunknak nyilatkozó építőipari vállalkozó elmondta, hogy a negyvenes korosztály alattiak inkább a szellemi munkavégzést és továbbtanulást részesítik előnyben, e fölött pedig még mindig nagyon nagy (tapasztalata szerint mintegy legalább hetven) százalékban a munkához való hozzáállás és az alkohol jelent problémát. A jó minőségben dolgozó szakember bármennyit mondhat, mindig talál olyat, aki ki fogja fizetni.

Mivel nagy a kereslet, és elenyésző, amikor valaki saját maga akar nekiállni a lakásfelújításnak, a szakma hígulása is régóta zajlik már. Rengeteg ajánlattevő cég van, amely ugyan nem szakemberekből áll, de elvállalják a munkát, amit aztán jellemzően rosszabb minőségben végeznek el, ráadásul semmivel sem olcsóbban, mintha a szakembert választanánk.

Járjunk el körültekintően!

Teljesen biztosra sajnos nem tudunk menni, amikor lakásfelújításhoz, építkezéshez keresünk szakembereket. De néhány jó tippet azért kaptunk, hogy a nagyon bosszantó problémákat vagy a nagy pénznyelőket elkerülhessük.

• Bár garanciát nem jelent, ha kérünk referenciát (főleg, ha a telefonjában vagy laptopján mutat képeket), de azért ezt a lépést semmiképpen ne hagyjuk ki.

• Nézzük meg, hogy a céget mennyi ideje jegyezték be! Gyanús lehet, ha mondjuk csak pár hónapos, és/vagy ugyanaz az illető rendszeresen új cégekkel vállalkozik.

• Ami a leghitelesebb ebben az esetben is, ha ismerős ajánl szakembert – akkor akár személyesen is megnézhetjük a munkáját. A közösségi média is nagy hasznunkra lehet, hiszen ha valakivel vagy a munkájával problémák vannak, a nagy térben előbb vagy utóbb biztosan lesz, aki ezt meg is írja. (Ugyanígy a pozitív visszajelzések is segíthetnek, bár azért látatlanban csak ezzel is óvatosan!)

Hozzáadott értéke lesz, ha a felújításban saját munkánk is visszaköszön.
Hozzáadott értéke lesz, ha a felújításban saját munkánk is visszaköszön.Hill Street Studios / Getty Images Hungary

Biztos, hogy nem tudjuk megcsinálni mi magunk?

Az tény, hogy a legtöbbünk nem kőműves, ács, festő-mázoló vagy burkoló (hiszen akkor nem lenne szakemberhiány). Az is tény, hogy sok mindent érdemes, sőt van, amit muszáj szakemberrel elvégeztetni (víz-gáz-villanyszerelés stb.). De az is tény, hogy viszonylag ritkán gondoljuk végig, vajon nem tudnánk mi magunk is elvégezni amit szeretnénk, akár úgy, hogy az alapos előkészítést szakemberre bízzuk? Számtalan magyar és idegen nyelvű DIY-leírás, videó elérhető az interneten, sőt rengeteg könyv is kapható a témában, ami lépésről lépésre végigvezet az adott témában. Így sokat spórolhatunk a munkadíjakon, és jó eséllyel nagyobb örömünket leljük majd a felújított, elkészült otthonunkban, ha a saját elképzelésünk mentén – esetleg kicsivel több idő alatt, de – a saját kezünkkel alkottuk meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek