Sokan úgy gondolják, hogy a hús és a tenger gyümölcsei azok, amelyek leginkább felelősek az élelmiszer-eredetű betegségekért. Való igaz, hogy az a hús, ami nincs jól átsütve, legyen az baromfi vagy hal, olyan baktériumokat hordozhat, amelyek megbetegítenek. Ám vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek ugyanígy veszélyesek, sőt akár halálosak is lehetnek. Kiderült például, hogy a római saláta, a sárgadinnye és az uborka is okozhat E. coli- és szalmonellafertőzést. A zöldségek és a gyümölcsök megmosásával azonban megelőzhetjük a betegségek kialakulását, és megakadályozhatjuk akár az élelmiszerek rothadását is.
Sok kéz érintése veszélyes
Amikor a termést betakarítják a fáról, a bokorról, vagy kiszedik a földből, és amíg eljut a piacra vagy a boltokba, nagyon sok idegen kéz érintésén megy keresztül. Ráadásul a boltban is sok vásárló megfogja, mire kiválasztja az éppen megfelelőt. Mindeközben hozzáérhetnek olyanok, akik éppen betegek, vagy mosdóhasználat után nem mostak kezet.
Veszélyes baktériumokat hordozhat
A gyümölcsösökből, gazdaságokból származó baktériumok túlélik a szállítást és a tárolást, melyek gyomorrontást és hasfájást okozhatnak. A termékeknek ugyanis számos lehetőségük van arra, hogy szennyeződjenek szállítás közben, például a földből származó ürüléktől vagy akár a tárolás során.
Néha a piszkos zöldségek és gyümölcsök ételmérgezéshez hasonló megbetegedést okozhatnak, ilyen például az E. coli- vagy a szalmonellafertőzés.
A legtöbb friss élelmiszert a szabadban termesztik, így a természet minden eleme érintkezésbe kerülhet az étellel, mielőtt megennénk. Ez azt is jelenti, hogy a termékek gyakran érintkeznek apró rovarokkal vagy csigákkal, és az általuk hagyott nyomokat evés előtt érdemes letisztítani. Bár általában a gyomorsav képes megbirkózni ezekkel, az ízeltlábúak és a puhatestűek által hagyott nyomok megváltoztathatják a zöldségek és a gyümölcsök ízét.
Bár a földben, fán vagy bokrokon termő növényekre kerülő por nem káros az egészségre, ha nem mossuk le, földízűvé teszi a gyümölcsöt és a zöldséget, nem beszélve arról, hogy igen kellemetlen, amikor a fogunk alatt ropog a por.
A gyümölcsön lévő rovarirtó is megbetegíthet
A hagyományosan termesztett növényeket gyomirtókkal és növényvédő szerekkel kezelik. A használt típus attól függően változik, hogy a gazdaságok hogyan termesztik a növényeket. Ám ettől függetlenül a vegyszerek a gyümölcsök és zöldségek héján maradhatnak. A tiszta vízzel vagy szódabikarbónával, esetleg ecettel való lemosás azonban eltávolít néhányat ezek közül, és megakadályozza, hogy a szervezetünkbe kerüljenek.
A növényvédő szerek eltávolítása azért nagyon fontos, mert ha némelyik nagy mennyiségben jut a szervezetünkbe, akkor az káros lehet.
Nézzünk be a levelek közé is
Mosás közben a zöldségeknek és a gyümölcsöknek ne csak a külsejét öblítsük le. A szennyeződések és a rovarok, például a poloskák bejuthatnak a levelek vagy a szárak közé is. A zöldhagyma hosszú üreges szívószálra hasonlító szála például kiváló csapda a bogaraknak és a különféle szennyeződéseknek. Ugyanez igaz a leveles zöldekre, például a fejes salátára és a kelkáposztára is.
Hámozás előtt is meg kell mosni
Akkor is érdemes megmosni a zöldséget és a gyümölcsöt is, ha nem esszük meg a bőrét vagy a héját. Ez vonatkozik az olyan élelmiszerekre is, mint az avokádó, a görögdinnye és a gyökérzöldségek. A vízzel való tisztítás ugyanis megvéd a keresztszennyeződéstől, hiszen a hámozókéssel tett minden egyes vágás utat nyit a baktériumok és rovarirtó szerek előtt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés