Bár igencsak dühítő, ha a legfinomabb lekvár tetején egyszer csak egy zöld penészfolt jelenik meg, bármennyire is sajnálod, de meg kell válnod az egész üvegtől. Ugyanis hiába szeded le a felszínén úszkáló gombát, sajnos a többi része is szennyezett lehet, ami miatt kimondottan veszélyessé válik az étel.
Veszélyes ételek: dió és alma
Ezt a szabályt különösen azoknak fontos betartani, akik amúgy is veszélyeztetettek lennének egy ételmérgezés során. Közéjük tartoznak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, a várandós anyukák, illetve azok, akiknek valamilyen oknál fogva gyengébb az immunrendszere.
A penész valójában egy gombafajta, ám fogyasztása megbetegíthet minket. Sokan ugyanis allergiásak a penészgombára, és akár súlyos légúti tüneteik is lehetnek. A Greenwichi Egyetem professzora, dr. Richard Fuchs felhívta a figyelmet, hogy a dió, a gabonafélék és meglepő módon az alma a legveszélyesebb ételek közé tartozik a penész szempontjából.
Komoly mérgezést kaphatsz
Talán fel sem merül bennünk, hogy a penészgombák bizony mérgező vegyületeket, úgynevezett mikotoxinokat termelhetnek, amelyeknek az egyik legveszélyesebb tulajdonsága, hogy gátolhatják az immunrendszer működését, sőt, még néhány daganattípus kialakulásával is kapcsolatba hozták ezeket. Bár dr. Fuchs szerint ritka az, hogy a penész ennyire súlyos tüneteket okozzon, ám a mikotoxinok legkárosabb típusai, az aflatoxinok sajnos képesek erre.
Ezt két penészfaj – az Aspergillus flavus és az Aspergillus parasiticus – termeli, és megtalálható a penészes dióban, rizsben, fűszerekben, növényi olajokban és a kakaóbabban is.
Ezért is fontos, hogyha ezekben az ételféleségekben fedezel fel penészfoltot, semmiképpen ne fogyaszd el azokat, ugyanis az aflatoxinok nagy mennyiségben akár életveszélyesek is lehetnek.
A másik mikotoxin, a patulin a rothadó almán tenyészhet. Ha véletlenül eszel belőle, az hányingert, hányást, gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhat.
Amikor a penész terjedni kezd…
A szakértő szerint az a legaggasztóbb, hogy nem feltétlenül az a penész a legveszélyesebb, amely az étel felületén található, hanem az, ami már behatolt az étel belsejébe.
Lehet ugyanis, hogy csak egy apró foltot látsz az élelmiszeren, de a penészspórák már mélyen bejutottak abba, így hiába szeded le a látványosan penészes részt, a problémát nem oldottad meg.
A penészgombák mikroszkopikus fonalszerű nyúlványokat, úgynevezett hifákat növesztenek, amelyekkel mélyen benyúlnak az élelmiszer belsejébe. Éppen ezért ha levágod a penészes részt, még előfordulhat, hogy megeszed a spórákat.
Minél lágyabb egy étel, annál könnyebben tud a penész hifákat növeszteni benne, éppen ezért a magas víztartalmú élelmiszerek, mint a lédús bogyók, a lekvárok, vagy akár a puha sajtok szerkezete elősegíti, hogy a gomba mélyebben és könnyebben terjedjen. A másik ételféleség, amely kimondottan veszélyes, a kenyér, mivel lyukacsos szerkezete lehetővé teszi, hogy a hifák könnyen belenőjenek.
A professzor szerint vannak olyan ételek, amelyek viszont teljes biztonsággal fogyaszthatóak akkor is, ha penész van rajtuk.
Ilyenek a kemény sajtok és természetesen azok az élelmiszerek, amelyeknek elkészítéséhez hozzátartozik, hogy nemes penész tűnik fel rajtuk. Szintén ehetsz azokból is, amelyeknek elég kemény a felületük, így nem tud benne elterjedni a penész. Ilyenek például a vastagabb héjú gyümölcsök és zöldségek. Ugyanakkor ebben az esetben is javasolja a szakértő, hogy a penészes felületet körül és alatt legalább két és fél centimétert vágjunk ki belőle, hogy még véletlenül se kerüljön a tányérunkra szennyezett étel.
Ha szeretnéd tudni, hogyan kell tárolnod a zöldségeket és a gyümölcsöket, hogy ne romoljanak hamar meg, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés