Biztos, hogy elég tiszta a vécéd? Veszélyes lehet, ha kihagyod ezt a részt a tisztításnál

GettyImages-928506858
Olvasási idő kb. 5 perc

Mutatjuk, hogy miért veszélyes elhanyagolni a vécé tisztítását, és milyen technikával érheted el a lehető legnagyobb tisztaságot.

Ha ki kell emelni egy helyet a lakásban, aminél különösen fontos az alapos tisztítás, az a vécé. Már csak azért is, mert optimális körülményeket kínál a vírusok megtelepedéséhez és a baktériumok elszaporodásához, amelyek komoly egészségügyi problémákat képesek okozni. A szakemberek ezért azt mondják, hogy elengedhetetlen rendszeresen fertőtleníteni a vécé nehezen hozzáférhető részeit is.

Így lehet tiszta és baktériummentes a vécéd

A téma egyik szakértője Changjie Cai, az Oklahomai Egyetem Közegészségügyi Főiskolájának tudósa, akinek vezetésével laboratóriumi körülmények között vizsgálják, hogy milyen mikroorganizmusok rejtőznek a vécécsészében, illetve az öblítések során ezek mennyire jutnak a levegőbe.

„Gyakran nem fordítunk elegendő figyelmet a perem alsó részének tisztítására” – emelte ki a professzor, hozzátéve, hogy a szalmonella akár hosszú hónapokig is életképes maradhat ebben a közegben, csakúgy, mint a Staphylococcus vagy az E. coli baktérium. Lássuk, hogy a szakemberek szerint mit kell tenned ahhoz, hogy tiszta és baktériummentes legyen a vécéd.

A vécé tisztításánál a perem alatti részt sem szabad kihagyni
A vécé tisztításánál a perem alatti részt sem szabad kihagyniIlja Enger-Tsizikov / EyeEm / Getty Images Hungary

Legyenek megfelelő eszközeid

A WC-kefe körültekintő kiválasztása kulcsfontosságú a tisztaság szempontjából. A legjobb egy merev, ferde sörtékkel ellátott kefe, amellyel hozzáférhetővé válik a perem belső fele, de a célnak jobb híján egy régi fogkefe is megfelel.

A Good Housekeeping azt javasolja, hogy a higiénia fenntartása érdekében minden használat után tisztítsd meg a WC-kefét. Ehhez töltsd meg a tartóját forró, szappanos vízzel, illetve öblítsd le a hideg vízzel és egy kevés fehérítővel. Ha ezután még mindig nem tűnik tisztának, ideje lecserélned.

Ha el akarod kerülni, hogy a baktériumok vagy a vegyszerek a bőrödre kerüljenek, szükséged lesz egy hosszú szárú gumikesztyűre is, ha pedig erős vegyszereket alkalmazol, nem árt, ha maszkot is húzol.

A biztonság kedvéért viselj gumikesztyűt!
A biztonság kedvéért viselj gumikesztyűt!john shepherd / Getty Images Hungary

Fertőtlenítő hatású tisztítószereket használj a tisztaság érdekében

Ahogy a fentiekből kitűnik, a vécétisztításhoz a hagyományos tisztítószerek nem elegendőek, olyanra lesz szükséged, ami fertőtlenítő hatással rendelkezik. A legtöbb ilyen termék azt ígéri, hogy elpusztítja a vírusok és baktériumok 99 százalékát.

Ha nem akarsz drága tisztítószerekre költeni, remek alternatíva lehet a fehérítő. Az EPA azt ajánlja, hogy hígítva használd: egyharmad csészényi fehérítőt körülbelül 4 liternyi vízben érdemes feloldanod.

Amennyiben a fehérítő mellett döntesz, ügyelj a megfelelő szellőzésre.

Bár sokan hajlamosak az ecetet is vécétisztításra használni, vizsgálatok szerint annak fertőtlenítő képességei korlátozottak, így nem végez tökéletes munkát. Folteltávolítónak viszont kiváló: ha bedörzsölöd az elszíneződött részeket 3 résznyi szódabikarbónából és egyrésznyi ecetből álló pasztával, nyomuk sem marad. Ha előkészítettél minden eszközt, a következő 5 lépést kell elvégezned:

1. Gondoskodj a szellőzésről

Mielőtt munkához látnál, kapcsold be a fürdőszobai elszívót és/vagy nyisd ki az ablakot.

2. Töröld tisztára a vécé felületét

Ahhoz, hogy megfelelően fertőtleníthesd a vécét, először el kell távolítanod róla a felületi szennyeződéseket, amelyek ronthatják a fertőtlenítőszerek hatékonyságát.

3. Dörzsöld át a vécécsészét

Most jön a lényeg. Vidd fel a fertőtlenítőszert a vécécsészére, majd a kefe segítségével alaposan dörzsöld át a belsejét. Ne hagyd ki a lefolyónyílást, illetve a perem alatti részt sem! Ha az utóbbi tisztítását eddig elhanyagoltad, akkor elképzelhető, hogy mostanra itt szabályos biofilm képződött, ami azt jelenti, hogy a felületén megtelepedő mikroorganizmusuk nyálkás kolóniává álltak össze.

A külső felületek tisztasága is fontos
A külső felületek tisztasága is fontosIlja Enger-Tsizikov / EyeEm / Getty Images Hungary

4. Légy türelmes

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tisztítószer hozzáadása után szinte azonnal lehúzzák a vécét, minimálisra csökkentve annak hatékonyságát.

Ha fertőtleníteni szeretnéd, elegendő időt kell hagynod arra, hogy kifejtse hatását.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, ellenőrizd a címkén feltüntetett gyártói ajánlásokat, vagy legalább várj néhány percet.

5. Fertőtlenítsd a vécé külsejét is

Utolsó lépésként fertőtlenítsd a vécé külső felületeit, a tartály alsó részére, az ülőkére, a fedélre, a lehúzóra és a zsanérokra is kitérve, majd töröld át őket papírtörlővel (ezt véletlenül se húzd le a vécén!).

Ha az öblítés során nem szoktad lecsukni a vécé fedelét, akkor szakíts időt a fürdőszoba kitakarítására is, mert így minden alkalommal baktériumok jutnak a levegőbe, amelyek más felületeket is beszennyezhetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek