Biztos, hogy elég tiszta a vécéd? Veszélyes lehet, ha kihagyod ezt a részt a tisztításnál

GettyImages-928506858

Mutatjuk, hogy miért veszélyes elhanyagolni a vécé tisztítását, és milyen technikával érheted el a lehető legnagyobb tisztaságot.

Ha ki kell emelni egy helyet a lakásban, aminél különösen fontos az alapos tisztítás, az a vécé. Már csak azért is, mert optimális körülményeket kínál a vírusok megtelepedéséhez és a baktériumok elszaporodásához, amelyek komoly egészségügyi problémákat képesek okozni. A szakemberek ezért azt mondják, hogy elengedhetetlen rendszeresen fertőtleníteni a vécé nehezen hozzáférhető részeit is.

Így lehet tiszta és baktériummentes a vécéd

A téma egyik szakértője Changjie Cai, az Oklahomai Egyetem Közegészségügyi Főiskolájának tudósa, akinek vezetésével laboratóriumi körülmények között vizsgálják, hogy milyen mikroorganizmusok rejtőznek a vécécsészében, illetve az öblítések során ezek mennyire jutnak a levegőbe.

„Gyakran nem fordítunk elegendő figyelmet a perem alsó részének tisztítására” – emelte ki a professzor, hozzátéve, hogy a szalmonella akár hosszú hónapokig is életképes maradhat ebben a közegben, csakúgy, mint a Staphylococcus vagy az E. coli baktérium. Lássuk, hogy a szakemberek szerint mit kell tenned ahhoz, hogy tiszta és baktériummentes legyen a vécéd.

A vécé tisztításánál a perem alatti részt sem szabad kihagyni
A vécé tisztításánál a perem alatti részt sem szabad kihagyniIlja Enger-Tsizikov / EyeEm / Getty Images Hungary

Legyenek megfelelő eszközeid

A WC-kefe körültekintő kiválasztása kulcsfontosságú a tisztaság szempontjából. A legjobb egy merev, ferde sörtékkel ellátott kefe, amellyel hozzáférhetővé válik a perem belső fele, de a célnak jobb híján egy régi fogkefe is megfelel.

A Good Housekeeping azt javasolja, hogy a higiénia fenntartása érdekében minden használat után tisztítsd meg a WC-kefét. Ehhez töltsd meg a tartóját forró, szappanos vízzel, illetve öblítsd le a hideg vízzel és egy kevés fehérítővel. Ha ezután még mindig nem tűnik tisztának, ideje lecserélned.

Ha el akarod kerülni, hogy a baktériumok vagy a vegyszerek a bőrödre kerüljenek, szükséged lesz egy hosszú szárú gumikesztyűre is, ha pedig erős vegyszereket alkalmazol, nem árt, ha maszkot is húzol.

A biztonság kedvéért viselj gumikesztyűt!
A biztonság kedvéért viselj gumikesztyűt!john shepherd / Getty Images Hungary

Fertőtlenítő hatású tisztítószereket használj a tisztaság érdekében

Ahogy a fentiekből kitűnik, a vécétisztításhoz a hagyományos tisztítószerek nem elegendőek, olyanra lesz szükséged, ami fertőtlenítő hatással rendelkezik. A legtöbb ilyen termék azt ígéri, hogy elpusztítja a vírusok és baktériumok 99 százalékát.

Ha nem akarsz drága tisztítószerekre költeni, remek alternatíva lehet a fehérítő. Az EPA azt ajánlja, hogy hígítva használd: egyharmad csészényi fehérítőt körülbelül 4 liternyi vízben érdemes feloldanod.

Amennyiben a fehérítő mellett döntesz, ügyelj a megfelelő szellőzésre.

Bár sokan hajlamosak az ecetet is vécétisztításra használni, vizsgálatok szerint annak fertőtlenítő képességei korlátozottak, így nem végez tökéletes munkát. Folteltávolítónak viszont kiváló: ha bedörzsölöd az elszíneződött részeket 3 résznyi szódabikarbónából és egyrésznyi ecetből álló pasztával, nyomuk sem marad. Ha előkészítettél minden eszközt, a következő 5 lépést kell elvégezned:

1. Gondoskodj a szellőzésről

Mielőtt munkához látnál, kapcsold be a fürdőszobai elszívót és/vagy nyisd ki az ablakot.

2. Töröld tisztára a vécé felületét

Ahhoz, hogy megfelelően fertőtleníthesd a vécét, először el kell távolítanod róla a felületi szennyeződéseket, amelyek ronthatják a fertőtlenítőszerek hatékonyságát.

3. Dörzsöld át a vécécsészét

Most jön a lényeg. Vidd fel a fertőtlenítőszert a vécécsészére, majd a kefe segítségével alaposan dörzsöld át a belsejét. Ne hagyd ki a lefolyónyílást, illetve a perem alatti részt sem! Ha az utóbbi tisztítását eddig elhanyagoltad, akkor elképzelhető, hogy mostanra itt szabályos biofilm képződött, ami azt jelenti, hogy a felületén megtelepedő mikroorganizmusuk nyálkás kolóniává álltak össze.

A külső felületek tisztasága is fontos
A külső felületek tisztasága is fontosIlja Enger-Tsizikov / EyeEm / Getty Images Hungary

4. Légy türelmes

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tisztítószer hozzáadása után szinte azonnal lehúzzák a vécét, minimálisra csökkentve annak hatékonyságát.

Ha fertőtleníteni szeretnéd, elegendő időt kell hagynod arra, hogy kifejtse hatását.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, ellenőrizd a címkén feltüntetett gyártói ajánlásokat, vagy legalább várj néhány percet.

5. Fertőtlenítsd a vécé külsejét is

Utolsó lépésként fertőtlenítsd a vécé külső felületeit, a tartály alsó részére, az ülőkére, a fedélre, a lehúzóra és a zsanérokra is kitérve, majd töröld át őket papírtörlővel (ezt véletlenül se húzd le a vécén!).

Ha az öblítés során nem szoktad lecsukni a vécé fedelét, akkor szakíts időt a fürdőszoba kitakarítására is, mert így minden alkalommal baktériumok jutnak a levegőbe, amelyek más felületeket is beszennyezhetnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra