Retró édességeket bemutató sorozatunkban ismét egy nagy klasszikust járunk körbe. A Pilóta kekszhez hasonlóan a vaníliás karika is Győrből származik, de manapság már Székesfehérváron készül. Hogy pontosan hogyan, és kinek az ötlete alapján, az a következőkből kiderül!
A vaníliás karika története
A vaníliás karika ötlete Horváth Emil fejéből pattant ki, aki egy teasütemény, a vaníliás kifli receptje alapján dolgozta ki a termék jellegzetes ízű tésztájának összetételét. Innen ered elnevezése is, ami Magyarországon azóta fogalommá vált.
„Nevét a tészta alapját adó vaníliás kifliről kapta.”
A terméket, amely 1963-ban „csokoládés vaníliás karika” megnevezéssel került forgalomba, a Győri Keksz Kft. elődjétől, a Koestlin-gyárból hátramaradt géptartozék segítségével kezdték el gyártani. Ez sokáig a győrszigeti gyárban történt, de mióta a Győri kekszet megvásárolta a Mondelēz International, a vaníliás keksz a székesfehérvári édességgyárban készül.
Így készül
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, gyártási technológiáját tekintve ez a klasszikus retró édesség egy igen egyszerű termék. „A vaníliás karika alapjául szolgáló keksztésztát a gyártás során karika alakúra formázzák, majd tejbevonó masszába mártják. Így nyeri el mindenki által ismert formáját.”
Érdekesség, hogy a termék valójában nem is tartalmaz vaníliát, ízét aromákkal alakítják ki.
„Mint sok más népszerű édesség esetében, itt is elmondható, hogy a termék többféle változatban kapható, de akár otthoni körülmények között is könnyedén elkészíthető” – tette hozzá a szakember.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés