Retró édességek nyomában: így készül a vaníliás karika

Vaníliás karika

A vaníliás karika már több mint 60 éves múltra tekint vissza, de népszerűsége ma is töretlen.

Retró édességeket bemutató sorozatunkban ismét egy nagy klasszikust járunk körbe. A Pilóta kekszhez hasonlóan a vaníliás karika is Győrből származik, de manapság már Székesfehérváron készül. Hogy pontosan hogyan, és kinek az ötlete alapján, az a következőkből kiderül!

A vaníliás karika története

A vaníliás karika ötlete Horváth Emil fejéből pattant ki, aki egy teasütemény, a vaníliás kifli receptje alapján dolgozta ki a termék jellegzetes ízű tésztájának összetételét. Innen ered elnevezése is, ami Magyarországon azóta fogalommá vált.

„Nevét a tészta alapját adó vaníliás kifliről kapta.”

A terméket, amely 1963-ban „csokoládés vaníliás karika” megnevezéssel került forgalomba, a Győri Keksz Kft. elődjétől, a Koestlin-gyárból hátramaradt géptartozék segítségével kezdték el gyártani. Ez sokáig a győrszigeti gyárban történt, de mióta a Győri kekszet megvásárolta a Mondelēz International, a vaníliás keksz a székesfehérvári édességgyárban készül.

A vaníliás karika ugyanott készül, ahol a Pilóta keksz
A vaníliás karika ugyanott készül, ahol a Pilóta kekszWikipedia

Így készül

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, gyártási technológiáját tekintve ez a klasszikus retró édesség egy igen egyszerű termék. „A vaníliás karika alapjául szolgáló keksztésztát a gyártás során karika alakúra formázzák, majd tejbevonó masszába mártják. Így nyeri el mindenki által ismert formáját.”

Érdekesség, hogy a termék valójában nem is tartalmaz vaníliát, ízét aromákkal alakítják ki.

„Mint sok más népszerű édesség esetében, itt is elmondható, hogy a termék többféle változatban kapható, de akár otthoni körülmények között is könnyedén elkészíthető” – tette hozzá a szakember.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra