Ne told túl a karácsonyt: pénzügyi szakik tippjei az ünnepi vásárláshoz és utazáshoz

GettyImages-1219098020

Felmérések szerint az ünnepi időszak idén különösen nagyzolósnak ígérkezik világszerte. A magányosabb 2020-as év miatt ebben az évben többet tervezünk ajándékozásra, utazásra és összejövetelekre.

Míg a pihentető és kényeztető ünnepi időszak ötlete mindannyiunk számára izgalmasan hangzik, az ünnepi költségek gondolata még inkább aggaszt minket, mint hogy feldobna. A realsimple.com pénzügyi szakértőket kérdezett, hogy megtudja, hogyan indulnak neki az ünnepi szezonnak anélkül, hogy anyagi gondjaik legyenek. Lássuk, mit tesz idén három pénzügyes a stressz és a pénz megspórolása érdekében. 

1. Élményeket adj, ne tárgyakat

„A mi házunk már amúgy is túlságosan zsúfolt, így idén nem ajándékokat kérek, hogy egyszerűbbé tegyem az életemet, hanem például havi recept-előfizetést. Nem fog rendetlenséget okozni, viszont szórakoztató és élvezetes lesz, hogy a családom együtt főz majd. A gyerekeimnek is ilyen ajándékokat tervezek, amelyek nem növelik a házunk rendetlenségét, de mégis boldoggá teszik őket. Például állatkerti belépőt és különböző előfizetéseket” – mondja Kimberly Palmer, a NerdWallet pénzügyi szakértője.

„Nem cserélünk tárgyakat, még a gyerekeimmel sem. Mindig az élményekre összpontosítottunk, a minőségi közös időre, az utazásokra. Tavaly számomra fantasztikus élmény volt, hogy olyan sok időt tudtunk együtt tölteni. Ezt adja a család egymásnak” – vallja Heather Greenwood Davis utazási újságíró.

GettyImages-82404288
Andy Reynolds / Getty Images Hungary

2. Ne várj az akciókra

„Régebben általában azt mondogattam a szülőknek, hogy decemberben vagy december közepén jobb ajánlatokat fognak találni a különböző játékokra, hiszen a kiskereskedők elkezdik lenyomni az árakat, hogy kiürítsék a készletet, mielőtt kifutnának a szezonból. Ezek a szabályok azonban mára megváltoztak. Most már korán érdemes elkezdeni vásárolni, különösen azokat a speciális játékokat, amelyek a gyermekek kívánságlistáján szerepelnek. Szinte mindenhol van kupon vagy kedvezmény, ha hamar kezdjük” – véli Andrea Woroch fogyasztói szakértő.

3. Nyugodtan gondolkodj külföldben

„Jelenleg remek ajánlatok találhatók nemzetközi utazásokra az ünnepek alatt. Ahhoz, hogy ezekhez hozzájussunk, inkognitó böngészőt kell használni (ez lehetővé teszi, hogy internetes nyomkövető cookie-k nélkül vásárolhassunk). Ezenkívül kerüljük a hét végi járatok foglalását. A csütörtök vagy a péntek nem lesz olyan jó áron, mint mondjuk a kedd vagy a szerda” – magyarázza Heather Greenwood Davis.

4. Vásárolj használt elektronikus termékeket

„Fontoljuk meg a használt lehetőségeket, különösen, ha elektronikus termékekről van szó, például konyhai eszközökről vagy elektronikus játékokról. Tavaly a családom az ország különböző területein volt szétszórva, ezért szerettem volna mindenkinek Echo Show-t szerezni, hogy videózhassunk, de mindenhol elfogyott. Megnéztem Amazonon, és láttam, hogy van még néhány használt darab, ezért gyorsan lecsaptam azokra. Kb. 20 százalékkal olcsóbban jött ki, mint ha újat vásároltam volna. Persze fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy amikor használt terméket vásárolunk, akkor is nézzük meg, meddig van rá garancia, és megbízható helyekről vásároljunk” – mondja Andrea Woroch.

GettyImages-1266430145
Uwe Krejci / Getty Images Hungary

5. Foglald le a neten, vedd át az üzletben

„Ha online vásárolunk, sok termék esetében nem lehet biztosan tudni, van-e raktáron vagy nincs. Azonkívül az ünnepi időszakban a házhoz szállítás is késedelmes lehet. Amikor pedig személyesen vásárolunk, előfordulhat, hogy bemegyünk egy adott üzletbe, és nincs készleten a termék. Tehát az én trükköm, hogy amit csak lehet, lefoglalok online, de helyszíni, üzletben történő átvételt választok. Így nem fizetek szállítási költséget sem, és nem kell aggódnom, hiszen a lefoglalt az áru ott fog várni a boltban, amikor megyek érte” – mondja Kimberly Palmer.

Oszd meg másokkal is!
Mustra