Ha nem tudod, mit főzz, a tészta mindig mentő megoldás lehet. Egyszerre megfizethető, laktató és sokoldalú: annyi verziója létezik, hogy soha nem válik unalmassá. A tésztakészítés alapjait bizonyára te is ismered, de van néhány gyakori hiba, amivel nem árt tisztában lenned, mert könnyen elronthatják az eredményt. Lássuk, melyek a legnagyobb bűnök, amiket a tészta ellen elkövethetsz, és mit kéne valójában tenned.
1. Túl kicsi edényt használsz
A tészta főzés közben jelentősen kitágul, ezért fontos, hogy megfelelő méretű edényt használj hozzá. Emellett szól az is, hogy a tészta egyenletesebben fő meg bő vízbe merítve. Félkilónyi tésztához körülbelül 4-6 liter vízzel számolhatsz.
2. Nem sózod meg a főzővizet
A főzővíz sózása kritikus fontosságú az ízletes tésztához. Vannak, akik azt mondják, hogy a főzővíznek olyan ízűnek kell lennie, mint a tengernek, ám ez azért kissé túlzás.
3-4 liter vízhez 1-2 evőkanálnyi sót adj, hogy kihozza a tészta ízét.
3. Olívaolajat adsz a főzővízhez
Az olívaolaj használata jó ötletnek tűnhet, hogy megakadályozza a tészta szálainak összetapadását, de valójában többet árt, mint amennyit segít. Az olaj miatt a tészta csúszóssá válhat, ami megakadályozhatja a szószok tapadását.
4. Eltöröd a tésztát
Ez az egyik legdurvább szentségtörés az olaszok szemében. Nemcsak a tészta egységét és lényegét töröd meg vele, hanem így nehezebb lesz feltekerned a villádra. Ne feledd, bő víz és nagy edény! A tészta a forró vízben gyorsan megpuhul, így egy villával óvatosan lenyomkodva elérheted, hogy teljesen elmerüljön a vízben.
5. Nem figyelsz oda rá
A tészta csomagolásán szereplő főzési idők csak becslések, és nem szabályok. Ha al dente állagra vágysz, kénytelen leszel odafigyelni a tészta konzisztenciájára, vagyis gyakran megkóstolni, hogy eltaláld azt a szűk időhatárt, amikor éppen tökéletes.
6. Kiöntöd a főzővizet
A főzővíz a titkos fegyver a szósz emulziójához, ezért ajánlott, hogy félretegyél belőle legalább egybögrényi mennyiséget. Ha a víz kezd zavaros, ködös lenni, az azt jelenti, hogy a tésztából felszabadul a keményítő. Ez alkot emulziót a zsírokkal, amitől a szósz igazán selymes ízű és sűrű lesz.
7. Leöblíted a tésztát
A tészta leöblítése eltávolítja a keményítőtartalmú bevonatot, amely segíti a szósz tapadását. Ha forrón akarod tálalni, ezt kerüld el! Ha viszont azt tervezed, hogy hidegen vagy szobahőmérsékleten tálalod a tésztát (például egy tésztasalátában), öblítsd le, hogy ne csomósodjon össze.
+1. hiba: Nem kísérletezel
A tészta számtalan színben és formában kapható, így kár lenne lemondanod a változatosságról. Adhatsz egy esélyt például a bordázott, csőszerű rigatoninak, ami raguhoz is kitűnő, vagy kipróbálhatod a hosszú, lapos linguinét, ami remekül megy a tenger gyümölcseihez. És akkor még a szószok végtelen számú variációjáról nem is beszéltünk!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés