8 hiba, amivel az olaszok szerint megbocsáthatatlanul elrontod a tésztát

GettyImages-1166448748

Van néhány tipikus tésztakészítési hiba, amivel a legtöbb olaszt ki lehet hozni a sodrából.

Ha nem tudod, mit főzz, a tészta mindig mentő megoldás lehet. Egyszerre megfizethető, laktató és sokoldalú: annyi verziója létezik, hogy soha nem válik unalmassá. A tésztakészítés alapjait bizonyára te is ismered, de van néhány gyakori hiba, amivel nem árt tisztában lenned, mert könnyen elronthatják az eredményt. Lássuk, melyek a legnagyobb bűnök, amiket a tészta ellen elkövethetsz, és mit kéne valójában tenned.

1. Túl kicsi edényt használsz

A tészta főzés közben jelentősen kitágul, ezért fontos, hogy megfelelő méretű edényt használj hozzá. Emellett szól az is, hogy a tészta egyenletesebben fő meg bő vízbe merítve. Félkilónyi tésztához körülbelül 4-6 liter vízzel számolhatsz.

Fontos, hogy bő vízben főzd ki a tésztát
Fontos, hogy bő vízben főzd ki a tésztátLumina Images / Getty Images Hungary

2. Nem sózod meg a főzővizet

A főzővíz sózása kritikus fontosságú az ízletes tésztához. Vannak, akik azt mondják, hogy a főzővíznek olyan ízűnek kell lennie, mint a tengernek, ám ez azért kissé túlzás.

3-4 liter vízhez 1-2 evőkanálnyi sót adj, hogy kihozza a tészta ízét.

3. Olívaolajat adsz a főzővízhez

Az olívaolaj használata jó ötletnek tűnhet, hogy megakadályozza a tészta szálainak összetapadását, de valójában többet árt, mint amennyit segít. Az olaj miatt a tészta csúszóssá válhat, ami megakadályozhatja a szószok tapadását.

4. Eltöröd a tésztát

Ez az egyik legdurvább szentségtörés az olaszok szemében. Nemcsak a tészta egységét és lényegét töröd meg vele, hanem így nehezebb lesz feltekerned a villádra. Ne feledd, bő víz és nagy edény! A tészta a forró vízben gyorsan megpuhul, így egy villával óvatosan lenyomkodva elérheted, hogy teljesen elmerüljön a vízben.

Hiba eltörni
Hiba eltörniWestend61 / Getty Images Hungary

5. Nem figyelsz oda rá

A tészta csomagolásán szereplő főzési idők csak becslések, és nem szabályok. Ha al dente állagra vágysz, kénytelen leszel odafigyelni a tészta konzisztenciájára, vagyis gyakran megkóstolni, hogy eltaláld azt a szűk időhatárt, amikor éppen tökéletes.

6. Kiöntöd a főzővizet

A főzővíz a titkos fegyver a szósz emulziójához, ezért ajánlott, hogy félretegyél belőle legalább egybögrényi mennyiséget. Ha a víz kezd zavaros, ködös lenni, az azt jelenti, hogy a tésztából felszabadul a keményítő. Ez alkot emulziót a zsírokkal, amitől a szósz igazán selymes ízű és sűrű lesz.

7. Leöblíted a tésztát

A tészta leöblítése eltávolítja a keményítőtartalmú bevonatot, amely segíti a szósz tapadását. Ha forrón akarod tálalni, ezt kerüld el! Ha viszont azt tervezed, hogy hidegen vagy szobahőmérsékleten tálalod a tésztát (például egy tésztasalátában), öblítsd le, hogy ne csomósodjon össze.

+1. hiba: Nem kísérletezel

A tészta számtalan színben és formában kapható, így kár lenne lemondanod a változatosságról. Adhatsz egy esélyt például a bordázott, csőszerű rigatoninak, ami raguhoz is kitűnő, vagy kipróbálhatod a hosszú, lapos linguinét, ami remekül megy a tenger gyümölcseihez. És akkor még a szószok végtelen számú variációjáról nem is beszéltünk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra