9 gyakori hiba, amivel télen akaratlanul is kárt teszel az autódban

GettyImages-917690440

Az autó a téli időszakban extrém igénybevételnek van kitéve, ezért nagyobb odafigyelést igényel.

A szakértő által összeállított lista neked is segíthet, hogy ne kövesd el azokat a tipikus hibákat, amelyek észrevétlenül komoly károkat okozhatnak az autódban, vagy veszélyessé tehetik a közlekedést.

1. Nem takarítod le a havat az autóról

Ennek nyilvánvalónak kéne lennie, mégis vannak, akik hajlamosak elmulasztani. Ha nem takarítod le a havat az autó külsejéről, az balesetveszélyes helyzetet teremthet. Ugyanez érvényes a párás szélvédőre is, ami korlátozhatja a szabad kilátást.

A téli autózás több veszéllyel jár
A téli autózás több veszéllyel járSuda Yuichi / EyeEm / Getty Images Hungary

2. Nem töltöd után a szélvédőmosó folyadékot

A csapadékos időjárási viszonyok miatt ebben az időszakban különösen fontos időben gondoskodni a szélvédőmosó folyadék utánpótlásáról. De nem akármilyenről: ha nem akarod, hogy megfagyjon, téli keveréket használj!

3. Álló helyzetben járatod a motort

Az autó gyorsabban felmelegszik menet közben, mint alapjáraton, így ez csak pénzkidobás. Megfagysz, amikor reggel beülsz az autóba? Itt van néhány tipp, ami valóban segíthet.

4. Jeges szélvédővel indulsz útnak

A szélvédő jégtelenítése elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Nem mindegy azonban, hogy mivel csinálod. A szakemberek azt javasolják, soha ne használj meleg vizet a jég felolvasztásához, mert a hirtelen hőmérséklet-változás repedéseket hagyhat maga után.

Mindig legyen a kéznél jégkaparó
Mindig legyen a kéznél jégkaparóWestend61 / Getty Images Hungary

A legegyszerűbb, ha bekapcsolod a klíma leolvasztó funkcióját, közben pedig rádolgozol egy jégkaparóval.

5. Nem készülsz fel arra, hogy befagyhat a zár

A befagyott zárakat és kilincseket legalább olyan rossz ötlet meleg vízzel locsolni, mint a szélvédőt, mert károsíthatja a belső mechanizmusokat. Erre a célra a jégoldó spray a legalkalmasabb, de vészmegoldásként akár egy hajszárító is megteszi.

6. Felhajtva hagyod az ablaktörlő lapátokat

Csábítónak tűnhet a gondolat, hogy a szélvédő könnyebb tisztíthatósága érdekében reggelig felhajtva hagyd az ablaktörlő lapátokat, ám ennek is megvannak a maga veszélyei. Nem csak tapadásukat csökkenti, ha visszacsapódhatnak, akár meg is repedhet a szélvédő.

7. Nem foglalkozol a keréknyomással

Az alacsony hőmérséklet hatására csökkenhet a gumiabroncsokban a nyomás. A téli időszakban ezért érdemes azt 0,2 barral megnövelni.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást
Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a keréknyomástÐð²Ð³Ðµð½Ðð¹ Ððððñð¾Ð² / Getty Images Hungary

8. Hagyod kifogyni az üzemanyagot

Ha legalább fél tank benzinnel közlekedsz, azzal féken tarthatod a tankban a páralecsapódást. Ez azért is lényeges, mert extrém körülmények között a nedvesség megfagyhat, ami akadályozhatja az üzemanyag motorba jutását. A probléma leginkább a dízelautókat érinti.

9. Azt hiszed, télen nem kell autót mosni

Ha a hó és a latyak miatt az utakon szétszórt só az autóra kerül, az károsíthatja a fényezést. Éppen ezért télen sem szabad elhanyagolni a kocsi külső tisztítását. Még jobb, ha előre gondolkodsz. A téli szezon előtt elvégzett viaszos kezelés segíthet megvédeni a fényezést a sótól, a vegyszerektől és a rozsdától.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra