5 tipp, amivel elkerülheted, hogy a napégés tönkretegye a szobanövényeidet

GettyImages-1131465780

Napsütésből is megárt a sok. Ha a szobanövényeket hosszú időn át éri a tűző nap, akkor a hidratáltságtól és tápanyagoktól megfosztott levelek a napégés hatására megperzselődhetnek.

A napégés első jeleként a növények levelein világos foltok jelennek meg, a levélerek közötti és a levélszélek menti részek elsárgulnak, a levélhegyek pedig megbarnulnak. Ez nem csak az árnyékot kedvelő szobanövényeket érintheti, a fényigényes fajtákkal, vagy a cserépben nevelt paradicsommal és paprikával ugyanúgy megtörténhet. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet a növények megmentésében.

1. Keress számukra árnyékosabb helyet

Az első nyilvánvaló lépés, hogy átköltözteted az érintett szobanövényeket egy árnyékosabb helyre, amit nem ér közvetlen napsütés. Vedd figyelembe, hogy a déli fekvésű ablakok általában magasabb fényintenzitásúak, így a növényeket inkább az északra vagy keletre néző ablakok közelében helyezd el.

A napégés általában akkor jelentkezik, amikor a hőmérséklet meghaladja a 32 Celsius-fokot
A napégés általában akkor jelentkezik, amikor a hőmérséklet meghaladja a 32 Celsius-fokotmatunka / Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak, később napi 1-2 órával indítva fokozatosan visszaszoktathatod őket a napsütéshez. Ősztől kezdve aztán visszakerülhetnek a szokásos helyükre.

2. Ne locsold túl a növényeket

Bár erős késztetést érezhetsz, hogy alaposan meglocsold a szenvedő növényeket, ne adj nekik több vizet annál, mint amennyire ténylegesen szükségük van. Ha a mennyiséget illetően bizonytalan vagy, lassan kezd el öntözni a földet, amíg a cserép vízelvezető lyukain át nem szivárog a nedvesség, majd a következő locsolással várj addig, amíg 5-10 centi mélyen kiszárad a talaj.

3. Vágd le a megbarnult, megperzselt leveleket

A napégett levelek idővel maguktól is leesnek, de ezt nem feltétlenül érdemes megvágni, mert ha látványosan megperzselődnek, már nem fognak helyrejönni, és a növény csak feleslegesen pazarolja rájuk az erőforrásait. Ha egy levélen több mint 50 százalékos mértékű károsodás látható, ne késlekedj tovább, vágd le.

A szobanövények elsárgult, barna végű leveleit jobb levágni
A szobanövények elsárgult, barna végű leveleit jobb levágnilucentius / Getty Images Hungary

4. Fogd vissza a tápoldatozást

Ha szobanövényeidet valamilyen extra tápanyaggal látod el, akkor csökkentsd le annak a mennyiségét a felére. Vagyis, ha eddig kéthetente kaptak belőle, akkor a következő időszakban elegendő lesz havi egy alkalom is.

Ez lehetővé teszi, hogy a növények időközben több levelet fejlesszenek.

Amint a növények kezdenek helyrerázódni, fokozatosan visszatérhetsz a régi szisztémádhoz, hogy lépést tarthass szükségleteikkel.

5. Mindennap ellenőrizd az állapotukat

A nyári hónapokban próbáld meg folyamatosan nyomon követni növényeid állapotát, hogy ha elkezdik a napégés jeleit mutatni, akkor még időben közbeléphess. Ha elvégzed a fenti lépéseket (és nem érte őket túl nagy károsodás), ideális esetben nagyjából 2 hét szükséges ahhoz, hogy regenerálódjanak.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra