Ez a trükk segít, hogy tovább használhasd a konyhai szivacsot, és a baktériumokat is megöli

GettyImages-84231145 (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Kutatások szerint a konyhai szivacsban veszélyes baktériumok telepednek meg, ezért fertőtlenítés nélkül nem szabad túl sokáig használni.

Az évek során több, egymástól független tanulmány – köztük egy, a Nature's Scientific Reportsban 2017-ben közzétett kutatás is – megállapította, hogy a konyhai szivacsok hemzsegnek a baktériumoktól. És ebben semmi túlzás nincs: a kutatók a szivacsok felületéről 362 különböző baktériumtípust mutattak ki, ami azt jelenti, hogy ezek rejtik a legtöbb mikroorganizmust a lakásban, felülmúlva a vécét is.

Ha a baktériumok jelenléte nem is rettent el, akkor is számolnod kell azzal, hogy a szivacsok az idő múlásával kellemetlen szagokat áraszthatnak, és hajlamosak szétesni. Mutatjuk, mit tehetsz, hogy visszafordítsd a folyamatot.

Így fertőtlenítsd a szivacsot sóval

Az asztali só higroszkópos hatású, vagyis magához vonzza a nedvességet. Ez az oka annak, hogy párás időben a só átnedvesedhet, és eltömítheti a sószórót.

A használt konyhai szivacsban gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok
A használt konyhai szivacsban gyorsan elszaporodhatnak a baktériumokRightOne / Getty Images Hungary

A House Digest szerint ennek van némi előnye is, mivel a só a szivacsból is képes felszívni a nedvességet, ami meggátolhatja a baktériumok és a penész elszaporodását, ezáltal féken tartja a kellemetlen szagokat. A só egyúttal felszívja a használt szivacsban felhalmozódó olajokat is, így fokozza annak megcsorbult tisztítóhatását is.

Ha szeretnéd kipróbálni, a szakemberek az alábbi két módszert ajánlják:

1. Sós vizes áztatás

Öblítsd le a szivacsot meleg vízzel, majd nyomkodd meg, hogy megszabadulj a rátapadó morzsáktól és egyéb felületi szennyeződésektől. Ezután tölts meg egy edényt meleg vízzel, és adj hozzá negyedcsészényi (körülbelül 72 gramm) sót, majd addig kevergesd, amíg teljesen fel nem oldódik.

Ha megvagy, merítsd alá a szivacsot keverékben, majd éjszakára, vagy legalább néhány órára hagyd benne, végül pedig csavard ki, és a csap alatt alaposan öblítsd le.

A só baktériumölő hatású, ezért a szivacs fertőtlenítésére is alkalmas
A só baktériumölő hatású, ezért a szivacs fertőtlenítésére is alkalmasDetry26 / Getty Images Hungary

2. Ecetes áztatás

Itt ugyanaz a teendőd, mint a sós vizes áztatásnál, azzal a különbséggel, hogy a keveréknek 2,5 deci vízből, 1,25 deci ecetből és 3 evőkanál sóból kell állnia. Ennek a megközelítésnek az előnye, hogy bár a só önmagában is baktériumölő hatású, az ecet a baktériumok 99,99 százalékát képes elpusztítani. Ha nincs otthon só vagy ecet, a fertőtlenítéshez használhatod a mikrót is

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek