Ilyen gyakran kéne lecserélned a takarítóeszközöket

GettyImages-84231145

Valószínűleg nem a szivacs az egyetlen tárgy, amit az eddigieknél sűrűbben kéne cserélned.

Az olyan gyakran használt tisztító- és takarítóeszközök, mint a mosogatószivacs vagy a felmosófej, rendszeres cserére szorulnak. A következőkben végigvesszük, hogy szakemberek szerint mi az a maximális időtartam, amelyen túl már nem kellene tovább nyúznod őket.

Milyen gyakran kell lecserélni a mosogatószivacsot?

A mosogatószivacsról több kutatás is bizonyította, hogy a legszennyezettebb tárgyak közé tartozik a konyhában, így nem is szabad túl sokáig használni. Az ajánlásokban általában az szerepel, hogy heti rendszerességgel kell cserélni, de ha kezd kellemetlen szaga lenni, akkor jobb, ha ezt sem várod meg.

A szivacsot minden használat után érdemes kimosni, majd szellős helyen tárolni.

A szivacsot nem elég gyakran lecserélni, arra is oda kell figyelni, hogy két használat között tiszta maradjon
A szivacsot nem elég gyakran lecserélni, arra is oda kell figyelni, hogy két használat között tiszta maradjonjada photo / Getty Images Hungary

Amennyiben nem akarsz folyton új szivacsra költeni, van rá mód, hogy megtisztítsd. A legegyszerűbb, ha nedvesen bedobod egy percre a mikróba, vagy berakod a mosogatógépbe egy teljes ciklusra. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által elvégzett vizsgálatban mindkét módszer meglepően hatékonynak bizonyult.

Miközben a mikrohullámú sütő a baktériumok 99,9999 százalékát, addig a mosogatógép 99,9998 százalékukat pusztította el.

Milyen gyakran kell lecserélni a luffaszivacsot?

A természetes alapanyagú luffaszivacs 3-4 hetente, míg a szintetikus 2 havonta szorul cserére. Tisztításához 5 percre áztasd vízzel hígított fehérítős oldatba, majd öblítsd ki, vagy simán csak mosd ki a mosogatógépben.

Milyen gyakran kell lecserélni a felmosófejet?

A felmosófejektől 2-3 havonta indokolt búcsút venni. Ha hullanak a szálaik, vagy látványosan csökken a tisztítási hatékonyságuk, akkor viszont előbb is. Figyelj oda arra is, hogy soha ne legyenek nedvesen eltéve, tárolásuknál pedig kerüld a sötét, rosszul szellőző helyeket.

A levehető felmosófejek többnyire mosógépben moshatók, de tisztításukhoz egy mosogatószeres vízzel feltöltött vödör is megfelel. Csak a végén ne felejtsd el alaposan kiöblíteni őket. Makacs szennyeződések esetén a vízben oldott fehérítő lehet a megoldás. Ebben 10 percig kell a mosogatófejet áztatni, mielőtt kiöblítenéd és hagynád megszáradni.

Az ilyen típusú felmosófejek mosógépben is moshatók
Az ilyen típusú felmosófejek mosógépben is moshatókIrina Shpiller / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell lecserélni a takarításhoz használt rongyokat?

A rongyoknál még sűrűbb rotációra lehet szükség. Az Apartment Therapy azt tanácsolja, hogy 2 napnál tovább ne is nagyon halogasd a cseréjüket.

Milyen gyakran kell lecserélni a seprűket?

A seprűk csereciklusára vonatkozóan nincsenek kőbe vésett szabályok. Ha úgy látod, hogy a seprűdnek elhasználódtak a sörtéi, és/vagy nagy hézagok vannak közöttük, akkor ideje egy újabb darab után nézned.

A seprűket havonta egyszer érdemes átmosni meleg, szappanos vízben.

Milyen gyakran kell lecserélni a WC-keféket?

A WC-kefék nagyjából fél év után érnek meg a cserére, de heti tisztítási rutin mellett akár hosszabb ideig is bírják. Higiénikus használatukhoz egyébként sem árt, ha időnként leöblíted őket szappanos vízzel. Ha igazán alapos akarsz lenni, akkor adj egy kevés fehérítőt a vízhez, hagyd 10 percig ázni, majd alaposan öblítsd le a kefét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek