Ilyen gyakran kéne lecserélned a takarítóeszközöket

GettyImages-84231145

Valószínűleg nem a szivacs az egyetlen tárgy, amit az eddigieknél sűrűbben kéne cserélned.

Az olyan gyakran használt tisztító- és takarítóeszközök, mint a mosogatószivacs vagy a felmosófej, rendszeres cserére szorulnak. A következőkben végigvesszük, hogy szakemberek szerint mi az a maximális időtartam, amelyen túl már nem kellene tovább nyúznod őket.

Milyen gyakran kell lecserélni a mosogatószivacsot?

A mosogatószivacsról több kutatás is bizonyította, hogy a legszennyezettebb tárgyak közé tartozik a konyhában, így nem is szabad túl sokáig használni. Az ajánlásokban általában az szerepel, hogy heti rendszerességgel kell cserélni, de ha kezd kellemetlen szaga lenni, akkor jobb, ha ezt sem várod meg.

A szivacsot minden használat után érdemes kimosni, majd szellős helyen tárolni.

A szivacsot nem elég gyakran lecserélni, arra is oda kell figyelni, hogy két használat között tiszta maradjon
A szivacsot nem elég gyakran lecserélni, arra is oda kell figyelni, hogy két használat között tiszta maradjonjada photo / Getty Images Hungary

Amennyiben nem akarsz folyton új szivacsra költeni, van rá mód, hogy megtisztítsd. A legegyszerűbb, ha nedvesen bedobod egy percre a mikróba, vagy berakod a mosogatógépbe egy teljes ciklusra. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által elvégzett vizsgálatban mindkét módszer meglepően hatékonynak bizonyult.

Miközben a mikrohullámú sütő a baktériumok 99,9999 százalékát, addig a mosogatógép 99,9998 százalékukat pusztította el.

Milyen gyakran kell lecserélni a luffaszivacsot?

A természetes alapanyagú luffaszivacs 3-4 hetente, míg a szintetikus 2 havonta szorul cserére. Tisztításához 5 percre áztasd vízzel hígított fehérítős oldatba, majd öblítsd ki, vagy simán csak mosd ki a mosogatógépben.

Milyen gyakran kell lecserélni a felmosófejet?

A felmosófejektől 2-3 havonta indokolt búcsút venni. Ha hullanak a szálaik, vagy látványosan csökken a tisztítási hatékonyságuk, akkor viszont előbb is. Figyelj oda arra is, hogy soha ne legyenek nedvesen eltéve, tárolásuknál pedig kerüld a sötét, rosszul szellőző helyeket.

A levehető felmosófejek többnyire mosógépben moshatók, de tisztításukhoz egy mosogatószeres vízzel feltöltött vödör is megfelel. Csak a végén ne felejtsd el alaposan kiöblíteni őket. Makacs szennyeződések esetén a vízben oldott fehérítő lehet a megoldás. Ebben 10 percig kell a mosogatófejet áztatni, mielőtt kiöblítenéd és hagynád megszáradni.

Az ilyen típusú felmosófejek mosógépben is moshatók
Az ilyen típusú felmosófejek mosógépben is moshatókIrina Shpiller / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell lecserélni a takarításhoz használt rongyokat?

A rongyoknál még sűrűbb rotációra lehet szükség. Az Apartment Therapy azt tanácsolja, hogy 2 napnál tovább ne is nagyon halogasd a cseréjüket.

Milyen gyakran kell lecserélni a seprűket?

A seprűk csereciklusára vonatkozóan nincsenek kőbe vésett szabályok. Ha úgy látod, hogy a seprűdnek elhasználódtak a sörtéi, és/vagy nagy hézagok vannak közöttük, akkor ideje egy újabb darab után nézned.

A seprűket havonta egyszer érdemes átmosni meleg, szappanos vízben.

Milyen gyakran kell lecserélni a WC-keféket?

A WC-kefék nagyjából fél év után érnek meg a cserére, de heti tisztítási rutin mellett akár hosszabb ideig is bírják. Higiénikus használatukhoz egyébként sem árt, ha időnként leöblíted őket szappanos vízzel. Ha igazán alapos akarsz lenni, akkor adj egy kevés fehérítőt a vízhez, hagyd 10 percig ázni, majd alaposan öblítsd le a kefét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra