Szaláminak hiszed, de közel sem az: mi is valójában a csemege és a paprikás szelet?

GettyImages-535192801

A látszat csal: bár csomagolásuk és külső megjelenésük egyértelműen a szalámira hajaz, a csemege és paprikás szeletek valójában külön termékkategóriát alkotnak.

Itt egy újabb termék, ami nem egészen az, mint aminek első ránézésre gondolnád. Ahogy azonban a frissföl sem tejföl, úgy a szupermarketekben kapható csemege és paprikás szelet sem lesz soha csemege vagy paprikás szalámi – még ha egymás mellett is sorakoznak a polcokon. De mi a különbség közöttük? És minőségét tekintve egy „szelet” is lehet ugyanolyan jó, mint egy szalámi? A szakember válaszol.

Mi a különbség a szalámik és a szeletek között?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője szerint a helyzet hasonló, mint a tejföl és a frissföl esetében, de mivel az egyes szeletek terméktulajdonságai eltérőek lehetnek, nincs általános érvényű válasz a kérdésre. „A szalámik minőségi jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amely beltartalmi jellemzőik mellett a külalakjukat is meghatározza. Az előírás alapján szaláminak csak az a rúd alakú termék nevezhető, amely legalább 40 milliméter átmérőjű természetes vagy mesterséges burkolatba van töltve” – mondta el a Dívány kérdésére a szakember.

Ezt olyan szigorúan veszik, hogy a boltokban hámozott, szeletelt formában kapható szalámik a szabályozás szerint nem is tekinthetők hagyományos értelemben vett szaláminak. Az ilyen termékek elnevezésében ezért a „szeletelt szalámi” kifejezést kell alkalmazni. A csemege és paprikás szeleteknél ehhez képest még markánsabb a különbség.

A „szelet” néven futó termékeket alig lehet megkülönböztetni a szalámiktól
A „szelet” néven futó termékeket alig lehet megkülönböztetni a szalámiktóltolisma / Getty Images Hungary

„Ha egy termék nevében nem szerepel a szalámi elnevezés, az azt jelenti, hogy valamilyen szempontból nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Ennek többféle oka is lehet. Elképzelhető, hogy beltartalmi paraméterei nem ütik meg az elvárt szintet, vagy a szükségesnél vékonyabb burkolóanyagba lett töltve” – magyarázta az élelmiszermérnök.

A szakember szerint a különbségek közelebbi meghatározása csak a termékcímke ismeretében lehetséges, amelynek az összetevőkön túl a felhasznált hús pontos mennyiségét is tartalmaznia kell. „Egy sima szelet nagy valószínűséggel nem nyújtja ugyanazt a szakmai minőséget, mint egy szeletelt szalámi, de az árérzékeny fogyasztók számára ettől még vonzó alternatíva lehet. Mivel az egyéni ízlés szubjektív, nem is feltétlenül mindenkinek a minőségi termék (vagyis a szalámi) ízlik jobban – tette hozzá Traszkovics Zsolt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra