Így tüntetheted el a legdurvább szagokat a ruhákból

Diósi Szilvia
GettyImages-516654225
Olvasási idő kb. 4 perc

Az ecetről már régóta lehet hallani, hogy mennyire hasznos lehet a mosógép tisztításakor, azonban a mosáshoz is nagyon praktikus tud lenni. Nem is gondolnád, hogy frissebbé, puhábbá, fényesebbé teszi a ruhákat.

Az ecet minden háztartásban megtalálható, és nagyon sokszínűen felhasználható. Nemcsak a salátádat ízesítheted vele, hanem kitűnő tisztítószer és vízkőoldó is. A mosógép tisztán tartásához már régóta használt házi praktika, de nemcsak akkor érdemes elővenni, ha a lerakodást vagy a penészt tüntetnéd el a gépedből, hanem akkor is tehetsz bele egy keveset, amikor ténylegesen a ruháidat mosod.

Ecetet a ruhákhoz

Valószínűleg amikor az ecetre gondolsz, akkor a rettentően erős szaga az egyik, ami az eszedbe jut. Összetéveszthetetlen, bárhová lép is be az ember, az ecet szagát azonnal érezni lehet, és viszonylag nehezen is lehet eltüntetni. Szóval joggal gondolsz arra, amikor meghallod, hogy ecetet kell tenni a ruhákhoz, amikor mosod őket, hogy ettől inkább büdös és savanyú szagú lesz mindened. Bármilyen meglepő, az ecet szaga valahogy eltűnik a gépben, és a ruhák valójában sokkal frissebbek lesznek utána.

Az ecet minden háztartásban megtalálható, és nagyon sokszínűen felhasználható
Az ecet minden háztartásban megtalálható, és nagyon sokszínűen felhasználhatóStudio Grand Web / Getty Images Hungary

Puhává varázsolja a ruhákat

Az ecet egy természetes tisztítószer, amit sok szakértő ajánl, hogy a ruhák nemcsak tiszták, hanem puhák is maradjanak. A boltban kapható különböző vegyszerek általában olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek puhábbá teszik ugyan a ruhákat, de bevonják a szálakat, ami lerakódást okoz, és megakadályozza, hogy a víz és a mosószer megfelelően tisztítsa őket. Egyes egészségügyi szakértők a bőrirritációtól kezdve a potenciális rákkeltő anyagokig terjedő problémák miatt is aggódnak. Az ecettel mindez elkerülhető, miközben eltávolítja a lerakódásokat a ruhákról, ami puhává teszi a szálakat.

Felejtsd el a szagokat

Az ecet eltávolítja a szagokat, nem csak elfedi azokat, ahogy az illatosított termékek teszik.

Desztillált fehér ecetet használj a mosáshoz, ennek a savtartalma általában 5%, ami optimális a mosáshoz. Más ecetnek magasabb lehet a savtartalma, ami károsíthatja a mosógép belső működését, az almaecet pedig nem tisztítja olyan hatékonyan a ruhákat, akár még foltot is hagyhat rajtuk.

Az ecet nagyszerű penész- és szageltávolító, különösen a kellemetlen szagú törölközők vagy olyan szennyes esetén, amely nem került azonnal a mosásba. Eltávolítja a savanyú szagokat is.

Hogyan használjuk az ecetet a mosásban

Érdemes néhány dolgot tudnod, mielőtt nagyon lelkesen belelocsolnád az ecetet a mosógépedbe. 

Adj a mosáshoz 1-2 csésze fehér ecetet közvetlenül a mosógépbe a mosás legelején. Ha van kéznél mosószóda, adj hozzá 1 csészényit a mélytisztításhoz. A ruhák címkéjén megengedett legmelegebb vízhőmérsékletet válaszd.

Ha ezzel a mosással kész vagy, ismételd meg a mosási ciklust a kedvenc mosószereddel. Ezután a szokásos módon szárítsd meg a ruhadarabokat, történhet ez levegőn vagy szárítógépben is.

Az ecet frissebbé, puhábbá, fényesebbé teszi a ruhákat, ha a mosáshoz adod
Az ecet frissebbé, puhábbá, fényesebbé teszi a ruhákat, ha a mosáshoz adodPreeyaporn Leekiatanan / Getty Images Hungary

Fehérítés ecettel

Ha a fehér ruháid beszürkültek, próbáld ki a fehér ecetes áztatást, ahelyett, hogy fehérítőszerhez nyúlnál. Használhatod a mosógép áztatási programját is, de külön is beáztathatod meleg vízbe és egy csésze fehér ecettel a fehéríteni kívánt ruháidat. Ha nincs a mosógépeden áztatás, akkor szüneteltetheted is a mosást, de ellenőrizd, hogy nem folyik-e le automatikusan a víz. Ezután futtass le egy öblítési ciklust. Majd szintén mosd ki a kedvenc mosószereddel, és szárítsd meg úgy a ruháidat, ahogy szereted.

A szépségápolástól a bútortisztításig számtalan módja van még az ecet felhasználásának, összeszedtük őket ebben a cikkünkben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek