16 dolog, amire az ecet a legjobb megoldás

GettyImages-1364559375
Olvasási idő kb. 5 perc

A szépségápolástól a bútortisztításig számtalan módja van, hogy az ecetet hívd segítségül.

A legnagyobb vonzereje talán az, hogy mindig kéznél van, és a takarításban, fertőtlenítésnél úgy használhatod, hogy közben nem kerülhetnek mérgező vegyszerek a bőrödre vagy otthonod levegőjébe. 

A konyhában is jó szolgálatot tesz az ecet

Az ecet nemcsak a tányérokról és edényekről távolítja el a zsírt és a szennyeződéseket, de a mosogatógépet is hatékonyan tisztítja. Kéthavonta egy müzlistálba önts ecetet, majd tedd az üres mosogatógépbe, és futtasd le a legrövidebb programot. Minden tisztítószer-lerakódás és a kemény víz okozta folt eltűnik a gépből. 

Ha a serpenyőben leégett az étel, és csúnya foltot hagyott, ecet segítségével ezt is el tudod távolítani. Tedd a serpenyőt a tűzhelyre, és önts bele egy-egy csésze vizet és ecetet. Gyújts alá, majd amint elkezd forrni, kapcsold ki a tűzhelyet, és tegyél a serpenyőbe két evőkanál szódabikarbonát. Hagyd tíz percet állni, majd mosd el az edényt a szokásos módon. 

A mikrohullámú sütő tisztításához önts ecetet és ugyanannyi vizet egy müzlistálba, tedd a mikróba, majd indíts el egy programot két-három percre, amíg gőz nem keletkezik.

Ezután áztass be egy törlőkendőt a keverékbe, és törölgesd ki a sütő belsejét. Az ecetes gőz lágyítja a szennyeződéseket, és könnyebben ki lehet tisztítani.

A mikróban melegített ecet gőze leoldja a szennyeződéseket
A mikróban melegített ecet gőze leoldja a szennyeződéseketEkaterina Goncharova / Getty Images Hungary

Az eldugult mosogató tisztítására is használhatod az ecetet. A csövekben lerakódott, összegyűlt ételmaradékot fellazítja, így újra átjárhatóvá válik a lefolyó. Először önts nagy mennyiségű forrásban lévő vizet a mosogatóba, majd egy csészényi szódabikarbónát és ugyanannyi ecetet. Dugd be a lefolyót, hagyd állni a házi dugulásoldót tíz percig, majd újabb adag forró vízzel öblítsd is le. 

Mint egy hotelben

A fürdőszobában is sokrétűen használatod az ecetet. Ha a régebbi törülközőid a sok használat miatt kemények és érdesek lettek, a következő mosásnál adj egy csészényi ecetet a mosószerhez keverve. Felpuhítja a törülközőket, visszaadja az eredeti bolyhosságukat, hogy olyanok legyenek, mint a hotelekben. 

A törülközők újra puhák és bolyhosak lesznek
A törülközők újra puhák és bolyhosak leszneksnjewelry / Getty Images Hungary

Az ecet másik nagy előnye, hogy nemcsak tisztít, de elpusztítja a kórokozókat és eltávolítja a szagokat is. Így tökéletesen alkalmas a fürdőszobai takarításhoz; úgy négyliternyi vizet keverj össze egy csésze ecettel, majd ezzel dörgöld át a fürdőszobacsempét és a fugába rakódott szennyeződéseket. Szikrázóan tiszta lesz a felület. A vécétartály falán, belül is felhalmozódhat a szennyeződés és a vízkő, így időről időre érdemes azt is megtisztítani. Egyszerűen a tartály vizébe önts egy kevés ecetet időnként, hogy megakadályozd a lerakódást. 

A bútoraid tisztítására is használhatod az ecetet: az asztalon a vizespoharak hagyta nyomokat is eltüntetheted, ha olívaolaj és ecet keverékével átdörgölöd a felületet, majd tiszta ruhával is végigmész rajta.

Fabútorokról a karcolást jód és almaecet keverékével tudod eltüntetni. Amennyiben a fa sötétebb tónusú, érdemes több jódot tenni a keverékhez. 

Ha gyermeked a bútorokra matricát ragasztott, és szeretnéd maradéktalanul eltüntetni azt, dörgöld be ecettel jó alaposan a felületet, de vigyázz, nehogy a szőnyegre folyjon, és kimarja az anyagot. Miután hagytad kicsit állni, a savasság fellazítja a ragasztót, és egy műanyag kaparó segítségével el tudod távolítani a matricát. 

De használhatod az ecetet az autó ablakainak tisztítására, sőt, új életet lehelhetsz az ablaktörlő gumijába is, ha nem töröl megfelelően. Ecettel átitatott ronggyal húzd végig a gumit, hogy a szennyeződés eltűnjön, és újra tiszta legyen a kilátás.

Darázscsípéstől a gyümölcsig 

A szépséged és az egészséged szolgálatába is állíthatod az ecetet. Régi, népi módszer, hogy darázscsípésre ecetes rongyot kell nyomni, de ugyanez igaz a zúzódásokra is. Az ecetes-vizes borogatás csodákra képes; hamarabb fog gyógyulni a sérülés, és a fájdalom is enyhül. Ugyanígy a fájdalmas napégésre is gyógyír lehet, ha egy kevés almaecettel hűsíted. Előtte érdemes betenni a hűtőbe, hogy még jobban essen a meggyötőrt bőrödnek. 

Az otthoni pedikűrözéshez meglepő keveréket javasolnak; áztasd a lábad 15 percig ecet és szájvíz keverékében, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsd. Ezt követően egy habkővel már könnyedén ledörzsölheted a száraz bőrfelületeket. 

Ahhoz, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokáig frissek maradjanak, miután megérkeztél a vásárlásból, áztasd be őket tíz percre ecetes, langyos vízbe. Így a felületükről eltűnnek a szennyeződések – amelyek miatt hamarabb rothadásnak indulnának –, így akár egy héttel is tovább frissek lehetnek. (Utána természetesen szárazra kell törölni az élelmiszereket.)

Tovább marad friss a zöldség és a gyümölcs, ha ecetes vízbe áztatod
Tovább marad friss a zöldség és a gyümölcs, ha ecetes vízbe áztatodKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Ha kíváncsi vagy, mit tehetsz a mosogatógépbe, ha elfogy a tabletta, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek