Milyen gyakran kell kimosni a kádat és a zuhanyzót? Ezt ajánlják a szakértők

GettyImages-1322286222

A kád és a zuhanyzó gyorsan szennyeződik, ezért ha nem fordítasz kellő figyelmet tisztításukra, csak magaddal babrálsz ki.

A fürdőkád és a zuhanyzó takarítása kimondottan utálatos feladat, hiszen nagy kiterjedésű felületről van szó, és sok esetben nem lehet megúszni sikálás nélkül – pláne, ha a nehézségekre tekintettel hajlamos vagy addig halogatni, amíg szennyezettségük már látványos mértéket ölt. Mutatjuk, hogy mi az a tisztítási rutin, ami annak ellenére is jó eredménnyel kecsegtet, hogy viszonylag fájdalommentesen letudható.

Ilyen gyakran kéne kimosnod a kádat és a zuhanyzót

Takarítási szakértők szerint a fürdőkádat és a zuhanyt heti rendszerességgel érdemes megtisztítani. Bár így gyakrabban kell szivacsot ragadnod, elkerülheted a szennyeződések felhalmozódását, ezért összességében kisebb idő- és energiabefektetéssel végezhetsz.

Minél többet vársz a kád és a zuhanyzó tisztításával, annál nehezebb dolgod lesz
Minél többet vársz a kád és a zuhanyzó tisztításával, annál nehezebb dolgod lesztacojim / Getty Images Hungary

„Kezdd azzal, hogy eltávolítasz mindent, ami útban van: a sampont, a balzsamot, a tusfürdőt, és így tovább. Ezután felülről lefelé haladva permetezz tisztítószert a szennyezett felületekre, mielőtt letörölnéd azokat” – tanácsolják a szakemberek.

A rendszeres tisztítás azért is elengedhetetlen, mert a kádon és a zuhanyon nem csak a szappanmaradványok rakódnak le. Az elhalt bőrsejtjeid és a vízkőlerakódások előbb-utóbb összeolvadnak a szappannal, ami a fürdőszobában képződő párával együtt olyan körülményeket teremt, ami

ideális a penészgombák és a baktériumok elszaporodásához.

A zuhanyfejet se hagyd ki!

Az egyik tipikus hiba, amit elkövethetsz a fürdőszoba takarítása során, hogy nem foglalkozol a zuhanyfejjel, így mire észbe kapsz, már vastagon borítja a vízkő. A jó hír, hogy még ilyenkor sem reménytelen súrolás nélkül megtisztítani. Ehhez ráadásul csak néhány hétköznapi eszközre van szükséged.

A szakemberek azt ajánlják, hogy húzz zacskót a zuhanyfejre, szórj bele egy kevés szódabikarbónát, óvatosan önts rá ecet (ne ijedj meg a habtól, ez annak az eredménye, hogy a két anyag reakcióba lép), zárd le egy gumival a zacskót, majd hagyd magára legalább 3 órán, vagy szükség szerint akár egész éjszakán át. Mire visszatérsz, az oldat fellazítja a vízkövet, ezért egyszerűen letörölheted a maradványait. A végén néhány percig engedj vizet a zuhanyból, hogy a szennyeződések az apró kis résekből is távozzanak.

Ne hagyd ki a zuhanyfejet sem!
Ne hagyd ki a zuhanyfejet sem!Ivan Halkin / Getty Images Hungary

Legyen megfelelő tisztítószered

A kád és zuhany takarításánál komoly jelentősége van annak is, hogy milyen tisztítószert használsz. A kőből készült csempékhez, köztük a márványhoz például speciális tisztítószerre van szükség, mert a savas vagy a súroló hatású anyagoktól károsodhat.

A legjobban akkor jársz, ha a kiszemelt terméket szórófejes kiszerelésben szerzed be, hiszen így könnyebb (és gyorsabb) a kijuttatása. Ha felvitele után vársz egy kicsit, hogy kifejtse hatását, azzal egy sor további vesződségtől kímélheted meg magad. Amennyiben nem akarsz bolti tisztítószerekre költeni, a célnak az adott felültettől függően a vízzel felhígított szódabikarbóna, az ecet vagy a mosogatószer is megfelel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra