Ezeket a dolgokat soha nem szabad mosógépben mosni

GettyImages-1473876974
Olvasási idő kb. 5 perc

Mi sem kényelmesebb és egyszerűbb annál, mint mindent csak bedobni a mosógépbe, ha azt szeretnénk, hogy tiszta legyen. Bár folyamatosan bővül azoknak a listája, amelyek mosógépben is tisztíthatók, de van néhány dolog, amit semmiképpen nem javasolt a kényelem oltárán feláldozni, érdemesebb inkább kézzel kimosni vagy vegytisztítani.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk, egy ruhadarab biztonságosan mosható-e gépben, ha ellenőrizzük a benne lévő címkét. Ha olyan szimbólumot látunk, amely úgy néz ki, mint egy vízzel teli mosdó, és ez a piktogram át van húzva egy iksszel, akkor azt a ruhadarabot nem szabad kimosni, még kézzel sem. Az alábbiakban összegyűjtöttük egy listát, amely azt tartalmazza, hogy miket nem szabad mosógépben tisztítani.

Cipő, táska, fémcsatos eszközök

A szakértők azt javasolták, hogy soha ne tegyünk cipőt a mosógépbe, mert az a cipőben és a gépben is kárt okozhat, ugyanis a készülékben való bukfencezés közben megkarcolódhat a mosógép dobja, a cipő pedig elveszítheti formáját. Ehelyett jobb, ha a cipőket kézzel, puha kefével és enyhe mosószeres vízzel tisztítjuk meg. 

A cipő és a mosógép is tönkremehet, ha a lábbelit nem kézzel tisztítjuk
A cipő és a mosógép is tönkremehet, ha a lábbelit nem kézzel tisztítjukKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

De hátizsákot vagy fém alkatrészeket tartalmazó táskákat sem lenne szabad a mosógépbe tenni, mert ezek is sérülést okozhatnak a mosógép dobjában, és a tárgyak is károsodhatnak. 

Plüssjátékok

Ha a gyerekek plüssjátékait mindenképpen mosógépben szeretnénk kimosni, ügyeljünk arra, hogy ne legyenek benne akkumulátorok vagy elektromos alkatrészek, mert ezek károsíthatják a mosógépet, és a játékok is sérülhetnek, de akár használhatatlanná is válhatnak. Ebben az esetben is javasolt inkább a kézi, helyi tisztítás, egy nedves ruhával.

A plüssjátékok szőre eldugíthatja a mosógépet
A plüssjátékok szőre eldugíthatja a mosógépetVyacheslav Dumchev / Getty Images Hungary

A plüssálaltkák másik veszélye, hogy a bennük lévő laza töltet, például a habgyöngyök vagy az aprított habszivacsok összetapadhatnak, ami egyensúlyhiányt okozhat centrifugálás közben, károsítva a mosógépet. 

Ezenkívül a plüssállatok szőre eltömítheti a gép szűrőjét és vízelvezető rendszerét.

Díszített és flitteres ruhák

A flitterekkel vagy ékszerekkel díszített ingek, pulóverek és ruhák túl kényesek ahhoz, hogy jól tűrjék a gépi mosást. Még ha mosózsákba tesszük is őket, fennállhat a veszélye annak, hogy a finom díszítés beakad a gépbe. Ez esetben az a legjobb megoldás, ha szárazon tisztítjuk ezeket a kényes ruhadarabokat, hiszen még a kézi mosás is szakadást okozhat, vagy kilazíthatja a flittereket.

Memóriahabos párnák

A mosógép kímélő programja sem alkalmas arra, hogy azzal memóriahabos párnát mossunk. Szárítógépbe pedig még véletlenül se tegyük, mert ott megolvadhat a párnában lévő habtöltet. Ehelyett kövessük a gyártó mosási utasításait, vagy töltsük meg a kádat langyos vízzel, amibe kevés kímélő mosószert teszünk. Ebbe merítsük bele a párnát, majd óvatosan nyomkodjuk meg, hogy eltávolítsuk a párnából a vizet, kicsavarni ugyanis nem ajánlott. Ezt követően hagyjuk a párnát a levegőn megszáradni.

Fürdőruha

Ha azt szeretnénk, hogy a fürdőruhánk egész szezonban kitartson, akkor tisztán tartására a kézi mosás a legjobb és legkíméletesebb megoldás. A mosógép ugyanis károsíthatja a bikini vagy az úszódressz pántjait, és tönkreteheti az öltözet speciális anyagát is. Ehelyett minden viselet után mossuk ki inkább kézzel, hideg vagy langyos vízzel és kímélő mosószerrel. 

A fürdőruha kinyúlhat és kifakulhat, ha mosógépben mossuk
A fürdőruha kinyúlhat és kifakulhat, ha mosógépben mossukSilvia Otte / Getty Images Hungary

Csipke

A csipkés ruhadarabok és fehérneműk jól tűrik a gépi mosást, ha mosózsákba helyezve tesszük őket a gépbe, és kímélő programon tisztítjuk ki őket. Azonban jó, ha tudjuk, hogy az ismételt gépi mosás miatt gyorsabban megkophatnak ezek a sérülékeny és kényes darabok. Éppen ezért a csipkés ruhaneműk minőségének megóvása érdekében jobb, ha kézzel mossuk ki ezeket a ruhákat.

Gumis szőnyegek és papucsok

A legtöbb fürdőszobaszőnyeg bedobható a mosógépbe, de azt semmiképpen ne mossuk így, aminek gumiból van a hátlapja, mert ezt a mosógép tönkreteheti, és a szőnyeg gyorsabban szétesik. Ugyanez igaz a gumitalpú papucsokra és hasonló termékekre is.

A gumiból készült jógaszőnyeget semmiképpen ne tisztítsuk mosógépben
A gumiból készült jógaszőnyeget semmiképpen ne tisztítsuk mosógépbenArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Nyakkendők

A nyakkendők jellemzően nehezen mosható anyagokból, például gyapjúból és selyemből készülnek, ezért a mosástól kinyúlhatnak, elveszthetik a formájukat. Jobban járunk, ha ezeket a kiegészítőket elvisszük inkább egy vegytisztítóba.

Tudod, hogy az a testhez simuló kényelmes bőrruha, amit szinte a saját bőrödként viselsz, miből készül? Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el az erről szóló cikkünket is! Garantáltan meg fogsz lepődni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek