Mégis mi az a vegán bőr, és miért jött divatba?

GettyImages-1328224595
Olvasási idő kb. 6 perc

Az elegáns táskáktól a feszes nadrágokig ma már számtalan megjelenése van a vegán bőrnek, ami azon túl, hogy környezetbarát, és nem követel állatáldozatot, szinte mindenre képes, amire a valódi bőr, és ráadásul még gyorsabban is előállítható. De vajon tényleg ez a legjobb választás, ha valami „bőrcuccra” vágyunk?

Te tudod, hogy az a testhez simuló kényelmes bőrruha, amit szinte a saját bőrödként viselsz, újrahasznosított ananászból, parafából, műanyag palackokból vagy gombából előállított vadonatúj vegán bőrből vagy esetleg műbőrből készült? A kettő ugyanis nagyon hasonló, de nem pontosan ugyanaz.

Mi a különbség a vegán bőr és a műbőr között?

A műbőrt az 1920-as években találták fel egy amerikai gumigyárban, a Connecticut állambeli Naugatuckban. Az új találmány éppen ezért a „Naugahyde” nevet kapta. Ezt a strapabíró mesterséges szövetet vinillel és valódi bőrnek látszó textúrával vonták be. A Naugahyde és az általa ihletett többi bőrszövet hamar közismertté és közkedveltté vált a valódi bőr megfizethető alternatívájaként.

A műbőr gyorsan a valódi bőr alternatívája lett, és helyet talált magának a divatvilágban
A műbőr gyorsan a valódi bőr alternatívája lett, és helyet talált magának a divatvilágbanOliver Rossi / Getty Images Hungary

A műbőrrel szemben a vegán bőr csak az elmúlt húsz évben került be a divatvilágba, és az előállítási költségek csökkentése helyett sokkal inkább a „hogyanra”, az etikus magatartásra és a környezetvédelemre tereli a fókuszt. Az olyan tervezők, mint Stella McCartney és Rae Nicoletti, olyan fenntartható anyagokból képzelik el kollekcióikat, melyekkel sem a stílus, sem a tartósság érdekében nem kell áldozatot hozniuk. 

De nem csupán a tervezők, hanem a divat követői közül is egyre többen térnek rá a környezetbarát útra, legyen szó bármiről, a cipőktől kezdve a kabátokon át a kézitáskákig. Ezek a cikkek főként bőrből készülnek, de manapság már nem feltétlenül állati eredetű bőrökből. 

A vegán bőranyagok a hagyományos állati bőrök egyik legnépszerűbb alternatívái, melyek felkeltették sokak érdeklődését a luxusmárkáktól a fast fashion kiskereskedelemig egyaránt.

De mi is az a vegán bőr, és valóban környezetkímélőbb?

Mi az a vegán bőr?

A vegán bőr állati eredetű alapanyagoktól mentes termékekből készül a valódi bőr utánzataként. Bár a vegán bőr előállítható a poliuretánként ismert műanyagból, amely mérgező vegyület, vannak egyéb biztonságos alternatívák is, amelyek fenntarthatóak a környezet szempontjából. Ilyen például az újrahasznosított gumi, a viaszos pamut, a parafa, valamint olyan gyümölcshulladékok, mint az ananász- és az almahéj. 

Kovács Orsolya, a Yurkov Akadémia alapító stílustanácsadója blogján arra hívja fel a figyelmet, hogy a vegán bőr nem azonos a műbőrrel, lényege, hogy semmilyen állati összetevőt nem tartalmaz, növényi rostokat azonban annál inkább. A legtöbb esetben azonban ezeket is műanyaggal keverik, és egy textilre kenik fel, tehát nem feltétlenül lebomlóak. 

A jövő azonban a valóban környezetbarát, növényi rostokból készült vegán bőröké, ám ezek a bőralternatívák még nem érhetők el széles körben.

Pedig a vegán bőr sokkal előnyösebb lenne, hiszen egy nagyon kellemes viselet, az anyag esése természetes, és nem törik és reped meg úgy, mint a műbőr.

Valódi bőr vagy vegán bőr?

A vegán bőrrel ellentétben a hagyományos állati bőr környezetre gyakorolt káros hatása sokkal jelentősebb. Egyrészt állatáldozattal jár, másrészt az előállításához mérgező hatású vegyszerekre is szükség van.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a valódi bőr feldolgozásában részt vevő alkalmazottak komoly egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Ilyenek a bőrreakciók, a szem- és szájirritációk, de emésztési problémákat vagy akár hosszú távon daganatos megbetegedést is okozhat. Emellett a bőrcserzéssel kapcsolatos eljárás jelentős hatással van az erdőirtásra és a vízszennyezésre.

Műbőr vagy vegán bőr?

Mint már szó volt róla, a vegán bőr nem azonos a műbőrrel. Ez utóbbi valójában egy textilre felkent műanyag réteg. A vegán bőrhöz hasonlóan a műbőr is nagyon hasonlít a valódi bőrre, de jelentős különbség mutatkozik az élettartamukban. A műbőr tartóssága nem kifizetődő, hiszen néhány év után betörik és megrepedezik, majd apró darabokra mállik szét. Az esztétikai hiba például textilfestékkel orvosolható, de még így is igen hamar a szemétbe kerül, ahol soha nem fog lebomlani.

A műbőr és a vegán bőr is megszólalásig hasonlít a valódi bőrre
A műbőr és a vegán bőr is megszólalásig hasonlít a valódi bőrreEmma Farrer / Getty Images Hungary

Ha összehasonlítjuk a műbőr és a vegán bőr élettartamát, egyértelmű, hogy a vegán bőrök általában tartósabbak.

A vegán bőrt ma már a világ vezető divatmárkái is előszeretettel használják. Döntésüket etikai érvekkel támasztják alá, világszemléletük alappillére az állatvédelem, a méreganyagoktól mentes környezetvédelem, a természet kizsákmányolásának elutasítása és a fenntartható anyagok felhasználása. 

Melyik bőrt válaszd?

Hogy kinek melyik a szimpatikusabb, az ízlés és elköteleződés dolga. Ha mindenképpen bőrruhában szeretnénk feszíteni, a legjobb választás talán az újrahasznosított bőr lehet, ami nagyon sokféle szettbe beilleszthető a sportostól a vagányon át az elegánsig. A bőrbakancs, a motoros bőrdzseki biztos, hogy soha nem megy ki a divatból. 

A bőrből készült kiegészítők soha nem mennek ki a divatból
A bőrből készült kiegészítők soha nem mennek ki a divatbólizusek / Getty Images Hungary

A kiegészítők közül a bőrtáska, a bőröv, a bőrcipő vagy akár az újrahasznosított bőrből készült ékszerek szintén alapdarabnak számítanak divattrendektől függetlenül. 

A Yurkov-blogon arra is felhívják a figyelmet, hogy a bőrt bőrrel viselni általában nem ajánlott, mert a kettő kioltja egymást, és rontja az összhatást. Azonban ez a szabály az utóbbi időben lazult valamennyit, például egy bőrleggingshez nyugodtan viselhetünk bőrből készült bokacsizmát, vagy bőrnadrághoz puha, lágy esésű vegán bőrből varrt blúzt is választhatunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek