Mégis mi az a vegán bőr, és miért jött divatba?

GettyImages-1328224595

Az elegáns táskáktól a feszes nadrágokig ma már számtalan megjelenése van a vegán bőrnek, ami azon túl, hogy környezetbarát, és nem követel állatáldozatot, szinte mindenre képes, amire a valódi bőr, és ráadásul még gyorsabban is előállítható. De vajon tényleg ez a legjobb választás, ha valami „bőrcuccra” vágyunk?

Te tudod, hogy az a testhez simuló kényelmes bőrruha, amit szinte a saját bőrödként viselsz, újrahasznosított ananászból, parafából, műanyag palackokból vagy gombából előállított vadonatúj vegán bőrből vagy esetleg műbőrből készült? A kettő ugyanis nagyon hasonló, de nem pontosan ugyanaz.

Mi a különbség a vegán bőr és a műbőr között?

A műbőrt az 1920-as években találták fel egy amerikai gumigyárban, a Connecticut állambeli Naugatuckban. Az új találmány éppen ezért a „Naugahyde” nevet kapta. Ezt a strapabíró mesterséges szövetet vinillel és valódi bőrnek látszó textúrával vonták be. A Naugahyde és az általa ihletett többi bőrszövet hamar közismertté és közkedveltté vált a valódi bőr megfizethető alternatívájaként.

A műbőr gyorsan a valódi bőr alternatívája lett, és helyet talált magának a divatvilágban
A műbőr gyorsan a valódi bőr alternatívája lett, és helyet talált magának a divatvilágbanOliver Rossi / Getty Images Hungary

A műbőrrel szemben a vegán bőr csak az elmúlt húsz évben került be a divatvilágba, és az előállítási költségek csökkentése helyett sokkal inkább a „hogyanra”, az etikus magatartásra és a környezetvédelemre tereli a fókuszt. Az olyan tervezők, mint Stella McCartney és Rae Nicoletti, olyan fenntartható anyagokból képzelik el kollekcióikat, melyekkel sem a stílus, sem a tartósság érdekében nem kell áldozatot hozniuk. 

De nem csupán a tervezők, hanem a divat követői közül is egyre többen térnek rá a környezetbarát útra, legyen szó bármiről, a cipőktől kezdve a kabátokon át a kézitáskákig. Ezek a cikkek főként bőrből készülnek, de manapság már nem feltétlenül állati eredetű bőrökből. 

A vegán bőranyagok a hagyományos állati bőrök egyik legnépszerűbb alternatívái, melyek felkeltették sokak érdeklődését a luxusmárkáktól a fast fashion kiskereskedelemig egyaránt.

De mi is az a vegán bőr, és valóban környezetkímélőbb?

Mi az a vegán bőr?

A vegán bőr állati eredetű alapanyagoktól mentes termékekből készül a valódi bőr utánzataként. Bár a vegán bőr előállítható a poliuretánként ismert műanyagból, amely mérgező vegyület, vannak egyéb biztonságos alternatívák is, amelyek fenntarthatóak a környezet szempontjából. Ilyen például az újrahasznosított gumi, a viaszos pamut, a parafa, valamint olyan gyümölcshulladékok, mint az ananász- és az almahéj. 

Kovács Orsolya, a Yurkov Akadémia alapító stílustanácsadója blogján arra hívja fel a figyelmet, hogy a vegán bőr nem azonos a műbőrrel, lényege, hogy semmilyen állati összetevőt nem tartalmaz, növényi rostokat azonban annál inkább. A legtöbb esetben azonban ezeket is műanyaggal keverik, és egy textilre kenik fel, tehát nem feltétlenül lebomlóak. 

A jövő azonban a valóban környezetbarát, növényi rostokból készült vegán bőröké, ám ezek a bőralternatívák még nem érhetők el széles körben.

Pedig a vegán bőr sokkal előnyösebb lenne, hiszen egy nagyon kellemes viselet, az anyag esése természetes, és nem törik és reped meg úgy, mint a műbőr.

Valódi bőr vagy vegán bőr?

A vegán bőrrel ellentétben a hagyományos állati bőr környezetre gyakorolt káros hatása sokkal jelentősebb. Egyrészt állatáldozattal jár, másrészt az előállításához mérgező hatású vegyszerekre is szükség van.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a valódi bőr feldolgozásában részt vevő alkalmazottak komoly egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Ilyenek a bőrreakciók, a szem- és szájirritációk, de emésztési problémákat vagy akár hosszú távon daganatos megbetegedést is okozhat. Emellett a bőrcserzéssel kapcsolatos eljárás jelentős hatással van az erdőirtásra és a vízszennyezésre.

Műbőr vagy vegán bőr?

Mint már szó volt róla, a vegán bőr nem azonos a műbőrrel. Ez utóbbi valójában egy textilre felkent műanyag réteg. A vegán bőrhöz hasonlóan a műbőr is nagyon hasonlít a valódi bőrre, de jelentős különbség mutatkozik az élettartamukban. A műbőr tartóssága nem kifizetődő, hiszen néhány év után betörik és megrepedezik, majd apró darabokra mállik szét. Az esztétikai hiba például textilfestékkel orvosolható, de még így is igen hamar a szemétbe kerül, ahol soha nem fog lebomlani.

A műbőr és a vegán bőr is megszólalásig hasonlít a valódi bőrre
A műbőr és a vegán bőr is megszólalásig hasonlít a valódi bőrreEmma Farrer / Getty Images Hungary

Ha összehasonlítjuk a műbőr és a vegán bőr élettartamát, egyértelmű, hogy a vegán bőrök általában tartósabbak.

A vegán bőrt ma már a világ vezető divatmárkái is előszeretettel használják. Döntésüket etikai érvekkel támasztják alá, világszemléletük alappillére az állatvédelem, a méreganyagoktól mentes környezetvédelem, a természet kizsákmányolásának elutasítása és a fenntartható anyagok felhasználása. 

Melyik bőrt válaszd?

Hogy kinek melyik a szimpatikusabb, az ízlés és elköteleződés dolga. Ha mindenképpen bőrruhában szeretnénk feszíteni, a legjobb választás talán az újrahasznosított bőr lehet, ami nagyon sokféle szettbe beilleszthető a sportostól a vagányon át az elegánsig. A bőrbakancs, a motoros bőrdzseki biztos, hogy soha nem megy ki a divatból. 

A bőrből készült kiegészítők soha nem mennek ki a divatból
A bőrből készült kiegészítők soha nem mennek ki a divatbólizusek / Getty Images Hungary

A kiegészítők közül a bőrtáska, a bőröv, a bőrcipő vagy akár az újrahasznosított bőrből készült ékszerek szintén alapdarabnak számítanak divattrendektől függetlenül. 

A Yurkov-blogon arra is felhívják a figyelmet, hogy a bőrt bőrrel viselni általában nem ajánlott, mert a kettő kioltja egymást, és rontja az összhatást. Azonban ez a szabály az utóbbi időben lazult valamennyit, például egy bőrleggingshez nyugodtan viselhetünk bőrből készült bokacsizmát, vagy bőrnadrághoz puha, lágy esésű vegán bőrből varrt blúzt is választhatunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra