Jót tesz a sörnek, ha mélyhűtőben sokkolod? Most kiderül!

GettyImages-945954326

Most értél haza a boltból, gyorsan bedobnál egy hideg sört, igen ám, de az pont úgy harmincfokos, mint az utca, amin végigsétáltál vele. Az ital gyorshűtése néha létkérdésnek tűnik: vajon rendben van, ha bedobod a mélyhűtőbe?

Függetlenül attól, hogy a módszer helyes-e, mindannyian tettünk már üdítőt, bort, pezsgőt és sört mélyhűtőbe, és biztos vagyunk sokan olyanok is, akiknek legközelebb egy nap múlva jutott eszébe, hogy így cselekedtünk. Kérdés, hogy ha idejében kiveszed a sört a mélyhűtőből, akkor rendben van-e ez a gyors módszer? Szakértőt is megkérdeztünk.

Az ideális italhőmérsékletek nyomában

Mielőtt rátérnénk a gyorshűtés kérdésére, lássuk, milyen italt hány fokon ideális fogyasztani. A borok esetében fajtától függ, mennyire érdemes lehűteni a nedűt:

  • vörösbort 16-18 fokon,
  • fehérbort 10-12 fokon,
  • habzóbort és pezsgőt 8-10 fokon,
  • rozét 10 fokon érdemes fogyasztani.

A sör esetében sincsen aranyszabály, itt is érdekes, hogy milyen típusról van szó.

Általánosságban véve 7-10 fokos hőmérsékleten a legjobb ezt az italt inni.

A belga ale típusú sörök esetében a 10 fok a legjobb, a pale ale vagy egy sötétebb sör viszont inkább 5 fok környékén kínálja a leggazdagabb aromavilágot.

Vajon rendben van ez a módszer a sör gyorshűtésére?
Vajon rendben van ez a módszer a sör gyorshűtésére?MarioGuti / Getty Images Hungary

Az üdítők hidegen finomak

Még bonyolultabb, ha égetett szeszeket vagy más töményt fogyasztanánk. A whiskey 15 fokon a legízletesebb, a vodkát viszont 7 fokra kell hűteni, míg egy brandy a 20 fokon kerülhet ideális esetben a pohárba.

Az üdítőitalok közül a szénsavasak kívánják meg az alacsonyabb hőmérsékletet – a kóla alig 3-5 fokon a legízletesebb –, míg a gyümölcsleveknek 8-10 fokos hőmérséklet ad valódi aromát.

Ez az igazság a sör gyorshűtéséről

Végül lássuk, bedobhatod-e a sört a mélyhűtőbe! A Hübris sörfőzde egyik alapító sörfőzőmestere, Tóth Marcell szerint nyugodtan tedd meg ezt, csak aztán ne felejtsd túl hosszan a jégben az italt. Nem rontja az ital minőségét az, ha nagyon gyorsan hűtöd le, te viszont gyorsabban hozzájuthatsz a frissítő italhoz. Ilyen egyszerű – most már nyugodtan dobd be azt a dobozt a fagyasztóba!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra