A rózsa valójában nem romantikus, csak praktikus: mutatjuk, miért pont ezt szeretjük ajándékozni

GettyImages-1126891725

Semmilyen más virág nem fejezi ki úgy a romantikus érzelmeket, mint a vörös rózsa. De honnan ered a hagyomány, és miért éppen ez lett a kedvenc Valentin-napi ajándékunk? Van egy meglepő hírünk számodra!

A Valentin-nap közeledtének egyik hamisítatlan jele, hogy a boltokban – beleértve a szupermarketeket és a benzinkutakat is – lépten-nyomon vörös rózsákba botlunk. A klasszikus virág olyan szorosan összefonódott az ünneppel, hogy ha valaki a jeles napon nem ajándékozza meg vele szerelmét, az akár párkapcsolati feszültségek forrása is lehet.

Miért pont rózsát ajándékozunk Valentin-napon?

A Reader's Digest szerint a vörös rózsa kultuszához több történet is kapcsolódik, amelyek mind a görög mitológiában gyökereznek. „Egyes történetek azt sugallják, hogy az első vörös rózsa akkor született, amikor Aphroditét, a szerelem és a szépség istennőjét megkarcolta egy fehér rózsa, amely ettől vörössé változott” – emlékeztetett Sara Cleto folklórkutató. Egy másik legenda szerint az első vörös rózsa azon a helyen nőtt ki a földből, ahol Aphrodité szeretője, Adonisz meghalt, az istennő pedig könnyeket hullatott érte.

A rózsa az egyik legnépszerűbb Valentin-napi ajándék
A rózsa az egyik legnépszerűbb Valentin-napi ajándékMaximFesenko / Getty Images Hungary

Ha egy kicsit konkrétabb történelmi emlékeket keresünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a virágok szerelmi szimbólumként történő használata a 18. században kezdett szélesebb körben elterjedni. Amikor egy fiúnak akkoriban megtetszett egy lány, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy kifejezze érzelmeit, hiszen a szülők gondosan őrizték a leánygyermekek erényeit, akik még a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül is beszéltek.

Azt, hogy a vörös rózsa végül a romantika egyezményes szimbólumává vált, részben egy hajdani brit nagykövet feleségének köszönhetjük. „A virágnyelvi kommunikáció a szakirodalom szerint akkor kapott lendületet, amikor egy angol hölgy, bizonyos Lady Mary Wortley Montagu a 18. század elején Keleten járt, és nő létére bebocsátást nyert egy hárembe. Ő volt az első, aki széles körben beszámolt róla, vendéglátóinál miként szokás virágok útján kommunikálni. 1763-ban megjelent írásával (Levelek a Keletről) valósággal felvirágoztatta a virágajándékozást” – írja a Nyest.

A folklórkutató szerint ennek eredményeként a 19. századi Angliában a rózsák már egyre inkább a gyengéd érzelmek kifejezéséhez kötődtek. Elterjedésüknek azonban van egy másik, kevésbé prózai oka is. Egyszerűen az, hogy a rózsák gyönyörű, mesés illatú virágok, amelyeket történetesen könnyű szállítani. „A virágokat általában nagy távolságokra szállítják, a rózsák pedig nemcsak szépek, hanem strapabírók is, aminek komoly szerepe lehet abban, hogy a hagyomány fennmaradt” – vélekedett Cleto.

Nem olcsó, de legalább tartós és szép
Nem olcsó, de legalább tartós és szépArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

De miért pont vörös rózsát ajándékozunk szerelmünknek, és miért nem, mondjuk, sárgát vagy fehéret? A folklórkutató szerint ez valószínűleg abból fakad, hogy a vörös festék egykor rendkívül drága volt, és nehezen lehetett beszerezni, így a szín az előkelőség szimbólumává vált. „Mindezek a tényezők különösen kívánatossá és fényűzővé tették a vörös színt.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra