A rózsa valójában nem romantikus, csak praktikus: mutatjuk, miért pont ezt szeretjük ajándékozni

GettyImages-1126891725

Semmilyen más virág nem fejezi ki úgy a romantikus érzelmeket, mint a vörös rózsa. De honnan ered a hagyomány, és miért éppen ez lett a kedvenc Valentin-napi ajándékunk? Van egy meglepő hírünk számodra!

A Valentin-nap közeledtének egyik hamisítatlan jele, hogy a boltokban – beleértve a szupermarketeket és a benzinkutakat is – lépten-nyomon vörös rózsákba botlunk. A klasszikus virág olyan szorosan összefonódott az ünneppel, hogy ha valaki a jeles napon nem ajándékozza meg vele szerelmét, az akár párkapcsolati feszültségek forrása is lehet.

Miért pont rózsát ajándékozunk Valentin-napon?

A Reader's Digest szerint a vörös rózsa kultuszához több történet is kapcsolódik, amelyek mind a görög mitológiában gyökereznek. „Egyes történetek azt sugallják, hogy az első vörös rózsa akkor született, amikor Aphroditét, a szerelem és a szépség istennőjét megkarcolta egy fehér rózsa, amely ettől vörössé változott” – emlékeztetett Sara Cleto folklórkutató. Egy másik legenda szerint az első vörös rózsa azon a helyen nőtt ki a földből, ahol Aphrodité szeretője, Adonisz meghalt, az istennő pedig könnyeket hullatott érte.

A rózsa az egyik legnépszerűbb Valentin-napi ajándék
A rózsa az egyik legnépszerűbb Valentin-napi ajándékMaximFesenko / Getty Images Hungary

Ha egy kicsit konkrétabb történelmi emlékeket keresünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a virágok szerelmi szimbólumként történő használata a 18. században kezdett szélesebb körben elterjedni. Amikor egy fiúnak akkoriban megtetszett egy lány, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy kifejezze érzelmeit, hiszen a szülők gondosan őrizték a leánygyermekek erényeit, akik még a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül is beszéltek.

Azt, hogy a vörös rózsa végül a romantika egyezményes szimbólumává vált, részben egy hajdani brit nagykövet feleségének köszönhetjük. „A virágnyelvi kommunikáció a szakirodalom szerint akkor kapott lendületet, amikor egy angol hölgy, bizonyos Lady Mary Wortley Montagu a 18. század elején Keleten járt, és nő létére bebocsátást nyert egy hárembe. Ő volt az első, aki széles körben beszámolt róla, vendéglátóinál miként szokás virágok útján kommunikálni. 1763-ban megjelent írásával (Levelek a Keletről) valósággal felvirágoztatta a virágajándékozást” – írja a Nyest.

A folklórkutató szerint ennek eredményeként a 19. századi Angliában a rózsák már egyre inkább a gyengéd érzelmek kifejezéséhez kötődtek. Elterjedésüknek azonban van egy másik, kevésbé prózai oka is. Egyszerűen az, hogy a rózsák gyönyörű, mesés illatú virágok, amelyeket történetesen könnyű szállítani. „A virágokat általában nagy távolságokra szállítják, a rózsák pedig nemcsak szépek, hanem strapabírók is, aminek komoly szerepe lehet abban, hogy a hagyomány fennmaradt” – vélekedett Cleto.

Nem olcsó, de legalább tartós és szép
Nem olcsó, de legalább tartós és szépArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

De miért pont vörös rózsát ajándékozunk szerelmünknek, és miért nem, mondjuk, sárgát vagy fehéret? A folklórkutató szerint ez valószínűleg abból fakad, hogy a vörös festék egykor rendkívül drága volt, és nehezen lehetett beszerezni, így a szín az előkelőség szimbólumává vált. „Mindezek a tényezők különösen kívánatossá és fényűzővé tették a vörös színt.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra