A világon kétféle ember létezik: akik szétszedve eszik a Pilóta kekszet (mint én), illetve azok, akik nem. Egy dolog azonban mindannyiunkban közös, a klasszikus retró édességről kellemes, nosztalgikus emlékeket őrzünk. De vajon hogyan született a termék, és miért éppen Pilóta keksznek nevezik? Élelmiszeripari érdekességeket bemutató sorozatunkból megtudhatod a választ!
Mi köze a Pilóta keksznek a pilótákhoz?
Az 1960 óta gyártott Pilóta keksz egy véletlennek köszönheti létét. Abban az időben Telekesi József termelési vezető meghatározó személy volt a Győri Keksznél, így általában ő kezdeményezte és döntötte el a termékfejlesztés legfontosabb elemeit. Tőle származott a névadás ötlete is, amelyhez a pilóták egyik háborús szokásából meríthetett ihletet.
„A Pilóta keksz valójában egy termékkategória, olyasmi, mint a tengerészeti kétszersült, a híres sea-biscuit. A II. világháború során a vadász- és bombázópilóták túlélőcsomagjai tartalmaztak kekszet és csokoládét – elképzelhető, hogy ez volt az ötletadó” – emlékeztetett a MagyarBrands.
Érdekesség, hogy az eredeti Pilóta keksz némiképp különbözött attól, amit manapság ismerünk. A termék akkor még ugyanis kakaós keksz és piskótalap töltésével készült – szemben a mai két kekszes formával.
A piskótalap hasonló volt a mai piskótatallér tésztájához.
A váltást végül az indokolta, hogy a Győri Keksz elődje 1968-ban néhány Aucouturier csomagológépet vásárolt, mert a terméket az addigi kilós kiszerelés helyett 20 dkg-os, rúd alakú csomagolásban kívánták árusítani. De eléggé megnehezítette a dolgot, hogy a piskóta mérete igen változó volt, ami nehézséget okozott a csomagolásnál. A fehér lapot ezért piskótáról kekszre cserélték. A terméket azóta is ebben a formában gyártják, csak a csomagolásban és kiszerelésben történtek változtatások.
Hogyan készül?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a közkedvelt Pilóta keksz gyártásához külön készítik el a kekszet, illetve a közéjük töltött kakaós krémet, majd egyesítik őket. Ezután már csak a csomagolás van hátra, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnének.
„A töltelék aránya 33 százalék, a kakaótartalom pedig a termékváltozattól függően 5-8 százalék között alakul. Mivel egy tipikus édességről van szó, az elfogyasztott mennyiségre érdemes kiemelten figyelni. Ez azért is fontos, mert a termék cukortartalma 28-30 százalék között mozog” – figyelmeztetett a szakember.
És miért nem lehet kapni?
Ha szereted a Pilóta kekszet, akkor bizonyára neked is feltűnt, hogy a termék gyakorlatilag eltűnt a boltok polcairól. A készlethiány tényét a gyártó is megerősítette, kiemelve, hogy azt a gyártókapacitásaikat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiány okozza.
„Mindent megteszünk azért, hogy a magyarok második legkedveltebb kekszterméke minél előbb a keresletnek megfelelő mennyiségben elérhető legyen a fogyasztók számára” – ígérte a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
Te is rajongsz a retró édességekért? Akkor ne hagyd ki a „túrórudiról” szóló cikkünket sem:
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés