Itt rontod el a paradicsomtermesztést: 7 hiba, amit mindenáron kerülj el

GettyImages-1277174226

A paradicsomtermesztés viszonylag egyszerű feladat, de van néhány tipikus hiba, amit sokan elkövetnek. Segítünk, hogy te ne tartozz közéjük!

A paradicsom neveléséhez nem feltétlenül van szükséged hatalmas kertre, akár az erkélyen is megterem, és ha odafigyelsz néhány alapvető szabályra, fáradozásaid sokszorosan megtérülnek. Hiszen nincs az a bolti paradicsom, ami felérne ahhoz, amit saját magának termel meg az ember. Mutatjuk, hogy milyen hibákat kell elkerülnöd, hogy a lehető legjobb eredményt érd el.

1. Nem megfelelő magot választasz

A piacon számtalan paradicsommag kapható, amelyek különböző fajtájú paradicsomokat teremnek, ezért érdemes utánajárnod, hogy melyek azok, amik megfelelhetnek igényeidnek. Egyes fajták például jobban ellenállnak a kártevőknek, míg mások gyorsabban érnek.

Lényeges kérdés, hogy a kiszemelt mag determinált vagy folytonnövő paradicsomnövényhez tartozik-e. Miközben az előbbi, bokorparadicsomnak is nevezett típus egy bizonyos méret elérése után nem növekszik tovább, és egy hónap alatt leterem, addig az utóbbi többméteres magasságot elérve folyamatosan gyarapszik, és nem apad el a termése.

Mag és mag között hatalmas különbségek lehetnek
Mag és mag között hatalmas különbségek lehetnekFotoDuets / Getty Images Hungary

2. Nem gondoskodsz komposztról

Vagy ha mégis, akkor régi komposzttal próbálkozol, ami gátat szabhat a növény növekedésének, és a betegségek terjedésének kedvez. A boltokban kaphatók speciálisan, a paradicsom számára összeállított talajkeverékek is, amelyek szintén kedvező terméshozammal kecsegtetnek.

3. Egyből a kertbe ülteted

Hacsak nem kifejlett palántákat akarsz kiültetni a kertbe, akkor a csiráztatást a lakásban kezd meg.

A fejlődésben lévő paradicsomok sérülékenyek, és állandó meleget és nedvességet igényelnek.

Ezt a szabadban nem feltétlenül lehet biztosítani – különösen, ha éjszakára lecsökken a hőmérséklet. Amint a növények elérik az 5-10 centiméteres magasságot, és kihajtanak első leveleik, készen állnak arra, hogy végleges helyükre költözzenek. De ha változékony az időjárás, és éjszakánként még hideg van, érdemes fokozatosan hozzászoktatni őket a kinti körülményekhez.

Ha a paradicsomot cserépben nevelnéd, ügyelj rá, hogy megfelelő teret biztosíts növekedéséhez. Ehhez legalább egy 30 centi átmérőjű cserépre lesz szükséged – lehetőleg olyanra, ami terrakottaanyagú, vagyis porózus szerkezetű, ami jobb levegőkeringést eredményez.

4. Nem öntözöd eleget

A paradicsom gyorsan növekszik, ami azt jelenti, hogy sok vízre van szüksége. Ahhoz, hogy nedves maradjon a földje – főleg meleg időben –, rendszeresen öntözni kell. Hogy pontosan milyen gyakran, az több tényező függvénye, de a szakemberek a nyári időszakban általában

heti 3 alkalmat javasolnak.

Fontos, hogy mindig lassan és mélyen öntözd a talajt a szár közelében, de ne áztasd el teljesen. Ezekre azért is oda kell figyelni, mert a szabálytalan öntözési minta vagy a vízhiány hátráltathatja a növényt a növekedésében, és csökkentheti védekezőképességét a betegségekkel szemben.

A sikeres paradicsomtermesztéshez elengedhetetlen a rendszeres öntözés
A sikeres paradicsomtermesztéshez elengedhetetlen a rendszeres öntözésChiccoDodiFC / Getty Images Hungary

5. Nem foglalkozol a trágyázással

A tárgyázás biztosítja a paradicsom számára a szükséges tápanyagokat, és javítja a termést. A szerves trágyákat az ültetés előtt kell belekeverni a talajba, úgy, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül vele, de megoldás lehet a tápoldatozás is, amit a vegetációs időszakban körülbelül kéthetente érdemes megejteni.

6. Nem támasztod ki

Ez különösen akkor problémás, ha folytonnövő paradicsomot nevelsz, amely akár az 5 méteres magasságot is elérheti. Támasztéknak megfelelhet egy karó vagy rács is, a lényeg, hogy stabilan tartsa a növényt. Az alátámasztás abból a szempontból is hasznos, hogy elősegíti a légáramlást és megkönnyíti az öntözést.

7. Nem véded a kártevőktől

A paradicsom érzékeny a kártevőkre, köztük a levéltetvekre, a fehér legyekre és a gyümölcsférgekre, de ha termése megérett, a madarak is veszélyt jelenthetnek rá. Ha nem akarod, hogy tönkremenjen, válassz olyan fajtát, ami ellenálló a kártevőkkel szemben, vagy védekezz hálóval a kártevők ellen. Egyes növények, mint a körömvirág, szintén segíthetnek távol tartani a nemkívánatos rovarokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek