Így termessz paradicsomot cserépben: 7 tipp a sikeres balkonkertészkedéshez

GettyImages-1327091724

A paradicsomnál csak egy dolog finomabb: a friss, saját termesztésű paradicsom, függetlenül attól, hogy a kertből vagy az erkély sarkában lévő cserépből származik-e.

A paradicsomtermesztés örömeiről akkor sem kell lemondanod, ha városi környezetben élsz. Ha megfelelő körülményeket biztosítasz számára, a paradicsom vígan elvan az erkélyen, a verandán, a teraszon, vagy akár a lakáson belül, az ablakpárkányon is. És a legjobb az egészben, hogy már egyetlen növény is százával adhat termést, így a nyári szezon alatt folyamatos utánpótláshoz juthatsz. Itt van 7 tipp, amivel sikerre viheted a cserepes termesztést.

1. Válassz megfelelő méretű cserepet

Ha megvannak a paradicsompalánták, akkor a következő feladat a cserepek kiválasztása. Itt a minél nagyobb, annál jobb elvet érdemes követni. A növényeknek legalább 38 centiméter átmérőjű cserepekre van szükségük. Használhatsz akár függőkosaras megoldásokat is, de ez esetben gyakrabban kell majd locsolnod.

Fontos, hogy a paradicsomot elegendő napsütés érje
Fontos, hogy a paradicsomot elegendő napsütés érjeChiccoDodiFC / Getty Images Hungary

2. Gondoskodj jó minőségű földről

Töltsd fel a cserepeket jó minőségű virágfölddel vagy komposzttal (a kerti talaj túl nehéz, ezért a cserépben összetömörödik), úgy, hogy peremük alatt csak egy 2,5 centis sáv maradjon szabadon. Tedd lehetővé, hogy a felesleges locsolóvíz elfolyhasson. A legtöbb cserép alja egy lyukkal van ellátva, amely megakadályozza, hogy a gyökerek az összegyűlő vízben állva elrothadjanak.

3. Ültesd el a palántákat

Az ültetés előtt távolítsd el a palántákról az alsó leveleket. Ezután egy simítókanál vagy egy kézi villa segítségével áss egy lyukat a talajba, amely elég mély ahhoz, hogy csak a felső levélcsokor látszódjon belőle ki, majd tedd bele a növényt, és borítsd rá a földet.

4. Biztosíts támasztékot

Ahhoz, hogy a paradicsomnövények megfelelő ütemben, függőlegesen növekedhessenek, támasztékot kell biztosítanod számukra. Szúrj le egy karót a cserép aljáig közvetlenül a szár mellé, majd kösd hozzá a növényt egy dróttal vagy zsineggel. Ha az erkélyen kertészkedsz, ez azért is hasznos, mert a szár így nem hajlik el a széltől.

5. Ügyelj a napfényre

A paradicsomnak napi 6-8 óra napfényre van szüksége. Ezt vedd figyelembe a cserepek elhelyezésénél is! A fiatal növényeket azonban óvni kell, mert a túl sok napfény megégetheti őket. Fontos számolni azzal is, hogy 30 Celsius-fokos hőmérséklet felett a paradicsom már nem bont virágot, illetve termései sem nőnek nagyobbra.

6. Öntözd bőségesen

A cserepekben lévő talaj gyorsan kiszáradhat, ezért a növényeket minden reggel alaposan öntözd meg. A nyári kánikulában ezt érdemes megtoldanod egy második locsolással is. A túlöntözést ugyanakkor próbáld kerülni, mert az átázott talaj gyökérrothadáshoz vezethet.

Minden reggel meg kell locsolni
Minden reggel meg kell locsolniVaivirga / Getty Images Hungary

7. Pótold a tápanyagokat

Ellenőrizd, hogy a virágfölded tartalmazza-e a paradicsom fejlődéséhez szükséges tápanyagokat (ilyen például a nitrogén, a foszfor és a kálium). Ha nem, akkor kéthetente lásd el növényeidet speciális, paradicsomhoz szánt műtrágyával vagy univerzális táppal.

Mennyi idő alatt terem meg a paradicsom?

A virágzás után általában 25-60 napba telik, mire a paradicsom termést hoz. A kisebb szemű fajtáknál ez 3-4 hétre rövidülhet le.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra