Sokan súlyos panaszként élik meg, pedig a szervezetünk egyik legkreatívabb megoldása

GettyImages-1367040116

Ha nem folyna az orrod, nagyobb bajod is lenne annál, hogy szipognod kell.

A csöpögő orr a téli időszak egyik elmaradhatatlan kísérője – különösen krónikus allergia vagy megfázás esetén. Az utóbbinak hivatalos neve is van, az orvosok megfázás okozta orrfolyásnak szokták nevezni. Azt, hogy az orrcsöpögés milyen sokakat érint, jól mutatja, hogy egy felmérés résztvevői közül 96 százalékos volt azoknak az aránya, akik valamilyen mértékben tapasztalták már, míg 48 százalékuk súlyos panaszként élte meg.

Ezért folyik az orrod a hidegben

Szakemberek szerint az orrfolyás egyfajta védekezőmechanizmus a szervezet részéről, amely kettős szerepet tölt be. Egyfelől a baktériumokat hivatott kiszűrni, hogy azok ne tudjanak megbetegedést okozva eljutni a tüdőig, másfelől a belélegzett levegő felmelegítését segíti.

Valójában hálás lehetsz azért, hogy folyik az orrod
Valójában hálás lehetsz azért, hogy folyik az orrodstefanamer / Getty Images Hungary

Tudni kell, hogy az orrban lévő csillószőrök, amelyek a szűrőként működő nyálka mozgatásáért felelősek, hideg időben lelassulnak. Amikor ez megtörténik, a baktériumok egy helyben rekednek, és könnyebben elszaporodnak, ami

magyarázattal szolgálhat arra, hogy télen miért vagy gyakrabban beteg.

Tehát, amikor orrfolyást tapasztalsz, az orrod minden erejével azon dolgozik, hogy több folyadékot termelve távozásra bírja a baktériumokat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez a folyamathoz, akkor a hidegből belépve dörzsöld össze a kezed, formázz belőle tölcsért, és azon keresztül vegyél levegőt, vagy lélegezd be a forró zöld tea gőzét. Apropó, ha már lefőzted, idd is meg, mivel a zöld tea stimulálja a csillószőröket.

Az orrfolyás másik fontos funkciója, hogy segítsen a száraz levegő leküzdésében. A belélegzett levegőt az orrüregben lévő nyálka és váladékok nedvesíti meg, mielőtt az eljutna a tüdőbe. A téli hidegben azonban sokkal szárazabb a levegő, mint a párás nyári hónapokban, így az orrod több váladékot termel, hogy páratartalma elérje a szervezet számára szükséges szintet. Amikor pedig sok folyadék termelődik, a felesleg egyszerűen elkezd kifolyni az orr végén.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra