Ez a legnagyobb félreértés a megfázással kapcsolatban

GettyImages-1369494367

A hideg és a megfázás közötti összefüggéssel kapcsolatban sokan továbbra is tévúton járnak.

Az elterjedt nézet szerint hideg időben a megfelelő öltözködés lehet a legjobb fegyver a megfázás ellen. A valóság ezzel szemben az, hogy nincs az a ruházat, ami megmenthetne attól, hogy megbetegedj. Mutatjuk, hogy mi a valódi kiváltó ok, és hogyan jöhet képbe a hideg.

Tényleg meg lehet fázni a hidegtől?

A torokfájással, orrfolyással, köhögéssel és tüsszögéssel járó megfázás a baktériumok és különösen a vírusok által okozott fertőző betegségek gyűjtőneve. Tehát a kérdésre a rövid válasz az, hogy nem,

a hidegtől önmagában nem lehet megfázni.

Mivel a megfázás emberről emberre terjed, az ajánlások általában azt javasolják, hogy védekezésképpen ügyelj a megfelelő higiéniára, rendszeresen moss kezet, ne piszkáld az arcod, és kerüld a betegekkel való közvetlen érintkezést (a meleg ruházat vagy sapka viselésére viszont sehol nem térnek ki).

Attól, hogy nem fázol a hidegben, még ugyanúgy megfázhatsz
Attól, hogy nem fázol a hidegben, még ugyanúgy megfázhatszzamrznutitonovi / Getty Images Hungary

De akkor miért télen szoktunk megfázni?

Az elképzelés, miszerint a hideg megfázáshoz vezethet, egyszerűen abból a megfigyelésből fakadhat, hogy télen gyakrabban betegszünk le. Ennek megvan a maga oka: a hideg időben több olyan tényező érvényesül, ami a vírusok terjedésének kedvez.

Idetartozik például az is, hogy amikor kint hideg van, hajlamosak vagyunk hosszabb időt tölteni zárt térben, így a megfázást és más vírusokat (gondolj csak a Covidra) könnyebben átadjuk egymásnak.

A száraz levegő benti körülmények között is hajlamosító tényező lehet
A száraz levegő benti körülmények között is hajlamosító tényező lehetWestend61 / Getty Images Hungary

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hideg levegő kevesebb nedvességet hordoz, mint a meleg. Ez azt jelenti, hogy az orrunkban lévő nyálkahártya könnyebben kiszáradhat, akár kimegyünk a hidegbe, akár a benti száraz meleg levegőt lélegezzük be (hiszen ilyenkor jellemzően a kinti száraz levegőt melegítjük fel), ami csökkenti védekezőképességünket a vírusokkal szemben.

Az okok között ugyancsak felmerül, hogy télen kevesebb napfényhez, ezáltal pedig kevesebb D-vitaminhoz jutunk, így jobban ki vagyunk szolgáltatva a vírusoknak, melyek a testen kívül alacsonyabb hőmérsékleten tovább képesek életben maradni.

Vannak, akik a hajlamosító tényezők közé sorolják azt is, hogy a hideg megterhelheti a szervezetet, ami negatívan befolyásolhatja az immunrendszer működését. Bár ennek van némi alapja, nem valószínű, hogy számottevő szerepet játszik abban, hogy megfázol-e, vagy sem. Hogy mit lehet tenni a betegség ellen, arról alábbi cikkünkből tájékozódhatsz részletesebben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra