Ilyen sok kellemetlenséget okozhat, ha száraz a levegő a lakásban

GettyImages-949553108

Köhögés, orrdugulás, viszkető, száraz bőr és égő szemek. A téli hónapokra jellemző száraz levegő számos kellemetlenség forrása lehet.

Az otthoni levegő relatív páratartalmának optimális esetben 40-60 százalék közé kell esnie, a téli fűtési szezonban azonban előfordul, hogy a 30 százalékot sem éri el. Ha te is megszenveded a száraz levegő hatásait, a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet szerint ideje lehet elgondolkoznod egy párásító készülék beszerzésén.

Így hat az egészségedre a száraz levegő

A párásító használata enyhítheti a szemek, az orr és a torok szárazságát, irritációját, illetve javíthat az általános közérzeten betegségek esetén – írja a Mayo Clinic. „Némelyek számára megkönnyebbülést hoz a meleg, párás levegő belélegzése, amikor felső légúti fertőzéssel, megfázással vagy arcüregfertőzéssel küzdenek” – mutatott rá Philip G. Chen The University of Texas Health Science Center fül-orr-gégészeti és orrgyógyászati docense, aki szerint a párásítás (ami elősegíthető egyes szobanövényekkel is) csillapíthatja az asztmás tüneteket is.

A száraz levegő a bőrt, a hajat és a körmöket sem kíméli. Az eredmény: viszkető, hámló bőr, könnyen töredező körmök vagy ritkábban gyulladások megjelenése. Steve Daveluy MD, a detroiti Wayne Állami Egyetem bőrgyógyászati tanszékének docense ezért szintén azt mondja, hogy a tünetek megelőzéséhez a téli hónapokban érdemes rendszeresen párásítani.

Egy ilyen készülékkel könnyedén tartható az optimális páratartalom, így nem lesz száraz a levegő
Egy ilyen készülékkel könnyedén tartható az optimális páratartalom, így nem lesz száraz a levegőyocamon / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint a téli bőrszárazság ellen az is segíthet, ha a szokásosnál rövidebb ideig zuhanyzol, kímélő szappant, illetve ceramidtartalmú hidratálókrémet használsz, és dörzsölgetés helyett óvatos nyomkodó mozdulatokkal szárítod meg a bőröd.

A párásítás további előnyei

A párásítás a háziállatok számára is előnyös lehet, mivel az optimális páratartalom náluk is hasonlóképpen alakul, mint az embernél. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a száraz levegő kedvenceidet is megviselheti, ami a bőr szárazsága mellett enyhe viszketés vagy akár korpásodás formájában is jelentkezhet.

Fontos tudni, hogy az alacsony páratartalom káros lehet a fából és bőrből készült bútorokra, tárgyakra nézve is: a fabútorok megrepedhetnek, a padlóburkolatok összezsugorodhatnak, hézagossá és nyikorgóssá válhatnak, a bőr pórusai pedig összehúzódhatnak, ezáltal csökkentve rugalmasságát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra