Egyre több magyar venné fel a nyugdíját külföldön: ezért kockázatos

GettyImages-656678473
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyre több nyugdíjas és nyugdíj előtt álló fontolgatja, hogy mediterrán országban telepedik le, de vannak kockázatok is.

A magyar gazdasági, kereseti és inflációs környezet lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok egy körültekintően megtervezett költözéssel akár a hazaihoz hasonló, vagy annál bizonyos szempontból jobb életszínvonalon éljenek például a spanyol tengerparton. Azonban pár dologra figyelni kell, írja a G7.

Amiért érdemes a spanyol tengerpartot választani

Idős korban már gondolni kell olyan szempontokra, hogy milyen egy adott ország szociális rendszere, milyen kedvezményeket biztosít a nyugdíjasok számára, és ami talán a legfontosabb, hogy milyen egészségügyi ellátásban részesülhetnek szükség esetén.

A tengerparton eltöltött nyugdíjas évekhez figyelni kell pár dologra
A tengerparton eltöltött nyugdíjas évekhez figyelni kell pár dolograPortra Images / Getty Images Hungary

Ebből a szempontból pedig egy nyugat-európai ország jóval többet tud nyújtani, mint hazánk.

Amivel pedig számolni kell, mielőtt belevágunk

Csakhogy van egy dolog, amivel mindenképp számolni kell annak, aki a költözést tervezi: ez pedig az árfolyamkockázat. A nyugdíjat forintban kapjuk meg, de Spanyolországban például euró van, ennélfogva, ha csökken a forint értéke az euróval szemben, akkor egy spanyol boltban kevesebbért fogunk tudni vásárolni. Az öregségi nyugdíj átlaga a 2024 januári adatok alapján 231 ezer forint, ami a cikk írásának napján (387 Ft = 1 EUR) 596 eurót ért. Ha a magyar fizetőeszköz eléri a 400 forintos szintet, akkor a nyugdíjunk már csak 577 eurót ér. A változó gazdasági környezet miatt nem lehet előre tervezni nyugdíjunk vásárlóerejével, addig legalábbis biztos nem, amíg Magyarországon be nem vezetik az eurót, amire most nagyon kicsi az esély.

Van megoldás

Megoldást nyújthat viszont, ha van euró alapú nyugdíjbiztosításunk, amit akár forint alapú jövedelemből is feltölthetünk, és ha eljön az idő, kérésre egy összegben vagy akár járadék formájában is kérhetünk. Ilyen biztosítást pedig több hazai pénzintézet is nyújt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek