A busás nyugdíj még 40 éves kor előtt elérhető: ez a titka

Szénási Pál
GettyImages-1208316185
Olvasási idő kb. 2 perc

Érdemes még fiatal korban nyugdíj célú megtakarításba kezdeni, hogy tényleg gondtalanok legyenek a pihenéssel töltött évek.

A ProfitLine szerint nagyon fontos a pénzügyi tudatosság, ami nemcsak a hétköznapi költésekre terjed ki, hanem a hosszú távú megtakarításokra is. Erre jó példa a nyugdíj célú megtakarítás.

Már fiatalon érdemes készülni a nyugdíjas évekre 

Az OTP Nyugdíjpénztár ügyfelei között van olyan is, aki már 17 évesen nyugdíj-megtakarítással rendelkezik, miközben a nyugdíjpénztári tagok átlag életkora 39 év.

A nyugdíj-megtakarítás már fiatal korban elkezdhető
A nyugdíj-megtakarítás már fiatal korban elkezdhetőWestend61 / Getty Images Hungary

Minél korábban nyitunk megtakarítási számlát, annál nagyobb esélyünk lesz arra, hogy kiszámíthatóbb, gondtalanabb nyugdíjas éveink legyenek, hiszen évtizedek alatt így milliókat gyűjthetünk össze. Már egészen minimális, havi 8000 forintos összeggel is megkezdhető a felkészülés a gazdaságilag inakítv életszakaszra, a befizetéseket a szülők is megtehetik a legfiatalabb belépők helyett.

Ha már havi 20 ezer forintot szánnak a családok gyermekük jövőjére, húsz év múlva több mint 9 millió forintjuk lesz.

16 éves kortól lehet gyűjteni 

Szülői jóváhagyással már a nyári szünet alatt is lehet munkát vállalni, ha betöltötte a fiatal a 15. életévét. Ezzel együtt pedig bankszámlát is nyithat, és keresetét erre a számlára is gyűjtheti. Kevesebben tudják, hogy 16 éves koruktól a fiatalok már nyugdíjpénztári taggá is válhatnak

Egyszerűbb az ügyintézés

Aki megtakarítási számla nyitása mellett dönt, annak az ügyintézéssel sem kell sokat bajlódnia, hiszen a belépési folyamat már online is intézhető – sőt még egy oktató videó is segíti a belépőket – a számla nyitása így mindössze körülbelül 10 percet vesz igénybe. Fontos azonban, hogy a nyugdíjpénztári számla létrehozásához szülői beleegyezésre, illetve a szülők személyes okmányaira lesz szükség, amennyiben a számla leendő tulajdonosa még nem nagykorú.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek