Itt jön a képbe a 10 perces szabály, amelyre a Nébih tájékoztató oldala, a Maradék Nélkül hívta fel a figyelmet. Cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan mire vonatkozik, illetve milyen egyéb szempontokat kell szem előtt tartanod ahhoz, hogy a kánikulában ne betegedj meg a romlandó élelmiszerektől.
Legyen nálad hűtőtáska a nyári bevásárlásnál
Ahogy azt a Nébih kiemelte, a hűtés hatékonyan lassítja az élelmiszerekben megtalálható legtöbb mikroorganizmus életműködését, ezzel lassítva a romlási folyamatokat. Ha azonban a hűtési lánc megszakad – például, mert a nagy melegben hazaautózol a boltból –, az komoly kockázatokat vet fel: megnövekszik az élelmiszer eredetű megbetegedések kialakulásának kockázata. A felhívás szerint
ebben a forróságban még akkor is könnyen baj történhet, ha csak 10 percre laksz a bolttól,
ezért a bevásárlásra érdemes hűtőtáskával, esetleg jégakkuval is felkészülnöd. Fontos még, hogy a boltban a hűtendő áruk kerüljenek utoljára a kosaradba. Ezután vezess egyenesen haza, és minél hamarabb pakolj el mindent a hűtőbe, illetve a fagyasztóba, ami oda való.
A strandolásnál is indokolt az óvatosság
A nyári időszakban hasonló elővigyázatosságot igényel a strandolás is: mindig legyen nálad jégakku és hűtőtáska, ha a vízpartra romlandó ételt viszel magaddal. Ilyenkor még inkább arra kell törekedni, hogy a hűtött és a fagyasztott termékek kerüljenek legutoljára a kosárba a bevásárlás során.
A másik ide vágó szabály, hogy a strandon soha ne tedd a tűző napra az élelmiszerrel teli hűtőtáskát, és árnyékos helyet válassz neki, hiszen így sokkal tovább tudja tartani a hőmérsékletet.
Ha úgy látod, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a benne lévő maradékot inkább ne fogyaszd el, nem éri meg kockáztatni.
Ha hazaértél, ürítsd ki a hűtőtáskát, és mosd ki a belsejét tisztítószeres vízzel. Ez különösen fontos, ha húst került bele. Ha végeztél, győződj meg róla, hogy tiszta-e, majd töröld szárazra.
Amennyiben hosszabb ideje nem használtad a hűtőtáskát, és nem vagy biztos abban, milyen állapotban tetted el, a biztonság kedvéért mosd ki. Ügyelj arra, hogy a táska nyitva maradjon addig, amíg biztosan kiszárad, így nem lesz a későbbiekben kellemetlen szaga.
Szalmonellát okozhat, ha nem vigyázol
„A szalmonellafertőzés egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, mely főleg gyomor- és bélhurut (gasztroenteritis) képében jelentkezik” – fogalmaz az Egészségvonal. A betegség hasmenéssel, hányással, lázzal és rosszulléttel jár, és nyáron általában gyakrabban jelentkezik, lefolyása 2-7 napig tart.
A kórokozó legtöbbször állati eredetű élelmiszerekkel vagy mosatlan zöldséggel kerül a szervezetbe, de tünetmentes, fertőzött személlyel történő kapcsolat is terjesztheti.
A szalmonellafertőzés a legtöbbször enyhe lefolyású és nem jár szövődményekkel. Ritkább esetben azonban a baktériumok bejuthatnak a véráramba, és azon keresztül a szervezet több pontjára, ezzel agyhártyagyulladást, szívbelhártya- vagy csontvelőgyulladást okozva. Súlyos esetben váráramfertőzés, vagyis szepszis is kialakulhat.
Arról, hogy mik azok az ételek, amelyeket jobb, ha ki sem viszel a strandra, itt olvashatsz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés