Müzliszelet: egy falat egészség, vagy egy újabb felesleges cukorlöket?

GettyImages-1173552196

A müzliszelet kényelmes megoldás lehet, amikor a reggeli kapkodásban valami könnyű és gyors harapnivalóra vágysz, de tudnod kell, hogy fogyasztása nem feltétlenül szolgálja az egészséged javát.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket szinte mindenki egészségesnek tart, ám ha alaposabban is szemügyre vesszük összetételüket, akkor rögtön kiderül, hogy bár az adott termék valóban rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amelyek táplálkozástani szempontból előnyös lehetnek, azért akadnak hátrányaik is. Erre jó példa a müzliszelet.

Mennyire egészséges a müzliszelet?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a müzliszeletek jellemzően valamilyen gabonaféléből vagy gabonapehelyből készülnek, melyhez a gyártás során csokoládét, kakaót vagy aszalt gyümölcsöket szoktak adni ízesítés gyanánt. Éppen ebből adódik a probléma.

A vásárlásnál mindig érdemes átolvasni a címkét
A vásárlásnál mindig érdemes átolvasni a címkétArtem Tryhub / Getty Images Hungary

„Kétségtelen, hogy magas rosttartalmuk miatt kedvező táplálkozás-élettani hatásuk lehet, de vegyük figyelembe, hogy a müzliszeletek a gabonák mellett jelentős mennyiségű cukrot tartalmazhatnak” – mutatott rá a szakértő.

A cukortartalom a márkától és az ízesítéstől függően változó lehet, de gyakran eléri akár a 20-23 százalékos értéket is, ami azt jelenti, hogy a termék negyedrészt cukorból áll.

A csokibevonatos müzliszeletek tele vannak cukorral, ezért nem túl egészségesek
A csokibevonatos müzliszeletek tele vannak cukorral, ezért nem túl egészségeseksanjagrujic / Getty Images Hungary

Traszkovics Zsolt megjegyezte, a cukor önmagában nem tekinthető károsnak, ám ez nagyobb mennyiségben fogyasztva már nem mondható el, így ezzel mindenképp érdemes számolni, amikor nassolni támad kedved – különösen, ha a kiszemelt müzliszelet bevonattal van ellátva. Ilyen esetben ugyanis már

30-35 százalékos cukortartalommal számolhatsz.

Az élelmiszermérnök hozzátette, amennyiben a termék nevében hivatkoznak az ízesítésre (pl. csokis vagy áfonyás), akkor annak mennyiségét százalékos formában is fel kell tüntetni a címkén, de csodákat azért ne várj, az igazán értékes összetevők aránya csak ritkán haladja meg az 1-2 százalékot. „Mindent összevetve tehát a gabonaszeletek praktikus megoldást jelenthetnek egy köztes érkezésre, de fogyasztásuknál érdemes a mértékletességre törekedni.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra