Így szedd ki a mustár- és ketchupfoltokat a ruhádból

GettyImages-104093480

Itt a grillszezon, ezért nem árt, ha felvértezed magad a szükséges tudással. Mutatjuk, miként szabadulhatsz meg a mustár- és ketchupfoltoktól.

Ha fehér ruhát viselsz a grillezéskor, akkor valahogy törvényszerű, hogy az első adandó alkalommal leeszed magad. Ilyenkor fontos, hogy az elő sokkból felocsúdva minél hamarabb a tettek mezejére lépj, mert minél tovább vársz, a foltot annál nehezebb lesz kiszedni. Főleg, ha mustárról vagy ketchupról van szó.

Hogyan lehet kiszedni a mustárfoltot a ruhából?

A mustár jellegzetes élénksárga színét a kurkuma adja. Ha nem cselekszel időben, ezt sajnos szinte lehetetlen eltávolítani a ruhából, ezért a következő lépéseket a lehető leggyorsabban végezd el:

 • Egy tompa késsel vagy kanállal kapard le a mustárt az anyagról, a maradékot pedig azonnal itasd fel. Fontos, hogy ne dörzsölgesd a foltot, nehogy még jobban szétkend a mustárt, vagy emiatt az mélyen beivódjon a szálakba.
 • Nézd meg a címkén, hogy a ruha milyen anyagból készült, és a gyártó milyen tisztítási módot javasol. A selyem és a gyapjú például száraztisztítást igényel, ezért jobb szakemberre bízni.
 • Ha az anyag mosógépben mosható, kezeld a foltot valamilyen folteltávolító szerrel (ez lehet bolti vagy házi megoldás is), de először próbáld ki egy kevésbé feltűnő részen, hogy nem okoz-e elszíneződést. Ha a kiszemelt termék ammóniát tartalmaz, akkor inkább ne használd, mert csak elmélyíti a foltot.
 • Amennyiben a folt már beszáradt, a Grove Collaborative azt javasolja, hogy áztasd az anyagot hideg vízbe, keverj hozzá színbiztos oxigéntartalmú fehérítőt, majd várd meg, amíg kifejti hatását (de ne legyen több egy óránál). Ha a folt nem tűnik el, ismételd meg ezt a lépést.
 • Alternatív megoldásként keverj össze három rész mosogatószert egy rész tiszta alkohollal (olyat keress, amire az van ráírva, hogy „rubbing alkohol” vagy „izopropil alkohol”), 10 percre áztasd be a ruhát az oldatba, majd öblítsd le forró vízzel, és a szokásos módon mosd ki. Hasonló házi folteltávolító oldatot készíthetsz félcsészényi vízből, fél teáskanálnyi mosogatószerből és néhány csepp ecetből is.
Nem jó, de nem is tragikus
Nem jó, de nem is tragikusrussaquarius / Getty Images Hungary

Hogyan lehet kiszedni a ketchupfoltot a ruhából?

 • Egy tompa késsel vagy kanállal kapard le a ketchupot a ruháról, majd óvatosan törölgesd meg a szennyezett felületet egy tiszta, fehér színű papírtörlővel vagy törlőkendővel.
 • Fordítsd ki a ruhát, és a folt hátsó felét öblítsd le hideg vízzel (a forró víz kerülendő, mert elmélyítheti a foltot).
 • Kívülről befelé haladva dörzsöld be a foltot egy tetszőleges folteltávolítóval, mosószerrel vagy folyékony mosószerrel. Hagyd rajta néhány percig, majd öblítsd le hideg vízzel.
 • Gyapjú, kötött és más kényes anyagok esetén a ruhát áztasd hideg vízbe, adj hozzá kímélő mosószert, finoman dörzsöld bele a folyadékot a foltba, és 10 percen át hagyd ázni.
 • A fenti előkezelés után öblítsd ki a ruhát, majd dörzsöld át egy ecettel átitatott szivaccsal. Ha a folt továbbra sem tűnik el, dörzsöld át folyékony mosószerrel is, aztán 30 percre áztasd meleg vízbe.
 • Végezetül mosd ki a ruhát a kezelési útmutatón szereplő legmagasabb hőfokon, majd terítsd ki száradni (a szárítógépet ne használd, mert a magas hő elmélyítheti a foltot).

Kéne valami megoldás a vörösborfoltok eltávolítására is? Alábbi cikkünkből ehhez is hasznos tippeket kaphatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra