Ezért „ugrál” annyira a mosógéped centrifugázás közben

GettyImages-179675729

A mosógép rázkódása néha olyan mértéket ölt, ami a jelenséget kísérő zaj miatt már alkalmas lehet a nyugalom megzavarására is.

Ha centrifugázás közben szokatlanul rázkódik és „ugrál” a mosógéped, annak számos oka lehet. A jó hír, hogy a probléma a legtöbb esetben otthoni körülmények között is orvosolható. A következőkben végigvesszük, hogy milyen okok állhatnak a háttérben, illetve azokra mi lehet a megoldás.

Túltöltött mosógép

A probléma: Túl sok ruhát zsúfoltál a mosógépbe.

A megoldás: Bár logikus, hogy ha jobban megpakolod a gépet, akkor kevesebbet kell mosnod, így energiát és vizet spórolhatsz, de egy ponton túl ez többet árthat, mint amennyit segít. Nézd meg a használati útmutatóban, hogy a gyártó mekkora maximális ruhatöltetet ajánl, és tartsd magad hozzá.

Nem kell rögtön szerelőt hívni
Nem kell rögtön szerelőt hívniViktoria Korobova / Getty Images Hungary

Egyenetlen súlyelosztás

A probléma: Ha a mosógép dobjában egyenetlen a súlyelosztás, az szintén okozhat rázkódást. Ez általában akkor fordul elő, ha külön mosol ki egy nagyobb párnát, ami megszívja magát vízzel, vagy a lepedők a többi mosnivaló köré tekeredve egy nagy labdává állnak össze.

A megoldás: Egyenlítsd ki a töltet súlyát. A párnákat párosával mosd ki, a lepedők és az egyéb ruhadarabok együttes mosásánál pedig ügyelj rá, hogy egymástól elszeparálva (vagyis ne legyenek összegabalyodva) kerüljenek a dobba.

A mosógép nem vízszintesen áll

A probléma: Nem vízszintes a padló, vagy a mosógép lábai rosszul vannak beállítva. Ennek hasonló hatása van, mint ha egy asztalnak rövidebb lenne az egyik lába, és étkezés közben folyamatosan inogna.

A megoldás: Ellenőrizd, hogy sík-e a padló, illetve szükség szerint állítsd be a mosógép lábait, majd egy vízmérték segítségével ellenőrizd, hogy a készülék valóban vízszintesen áll-e.

A dob rögzítőcsavarja nem lett eltávolítva

A probléma: A mosógépek biztonságos szállításához a dobot egy csavarral szoktál rögzíteni, amit használat előtt el kell távolítani. Ha ez elmarad, a gép rázkódni kezdhet.

A megoldás: A használati útmutatóban lévő utasításokat követve tekerd ki a csavart a helyéről. Ehhez nem kell ezermesternek lenned: a művelet viszonylag egyszerű, és csupán egy csavarkulcs szükséges hozzá.

Eltömődött a szűrő

A probléma: A mosógép szűrője fontos feladatot lát el: felfogja mindazokat az idegen tárgyakat, bolyhokat és szöszöket, amelyek egyébként kárt tehetnének a gépben. Ha azonban elmulasztod tisztítását, akkor könnyen eltömődhet.

A megoldás: A használati útmutató alapján tisztítsd ki a szűrőt (mely általában a mosógép alján található kis panel mögött van).

A mosógép szűrőjét érdemes rendszeresen kitisztítani
A mosógép szűrőjét érdemes rendszeresen kitisztítaniVolodymyr Kondratiev / Getty Images Hungary

Meghibásodott a mosógép

A probléma: Ha a fentiek közül semmi nem segít, elképzelhető, hogy meghibásodott a készülék, ami érintheti a dob lengéscsillapítóját, magát a dobot vagy a csapágyakat is.

A megoldás: Sajnos megfelelő szaktudás hiányában ezt nem fogod tudni egymagad megoldani, ezért nem marad más lehetőséged: szerelőt kell hívnod.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra