9 dolog, amit nem szabad mosogatószerrel tisztítani

Diósi Szilvia
GettyImages-1311648645

A mosogatószer az egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb tisztítószer a lakásban. Azonban van néhány háztartási cikk és felület, amiket sosem szabad ezzel tisztítani, mert kárt tehet bennük.

1. Kávéfőző

Buborékos habot hagyhat maga után, amit nagyon nehéz tisztítani, különösen a víztartályban. Mosogatószer helyett inkább ecetes oldatot használj a kávéfőző belsejének tisztítására. Ez sokkal hatékonyabban fogja tisztítani, és a kávé ízének sem fog ártani.

2. Keményfa padló

Az otthonodban található fapadlót arra tervezték, hogy elviselje az igénybevételt, de a helytelen tisztítás miatt karcos és koszos lehet. Amikor takarítasz, kezd azzal, hogy felsöpröd vagy felporszívózod, hogy eltávolítsd a homokot és a szemcséket, amelyek mikroszkopikus karcolásokat hagyhatnak a felületen. Ezután nedves felmosóval mosd fel a padlót egy kifejezetten a fapadlóra kifejlesztett kíméletes tisztítószerrel. A mosogatószer nem lesz elég, és filmréteget is hagyhat maga után.

A fapadló a helytelen tisztítás miatt karcos és koszos lehet
A fapadló a helytelen tisztítás miatt karcos és koszos lehetPhotoAlto/Ale Ventura / Getty Images Hungary

3. Gránit és kő munkalapok

A mosogatószer maradványokat hagyhat maga után az olyan felületeken, mint a gránit vagy a kő. Ezekhez az anyagokhoz is válassz kifejezetten gránit- és kőfelületre fejlesztett tisztítószereket, így tudod a legjobban megóvni őket a sérüléstől.

4. Bőr

Mosogatás közben gyakran előfordul, hogy kiszárad a kezünk, ebből talán egyértelmű, hogy a bőrödnek nem tesz jót, ezért például az arcod tisztítására nem alkalmas a mosogatószer, de nemcsak a bőrödnek kell megőriznie természetes olajait. A mosogatószer eltávolítja a bőrből a természetes bőrpuhító anyagokat, ezután a bőrcipők, pénztárcák és autóülések megrepedhetnek.

5. Tükrök

Valószínűleg azt gondolnád, hogy a tükrök tisztítására nyugodtan használhatsz mosogatószert, azonban csíkokat hagyhat a felületén, ha nem öblíted le teljesen, és ehhez sok vízre van szükség. Ehelyett használj inkább hígított ecetet vagy üvegtisztítót.

6. Növények

A kertészeti szakértők szerint sok mosogatószer nemcsak túl durva a növényeken történő használathoz, de gyakran a kártevők ellen sem igazán hatásosak. A valódi rovarölő tisztítószer meglepően kíméletes a növényekhez, és halálos a rovarokra nézve. Az interneten rengeteg otthon összeállítható, hatásos rovarölő tisztítószer receptjét megtalálhatod.

7. A kutyád

A kutyák olykor nagyon koszosak és büdösek tudnak lenni, sok koszt hozhatnak be a lakásba, de ha meg akarod mosdatni otthon, akkor semmiképpen se nyúlj a mosogatószerhez. Nem arról van szó, hogy az nem biztonságos. Valójában szoktak néhány fajtát használni, amikor fókákat és tengeri madarakat találnak meg olajjal vagy kátránnyal szennyezve, ezeket nagyon jól eltávolítja. De az olajeltávolító szuperképessége kiszáríthatja a kutya bőrét és szőrzetét. Az emberi sampon sem jó ötlet, mivel az emberi pH-értékre van kifejlesztve, irritálhatja a kutya bőrét. Keress a boltokban egy kutyasampont.

A mosogatószer kiszáríthatja a kutya bőrét és szőrzetét
A mosogatószer kiszáríthatja a kutya bőrét és szőrzetétAleksandarNakic / Getty Images Hungary

8. Fából készült bútorok

Soha ne használj mosogatószert a fabútorokon, mivel az eltávolíthatja a védőbevonatot, és elszínezheti a fát. Ezek tisztításakor nagyon fontos, hogy kifejezetten fafelületekre kifejlesztett tisztítószert válassz, mivel ez inkább feldobja a megjelenését, mintsem tönkretenné azt.

9. Autó

Az autófesték sok mindent elvisel, a jégtől kezdve a vegyi anyagokon át a bokrokig, amik mellett túl közel hajtasz el, de ha rendszeresen mosogatószerrel mosod le, hamarosan tartósan károsítani fogja a fényezést. Ez azért van, mert a mosogatószer eltávolítja a gyártó által a festékre felvitt védőréteget, így a festék kiszolgáltatottá válik a fakulásnak és az oxidációnak, ami a fényezést tompává teszi.

Akadnak a konyhában olyan eszközök, amelyeket alig használunk, összeszedtük a következő cikkünkben, hogy a szakácsok szerint mik azok, amik teljesen feleslegesek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek