Mosogatógépek tesztje: attól, hogy drága, még nem biztos, hogy jó

Olvasási idő kb. 4 perc

Újabb 56 mosogatógépet vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így a korábbiakkal együtt már összesen 266 termékről lehet hasznos információkhoz jutni a vásárlás előtt.

A vizsgálat ezúttal is különféle paraméterek, többek között a tisztítási és szárítási hatékonyság, az energiafogyasztás, a felhasználói élmény és a zajkibocsátás szempontjából hasonlította össze a készülékeket. Az eredmény azt mutatta, hogy a magasabb ár megfizetése nem feltétlenül térül meg, és a középkategóriában is lehet olyan modelleket találni, amelyek a drágábbakkal is felveszik a versenyt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Mi alapján döntsek?

Az első tisztázandó kérdés, hogy főzési, étkezési szokásaid tükrében kisebb (6–8 terítékes), vagy nagyobb (12–16 terítékes) gépre van-e szükséged. Ezután gondold végig, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely. Így még inkább leszűkítheted a kört aszerint, hogy az adott térbe egy részben vagy teljesen beépíthető, pult alá építhető vagy szabadon álló változat illik-e. Az előbbi kettő előnye, hogy a konyhabútorba „rejthetőek”, ezért nem szúrnak szemet.

Mennyiből lehet megúszni?

A teszten jól szereplő, vagyis legalább 70 százalékos eredménnyel végző beépíthető gépek közül a legkedvezőbb ár/érték arányt az IKEA Lagan nevű modellje mutatta fel, amihez 85 ezer forintért lehet hozzájutni, míg a szabadon álló készülékek közül ebben a tekintetben a 108 ezer forintos átlagárú Bosch SMS25AW05E emelkedett ki. A másik végletet az a teljesen beépíthető Miele termék jelentette, amely 999 ezer forintos átlagára ellenére alig tudta túlszárnyalni kedvező árfekvésű versenytársait a maga 75 százalékos eredményével. Az említett gépek a vizsgálatok során közel azonos tisztítási és szárítási hatékonyságot mutattak, így a különbség a víz- és energiafogyasztásból, a csendesebb működésből, illetve a praktikus kialakításból adódott.

Az eredmény szerint a legtöbb mosogatógép jól tisztít
Az eredmény szerint a legtöbb mosogatógép jól tisztítJackF / Getty Images Hungary

Az egyesület szerint a mezőnyben szép számmal akadtak olyan készülékek, melyek alacsonyabb árazásuk mellett is azonos vagy jobb eredmény értek el, mint a legdrágább termék. Sőt, még a Miele kínálatában is akadt egy modell, ami harmadannyiba kerül, mégis hasonlóan teljesített – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt egy szabadon álló típusról van szó. Ha csak az értékeléseket vesszük figyelembe, akkor azt lehet mondani, hogy az élen 75 százalékos vagy magasabb eredménnyel a Miele, a Neff, a Bosch és az IKEA mosogatógépei végeztek.

Mennyire energiatakarékosak?

Mivel a legtöbb termék tisztítási és szárítási teljesítménye megfelelő, a felhasználói élményen túl a vásárlásnál az energia- és vízfogyasztás lehet az egyik legfontosabb szempont. Az egyesület megjegyzi, szinte minden készülék rendelkezik ECO-üzemmóddal, ami ugyan hosszabb idő alatt fut le, de cserében takarékosabb működést ígér. Miközben a normál programnál a vízfogyasztás 7 és 20 liter között alakul, addig az ECO-funkciónál 6–14 liter közé esik, ami hosszú távon jelentős különbséget hozhat, így ajánlott ilyen téren is utánanézni a kiszemelt modellnek. Ami az energiahatékonyságot illeti, a legtöbb terméken már az új, idén márciusban bevezetett EU-s címke szerepel, ami egy A-tól G-ig terjedő skálán jelzi az energiafogyasztási szintet. Ezen a legjobb energetikai besorolást az „A” jelöli.

Van értelme használtat venni?

A mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban, másodkézből is beszerezhetők, így mindenképp érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is, tanácsolja az egyesület. A teszten figyelemre méltó eredményt értek el például a kereskedelmi forgalomban már nem kapható, de használtan továbbra is megvásárolható Bosch SMV68N60EU, a Miele G 4932 SC SERIES 120 és Siemens SN678X36TE modellek.

Ha új mosogatógépet vásárolsz, jusson eszedbe, hogy a régi készülék veszélyes hulladéknak számít, ezért vagy add át a kereskedőnek (jogszabályi kötelessége átvennie tőled), vagy keress fel vele egy hulladékudvart. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek