Mit nem ehet a kutya? 15 étel, amit az állatorvosok nem ajánlanak

Kedvenced könyörgő tekintenének bizonyára te is nehezen tudsz ellenállni, de jobban teszed, ha a következő ételeket egyáltalán nem osztod meg vele, mert jobb esetben megússza egy sima hasmenéssel, rosszabb esetben viszont akár súlyos tünetek is származhatnak belőle.

Legutóbb azt jártuk körbe, hogy mik azok az emberi ételek, amiket a kutyák is bátran fogyaszthatnak, most pedig bemutatjuk az érme másik oldalát is, vagyis hogy milyen élelmiszereket nem szabad kapniuk. A listán szerepelnek viszonylag egyértelmű tételek is, mások azonban kevésbé ismertek, így ha nem tudod, hogy vigyázni kell velük, komoly veszélyt hordozhatnak magunkban.

Amit nem ehet meg a kutya

A Dívány által megkérdezett állatorvos, dr. Bodó Andrea szerint az egyik legrosszabb emberi étel, amit a kutyának adhatsz, a csokoládé. Ez ugyanis egy koffeinhez hasonló, teobromin nevű anyagot tartalmaz, amit az állat szervezete nagyon lassan bont le, ezért durva izgalmi tüneteket válthat ki nála. „Minél magasabb a csoki teobromintartalma (tehát minél keserűbb), annál veszélyesebb: fogyasztása szapora szívverést, remegést, lihegést, nyáladzást, hasmenést és hányást okozhat.”

A kutyára nézve káros a xilit, azaz a nyírfacukor is, ami az édességek mellett rágógumikban, cukorkákban és fogkrémekben is előfordulhat. Ez jelentősen megemeli az inzulinszintjét, így a vércukorszintje kritikusan lecsökkenthet, ami hasmenést, hányást, levertséget, bizonytalan mozgást vagy kómát képes előidézni, illetve májkárosító hatása is lehet.

Bárhogy is könyörög érte, a csoki felejtős
Bárhogy is könyörög érte, a csoki felejtősGetty Images Hungary

Az állatorvos nem javasolja a nyers húsos etetést, különös tekintettel a sertéshúsra, ami nemcsak fertőzésveszélyes, hanem akár Aujeszky-betegség, vagyis álveszettség is kialakulhat miatta, csakúgy, mint a túl zsíros, fűszeres ételeket sem, melyek hasmenést, hányást, gyomorrontást vagy hasnyálmirigy-gyulladást eredményezhetnek. Sokan nem tudják, de a kutya számára szintén kerülendő a szőlő és a mazsola, mivel fogyasztásuk hasmenéshez, vagy ritkábban veseelégtelenséghez vezethet, illetve a paradicsom is, ami hasmenést, hányást, nagyobb mennyiségben pedig izomremegést és szívritmuszavart okozhat. Dr. Bodó Andrea hozzátette: a zöldségek közül tiltottak még a hagymafélék, így a vöröshagyma és a fokhagyma is, melyek károsíthatják a vörösvérsejteket, illetve súlyosabb esetben hozzájárulhatnak a vérszegénység kialakulásához.

„A tünetek szempontjából – főleg a csokinál és a nyírfacukornál – sokat számít a felvett mennyiség, valamint az állat tömege is. Ha sikerül észlelni a bajt, célszerű mielőbb állatorvoshoz fordulni. Ilyenkor az elsődleges cél, hogy 2 órán belül hánytatással eltávolítható legyen a méreg. Ha ehhez már túl késő, akkor a tünetek enyhítésén kell dolgozni” – magyarázta a szakember.

A Lifehacker a fentieken túl a következő élelmiszereket emelte ki a kutyák számára leginkább veszélyes élelmiszerek között, kitérve arra is, hogy fogyasztásuk milyen tüneteket vonhat maga után:

  • alkohol: mérgezés, kóma, halál;
  • avokádó: hasmenés, hányás;
  • főtt csont: gyomorfekély;
  • diófélék, makadámia: idegrendszeri és izomkárosodások;
  • egyes gombafélék: sokk, halál;
  • túl sok tejtermék: hasmenés;
  • emberi gyógyszerek: vese- és májelégténség, gyomorfekély.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek