Ennyi sajt van valójában a mirelit rántott sajtban

GettyImages-1413553795
Olvasási idő kb. 2 perc

A mirelit sajtból gyakran éppen az hiányzik, amiről azt gondolnád, hogy a legtöbb van benne.

Csakúgy, mint sok más élelmiszernek, az utóbbi időszakban a sajtnak is alaposan elszállt az ára, így felmerülhet benned, hogy az anyagi megfontolásokat szem előtt tartva inkább gyorsfagyasztott rántott sajtot vásárolj. Megkérdeztük a szakértőt, hogy a mirelit mennyivel rosszabb választás.

Mennyi sajt van a mirelit rántott sajtban?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a gyorsfagyasztott rántott sajt egy igen praktikus termék, ami a fagyasztóból kivéve gyorsan készre süthető, majd fogyasztható.

„A gyorsfagyasztott rántott sajtok többféle sajtból készülhetnek, melyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Azonban érdemes körültekintőnek lenni, mert a rántott sajt” elnevezés mögött olcsó sajtok keveréke állhat” – figyelmeztetett a szakember.

A mirelit rántott sajt nem versenyezhet a hazaival
A mirelit rántott sajt nem versenyezhet a hazaivalAndrija Dobras / Getty Images Hungary

A sajttartalmat az összetevők felsorolásánál százalékos formában kell feltüntetni. Traszkovics Zsolt szerint szakmai szempontból ez a legfontosabb tényező, ami nagyban meghatározza a termék minőségét.

A sajt aránya 30-60 százalék között mozoghat, így az egyes termékek között jelentős különbségek lehetnek.

A gyorsfagyasztott rántott sajt másik fő összetevője a panír, ami szintén befolyásolja az élvezeti értéket. Az élelmiszermérnök megjegyezte, a panírnak – melybe az ízhatás javítása érdekében fűszerek is kerülhetnek – szép egyenletesnek és sérülésmentesnek kell lennie, hiszen sütés közben ez tartja egyben a sajtot.

Sokan a camembert sajtból is a mirelit változatot veszik
Sokan a camembert sajtból is a mirelit változatot veszikBartosz Luczak / Getty Images Hungary

„Ha valaki minőségi terméket szeretne vásárolni, mindenképp nézze át az összetevők felsorolását. Amennyiben az nem a sajttal, hanem például a panírmorzsával kezdődik, illetve a vízzel folytatódik, az általában a gyengébb minőség jele. Természetesen az ilyen termékek is lehetnek finomak, de gazdaságosabb előállításuknak illik megmutatkoznia az árukban is” – tette hozzá a szakember.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek