Ez történik, ha sosem takarítod a mikród: akár kórházba is kerülhetsz

GettyImages-sb10069213g-001

Szinte elképzelhetetlen a konyhai berendezés mikrohullámú sütő nélkül. A mikró nemcsak melegít, olvaszt, de fertőtlenítésre is használható, azonban nem árt rendszeresen tisztán tartani, ugyanis komoly fertőzések üthetik fel a fejüket a konyhában, ha ez utóbbira nem figyelünk.

A gyors és odafigyelést nem igénylő, időzítővel, olvasztó, grillező és egyéb praktikus funkciókkal ellátott mikrók megkönnyíthetik mindennapjainkat, de komoly veszélyforrást is jelenthetnek a beköszöntő nyári kánikulában. Ha nem tartjuk elég tisztán, igazi baktériumfészekké alakulhatnak.

A nyár közeledtével mindennap használt eszközeink fertőzésveszélyessé válhatnak, ha nem gondoskodunk rendszeresen a megfelelő tisztításukról. Főként igaz ez azon tárgyakra, melyek élelmiszerrel szennyeződhetnek. Ilyen a mikrohullámú sütő is.

Gyerekjáték a használata
Gyerekjáték a használataStefan Cioata / Getty Images Hungary

Elég, ha csak kitöröljük a mikrót?

Egyetlen eszköz, mely a fél konyhát helyettesítheti – nemcsak helytakarékossági okokból praktikus, de a konyhai feladatokat is mérsékli, ha ugyanazt használjuk például vízforralásra, a fagyasztott élelmiszerek kiolvasztására, a hűtőszekrényben pihentetett maradék ételek újramelegítésére, netán főzésre is. Nem véletlenül lett az egész világ egyik legjobban kihasznált konyhai gépe, a kilencvenes években külön fejezeteket szenteltek a szakácskönyvekben a mikróban sütés-főzés propagálására. Fennáll azonban a veszélye annak, hogy éppen az egyszerűség okán a tisztításáról már nem gondoskodunk megfelelően. Míg a lábosokat minden alkalommal elmossuk, a vízforralót szükség esetén vízkőtelenítjük, a mikró sokoldalúsága mellett kissé mostohagyereke a nagytakarításoknak. 

Vajon hányan vannak, akik fedő nélkül is használják melegítésre, így fel sem tűnnek számukra a láthatatlan szennyeződések, és hányan, akik csak a balesetek esetén törlik át a mikrót a mosogatószivaccsal? Elegendő lehet pusztán alkalmanként tisztítani?

Ahogy beköszönt a nyári meleg, egyre nagyobb a veszélye annak, ha nem figyelünk a megfelelő higiéniára. Ez nem csak azt jelenti, hogy alaposan elmosogatjuk azokat a konyhai eszközöket, melyeket a főzéshez használunk, ügyelnünk kell azokra a háztartási gépekre is, amik nem férnek be a mosogatógépbe vagy a csap alá. 

A te konyhád mindig tiszta?

Nemcsak a nem megfelelően kezelt húsokon, de a zöldségeken is bőséggel szaporodhatnak olyan baktériumok, melyek aztán komoly következményekkel járó megbetegedéseket okozhatnak. Tipikus nyári fertőzésnek számít például a szalmonella, amit már egy véletlenül ott maradt ételmaradványból vagy a nem teljesen átmelegített fogásokból elindulva elkezdheti akár több héten át tartó, fertőző pályafutását. A szélsőséges esetben akár hónapokig is fertőző baktériumnak a nem megfelelően tisztított edények vagy akár a mikrohullámú sütőd is ideális táptalajjá válhat, ahonnan a meleg hatására keresztül-kasul fertőzheti az egész családot, s rajtuk keresztül szinte bárkit. 

Nyaranta megnő a fertőzéses ételmérgezések száma
Nyaranta megnő a fertőzéses ételmérgezések számaPeopleImages / Getty Images Hungary

Az ételmérgezések jelentős része gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jár együtt, azaz hányást és hasmenést, súlyosabb esetben lázat okoz, akár a szennyezett élelmiszer elfogyasztását követően pár órán belül. Ha mindez a nagy nyári kánikulák idején csap le ránk – amire valljuk be, nagy az esély, hiszen melegben a baktériumok is sokkal jobban szaporodnak –, nemcsak magával a fertőzéssel, de a kiszáradással is meg kell küzdenünk. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szalmonella-kisokosában hívja fel a figyelmet erre a nyaranta rendszeresen nagy tömegeket érintő fertőző betegségre, és igyekszik informálni a megelőzéssel kapcsolatban. 

Évente több millióan betegednek meg a szalmonellabaktériumok valamelyike által, főként a nyári időszakban. A szalmonellafertőzéseknek számtalan alfaja létezik, melyek közül mindössze négy jelenthet veszélyt az emberekre. Leggyakrabban a tojással szaporodó állatok terjesztik a kloákán át ürülő végtermékükkel, így nemcsak élelmiszerektől, de akár az utcán felvett tollak által vagy háziállatainkon keresztül is fertőz. 

A legtöbb megbetegedést a nem megfelelően hőkezelt, elfogyasztott élelmiszerek okozzák, melyekből a kórokozók az étkezést követően 18–24 órán belül elszaporodhatnak a vékonybélben. A tünetek egészen hasonlóak mindenki esetén, bár a legfiatalabb és legidősebb korosztályt érintik a leginkább kellemetlenül. Hányinger, hasmenés, hányás, láz jelentkezhet, de akár tünetmentes is maradhat a fertőzés, főként az egészséges, fiatal és középkorú felnőttek esetén. Ez azért is veszélyes, mert a tünetmentes hordozók is fertőznek – és ugyanez a helyzet akkor, ha a tünetek már elmúltak. A baktériumok akár heteken keresztül ürülhetnek a szervezetünkből láthatatlanul, ugyanis csak székletvizsgálatot követően válik biztossá, hogy végleg elpusztultak. 

A tiszta mikró a biztonság egyik záloga

A nyári melegben különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy a konyhában töltött időt mérsékeljük, s mivel a főzés eléggé izzasztó folyamat is lehet, sokan hajlanak arra, hogy többnapnyi ételt készítsenek el egyszerre, aztán apránként, újra felmelegítve fogyasszák el. 

A tisztán tartott és megfelelően használt mikrótól nem kell félnünk
A tisztán tartott és megfelelően használt mikrótól nem kell félnünkWarchi / Getty Images Hungary

Különösen a szárnyashúsokkal érdemes vigyázni, de a többi felmelegített fogás esetén sem árt az óvatosság. Ugyan az Egészségügyi Világszervezet is kimondta, hogy nincs veszélye a mikrohullámú sütő használatának, amennyiben megfelelően használjuk, de a legtöbb felhasználó valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent. A mikró ugyanis nem egységesen melegít, az ételben maradt hideg pontokon pedig annak ellenére megmaradhatnak a romlás során szaporodó baktériumok, hogy felkeverve pillanatok alatt egyforma hőmérsékletűvé válhat látszólag az ebédünk. 

Marko Ostendorf, a Németországban lezajlott, a mikrózás szalmonellabaktériumokra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatás vezető orvosa szerint a nyári meleg időszakban minden ételt legalább 4-5 percig kellene a legmagasabb hőfokon melegíteni, közben rendszeresen forgatni, majd percekig csukott ajtó mögött hagyni az elfogyasztása előtt ahhoz, hogy biztonsággal megelőzzük a fertőzés veszélyét.

Lehetőleg ne süss vagy főzz mikróban, csak melegítésre használd, és mindig ellenőrizd a sütő beállítását, megfelelő hőfokot állítottál-e be. Fedd le az ételt melegítés előtt, vagy használj kifejezetten erre a célra kialakított, BPA-mentes, szellőzővel ellátott fedeles edényt. A felmelegített ételt tartsd benn még pár percig a sütőben, hogy a hő egyenletesen átterjedjen a doboz tartalmának egészére. Takarítsd rendszeresen, ne feledkezz meg a forgótányérról és a kis kerekekről sem – a citrom, az ecet és a szódabikarbóna is megfelelően képes fertőtleníteni mikrohullámú sütődet. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra