Régi vita: tényleg át kell szitálni a lisztet sütés előtt?

GettyImages-1283748070

Felesleges időtöltés, vagy valóban hasznos, ha átszitálod a lisztet sütés előtt? Most megtudhatod, hogy indokolt-e.

Miközben egyes receptekben azt írják, hogy a lisztet többször is át kell szitálni, mielőtt felhasználnád a sütéshez, addig másokban semmi ilyesmiről nem esik szó. A Kitchn tiszta vizet öntött a pohárba, hogy a lépés valóban szükséges-e, és ha igen, akkor mikor.

Mire jó a szitálás?

A szitálás révén kiszűrhetők a lisztben lévő csomók, így az könnyebben összekeverhető más hozzávalókkal a tészták, sütemények készítésekor, illetve ilyen módon megtisztítható az esetleges szennyeződésektől is. Másik fő haszna, hogy a szitálás során oxigén kerül a liszt szemcséi közé, ennek köszönhetően a belőle gyúrt tészták levegősebbek, foszlósabbak lesznek. Ha pedig a lisztet más alapanyagokkal, például kakaóporral együtt szitálod le, akkor ez segíthet egyenletesen eloszlatni őket, mielőtt további összetevőket kevernél hozzájuk.

Mikor van igazából szükség rá?

A liszt átszitálása korábban elengedhetetlen volt az olyan nemkívánatos elemek eltávolításához, mint a bogarak vagy a pelyva. A kereskedelmi forgalomban kapható lisztek manapság azonban már eleve tiszta, finomított formában kaphatók, így ebből a szempontból a lépés a hétköznapi sütés-főzés során nyugodtan elhagyható.

Az átszitált lisztből levegősebb tészta készíthető
Az átszitált lisztből levegősebb tészta készíthetőJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Bizonyos esetekben azonban a szitálás mégis előnyös lehet. Ha például valamilyen könnyű, finom textúrájú süteményt készítesz, mint a piskóta, így elkerülheted, hogy csomós legyen a tésztája. Amikor a liszt régóta egy helyben áll, vagy szorosan van csomagolva, akkor szintén jó ötlet lehet átszitálni, hogy amikor leméred, ne kapj csalóka eredményt.

Végül, de nem utolsósorban, a szitálás akkor is hasznos lehet, ha a tészta gyúrásához vagy nyújtásához egy vékony lisztrétegre van szükséged a munkafelületen. Ez azért is lényeges, mert ha túl sok lisztet használsz, a tészta könnyen kiszáradhat vagy megkeményedhet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra