Régi vita: tényleg át kell szitálni a lisztet sütés előtt?

GettyImages-1283748070

Felesleges időtöltés, vagy valóban hasznos, ha átszitálod a lisztet sütés előtt? Most megtudhatod, hogy indokolt-e.

Miközben egyes receptekben azt írják, hogy a lisztet többször is át kell szitálni, mielőtt felhasználnád a sütéshez, addig másokban semmi ilyesmiről nem esik szó. A Kitchn tiszta vizet öntött a pohárba, hogy a lépés valóban szükséges-e, és ha igen, akkor mikor.

Mire jó a szitálás?

A szitálás révén kiszűrhetők a lisztben lévő csomók, így az könnyebben összekeverhető más hozzávalókkal a tészták, sütemények készítésekor, illetve ilyen módon megtisztítható az esetleges szennyeződésektől is. Másik fő haszna, hogy a szitálás során oxigén kerül a liszt szemcséi közé, ennek köszönhetően a belőle gyúrt tészták levegősebbek, foszlósabbak lesznek. Ha pedig a lisztet más alapanyagokkal, például kakaóporral együtt szitálod le, akkor ez segíthet egyenletesen eloszlatni őket, mielőtt további összetevőket kevernél hozzájuk.

Mikor van igazából szükség rá?

A liszt átszitálása korábban elengedhetetlen volt az olyan nemkívánatos elemek eltávolításához, mint a bogarak vagy a pelyva. A kereskedelmi forgalomban kapható lisztek manapság azonban már eleve tiszta, finomított formában kaphatók, így ebből a szempontból a lépés a hétköznapi sütés-főzés során nyugodtan elhagyható.

Az átszitált lisztből levegősebb tészta készíthető
Az átszitált lisztből levegősebb tészta készíthetőJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Bizonyos esetekben azonban a szitálás mégis előnyös lehet. Ha például valamilyen könnyű, finom textúrájú süteményt készítesz, mint a piskóta, így elkerülheted, hogy csomós legyen a tésztája. Amikor a liszt régóta egy helyben áll, vagy szorosan van csomagolva, akkor szintén jó ötlet lehet átszitálni, hogy amikor leméred, ne kapj csalóka eredményt.

Végül, de nem utolsósorban, a szitálás akkor is hasznos lehet, ha a tészta gyúrásához vagy nyújtásához egy vékony lisztrétegre van szükséged a munkafelületen. Ez azért is lényeges, mert ha túl sok lisztet használsz, a tészta könnyen kiszáradhat vagy megkeményedhet.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra