Ezért felejted el, mit akartál csinálni, amikor belépsz egy szobába

GettyImages-815703268

A kutatók úgy gondolják, megtalálták a memóriakiesés okát, és arra is van ötletük, hogy mit lehet ellene tenni.

Veled is előfordult már, hogy valamilyen konkrét céllal mentél be egy szobába, de ahogy beléptél az ajtón, máris elfelejtetted, hogy mit akartál csinálni? Nem vagy vele egyedül! A tudósok „ajtóeffektus” néven emlegetik a jelenséget, ami az agy túlterheltségének egyik tünete lehet.

Mi okozza a memóriakiesést?

Annak érdekében, hogy felmérjék, ilyenkor mi történik az agyunkban, illetve hogyan javítható a kieső memória, egy kutatócsoport a virtuális valóság segítségével kezdett kísérletezni.

Összesen 74 önkéntest kértek meg, hogy próbáljanak visszaemlékezni bizonyos tárgyakra (például egy kék kúpra vagy egy sárga keresztre), miközben különböző, számítógéppel generált 3D-s szobákon keltek át. Ezután azt a feladatot kapták, hogy sétáljanak végig az elválasztott folyosókon, vagy figyeljék meg, amint más emberek ugyanezt a rutint csinálják memóriafeladatok végrehajtása során.

A kutatók szerint a hirtelen memóriakiesés nem kifejezetten az ajtón való átkeléshez kötődik
A kutatók szerint a hirtelen memóriakiesés nem kifejezetten az ajtón való átkeléshez kötődikmrs / Getty Images Hungary

„Először nem tudtuk azonosítani az ajtóeffektus hatását, ezért azt hittük, hogy az emberek az elvárásokon felül teljesítenek, és mindenre emlékeznek” – idézte fel Oliver Baumann pszichológus, a tanulmány egyik készítője. „Így aztán egy kicsit megnehezítettük a dolgukat: azt kértük tőlük, hogy mozgás közben végezzenek visszafelé számláló feladatokat, ezzel feltöltve munkamemóriájukat (így hívják a rövid távú emlékezetet, amely az információt rövid ideig megtartja és manipulálja).

A memóriánknak nem mindegy, hogy hol és hogyan változtatunk helyet

A vizsgálatok feltárták, hogy az emlékezetkiesést nem feltétlenül az új helyiségbe vagy az ajtónyílásokba való belépés, hanem sokkal inkább a hirtelen környezetváltozás okozza, ami arra kényszeríti az elmét, hogy egy teljesen új információhalmazt dolgozzon fel.

Miközben például egy áruház különböző szintjei közötti mozgás nem jár memóriakieséssel, addig a parkolóba való kilépéskor előfordulhat, hogy elfelejtünk valami fontosat.

A kutatás eredményéből az is kiderül, hogy a memória túlterhelése fogékonyabbá teheti az agyat az ajtóeffektusra. Más szóval, a hatás akkor jelentkezik, amikor kognitív szempontból sérülékeny állapotban vagyunk.

Ha el akarod kerülni, hogy elfejtsd, mi miatt mentél be egy szobába, próbálj meg folyamatosan az adott feladatra koncentrálni, míg végül el nem végzed azt – tanácsolják a kutatók.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra